Kombucha italRöviden szólva, a kombucha egy ital, melyet egy gombakultúra segítségével önállóan is elkészíthet. Bár a "gomba" elnevezés nem pontos, ez nem a szokásos száras, kalapos gomba, de a kombuchát a köznyelv mégis gombának nevezi. A kombucha teagomba nem önálló élőlény, hanem különböző élesztősejtekből és más mikroorganizmusokból álló életközösség (szimbiózis). Lapos, rugalmas, többnyire fehéres szürke vagy barnás korong és majdnem úgy néz ki, mint egy vastag, zsíros palacsinta.

Az ital előállításához  fekete vagy zöld vagy gyógyteából álló, cukrozott tápoldatot készítünk, melybe belehelyezzük a teagombát. Az erjedési és oxidációs folyamat alatt a gomba hatására a teaoldatban egymásután és egymás mellett bonyolult reakciók (asszimilációs és disszimilációs folyamatok) játszódnak le. Eközben a teagomba értékes anyagokat állít elő, melyek belekerülnek az italba: glukoronsav, B1, B2, B3, B6, B12 és C vitamin, valamint folsav és jobbra forgató (L+) tejsav, aminosavak, enzimek, antibiotikus anyagok és egy kis mennyiségű alkohol. Az alkoholtartalom átlagosan 0,5 %. Ez annyi mint amennyi az alkoholmentes sörben vagy néhány gyümölcslében van. A keletkező szénsav az italnak kellemes, üdítő jelleget ad.

Látjuk tehát, a teagomba igazi kis vegyi üzem. A cukor a mikroorganizmusoknak tápanyagul szolgál, úgymond azok "falják fel" és messzemenően az ital alkotórészeibe alakítják át, valamint az új gomba növekedéséhez van rá szükségük. A gomba állandóan növekszik. A gombalemez először a tea teljes felületén szétterjeszkedik, aztán megvastagodik. Ha az ember helyesen kezeli a gombát, akkor gyarapodik, növekszik és tulajdonosát egész életen át elkíséri.

A teagombakolónia olyan szimbiózis (kölcsönösen hasznot adó életközösség), melyben mindegyik résztvevõ a másiknak is hasznos. A kölcsönös haszonadásnak és haszonátvételnek ezt a kölcsönhatását az alábbi módon lehet elképzelni: az élesztők a baktériumoknak létfontosságú anyagokat szolgáltatnak, így pl. a cukrot alkohollá erjesztik. A baktériumok az élesztők által termelt alkoholt tejsavvá, ecetsavvá, glukoronsavvá és más szerves savakká és alkotórészekké alakítják. A savasodás a teának annyiban fontos, hogy akkor más mikroorganizmusok nem tudnak elterjedni. A savas folyadékban csak a savra ellenálló ill. savtoleráns élesztők és baktériumok tudnak megélni, melyek a hosszú évekig tartó együttélés során ehhez a környezethez hozzászoktak. Az egész szimbiózist egy kicsit kocsonyaszerű anyag tartja össze, melyet a baktériumok hoznak létre és tiszta cellulózból áll.

KombuchaA kombuchagombáról gazdag tapasztalati anyag gyűlt össze. Különösen az ázsiai országokban és Oroszországban használják a teagombát  évszázadok óta sikerrel természetes gyógyszerként. Üdítőitalként való alkalmazása mellett majdnem minden beszámolóban olvasni lehet a gyógyszerként történő alkalmazásról.
Kezdetektől fogva költészet és igazság szövi körül a kombucha tea erejét. De mivel minden költészetnek és legendának valós élmény az alapja, így a kombucha gomba hihetetlen erejébe vetett hit is már megfigyelt, meglepő hatásokon alapul.
A régi és mai időkből való beszámolókban számtalan betegséget említenek, melyekre a kombuchateát használják és méltatják. A paletta a legkisebb gyengélkedéstől a legsúlyosabb megbetegedésig terjed. A népi gyógyászatban majdnem minden betegségnél, vizelethajtó szerként ödémáknál, különösen érelmeszesedés, köszvény, bélrenyheség és kőfájdalmak ellen.

De éppen ez a  "majdnem minden betegségnél alkalmazás", ami bizalmon, hagyományon, ajánláson és saját tapasztalaton alapszik, az, amit az orvostudomány sok követője kifogásol.

Számos tudományos munka létezik a kombucháról. Ezek az alkotórészek, mint a  glukon- és glukoronsav, tejsav, ecetsav valamint az életfontosságú C és a B csoportba tartozó vitaminok gyógyászati hatásáról beszélnek. Mint ahogy mindenek előtt orosz kutatások bizonyítják, az alkotórészek többségének antibiotikus és méregtelenítő hatása van  és az emberi szervezet biokémiai folyamatainál döntő szerepet játszanak. Ellentétben sok mellékhatásokkal rendelkező orvossággal a kombucha összetevői a szervezet egészére hatnak és az anyagcserére jótékony hatású tulajdonságok a sejtmembránokban a normális állapotot mellékhatások nélkül helyreállítják és a jó közérzetet elősegítik.

Ez különösen a mi korunkban nagyon fontos, amelyben olyan sok a  környezetből, a táplálékból és ivóvízből származó káros befolyásnak ki vagyunk téve. Ezek ellen a gyakran káros hatások ellen nem tudunk védekezni. De segíthetünk a testünknek azzal, hogy a biológiailag helyes anyagokat fogyasztjuk. Így szervezetünket normális állapotában tartjuk,- jó közérzet és egészség -  ill. ismét rendbe hozzuk.

Kétségtelenül  a milliónyi élesztő és baktérium és az élő makromolekula a bélflórát alapjaiban újjáéleszti. Természetgyógyászati szempontból ez ez egyik legfontosabb előfeltétele a szervezet saját védekezõrendszere erõsõdésének. Ha ez a védekező rendszer jól működik, akkor az öngyógyító erők  számos egészségügyi állapotzavarnál mozgásba jönnek. A kisiklott anyagcsere és a megzavart bélrendszer a kombucha alapos méregtelenítő és anyagcsere aktíváló funkciója hatására mozgás jön a beteg ember testében. Ezért a kombuchát sikeresen alkalmazzák minden betegségnél, melyek anyagcserezavarokra vezethetők vissza.

Kapcsolódó termékek: