A mákolaj egy bámulatosan hatékony természetes csonterősítő, mivel a benne található bioaktív hatóanyagok komplexének köszönhetően elképesztően eredményesen képes támogatni és erősíteni teljes csontrendszerünket.

Az emberiség már évszázadok óta felhasználja a mákot ételek ízesítéséhez, valamint terápiás célokra is. Napjainkban pedig már a tudomány is egyértelműen elismeri és igazolja, hogy a mákban sok olyan fontos hatóanyag található, amelyek rendkívül sikeresen képesek hozzájárulni az emberi vázrendszer egészségének megőrzéséhez.

Emellett a mákolaj kitűnő természetes antidepresszáns hatással is bír, ezért felhasználható idegerősítésre és feszültségoldásra is. A mák képes enyhíteni a szorongásos tüneteket, javítani a közérzetet, valamint támogatja a pihentetőbb alvást is.

A hidegen sajtolt mákolaj egyrészt mentes bármiféle mesterséges színezéktől vagy adalékanyagtól, másrészt pedig maximálisan meg tudja őrizni a mákban található összetevők gyógyító tulajdonságait. Ezt támogatja az is, hogy a mák fontos összetevői zsírban oldódnak.

Csonterősítő mákolaj

A mákolaj értékes összetevői között találhatóak ásványi anyagok, telítetlen zsírsavak, de jelen van benne például az E-vitamin is.

A mákolaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű, szervezetünkben kitűnően hasznosuló kalciumot tartalmaz, aminek köszönhetően nagyszerűen képes támogatni csontjaink és fogaink egészségét és erősségét. A kalcium egyébként nagymértékben hozzájárul hajunk és körmeink szépségének fenntartásához is.

A mákolaj jelentős mennyiségű foszfort is rejt magában, ami nélkül a kalcium nem képes megfelelő hatékonysággal felszívódni és beépülni a csontokba. Ezért a foszfor éppen ugyanolyan kulcsfontosságú a csontépítés folyamatában, mint a kalcium.

A mákolajban megtalálható magnézium ugyancsak nélkülözhetetlen csontjaink és fogaink épségéhez és felépítéséhez, de az izmok működéséhez is elengedhetetlen. Ráadásul a mákolajban pontosan olyan arányban van jelen a magnézium és a kalcium, ami a leghatékonyabb felszívódáshoz és hasznosuláshoz szükséges.

A mákolaj értékes hatóanyagai közé tartozik még a vas, az E-vitamin, az aminosavak és a telítetlen zsírsavak is, melyek komplexen járulnak hozzá szervezetünk egészségének megőrzéséhez.

Mákolaj csontritkulás ellen

Magyarországon becslések alapján a lakosság nagyságrendileg tizede szenved valamilyen fokú csontritkulásban.  A csontritkulás azért is nevezhető alattomos betegségnek, mivel hosszú időn keresztül észrevétlen maradhat, viszont amikor már tüneteket produkál, addigra roppant súlyosan károsodhatott a csontozat. Éppen emiatt lényeges, hogy mindannyian ügyeljünk arra, hogy a csontjaink el legyenek látva az épségükhöz és erősségükhöz szükséges tápanyagokkal, amihez a mákolaj nagyszerű természetes segítséget kínál.

A mákolaj fogyasztása mindenki számára javasolható, hiszen az öregedéssel párhuzamosan csontjaink állapota mindannyiunk esetében egyre rosszabbá válik.  A mákolajban található hatóanyagok együttese nagymértékben támogatja a csontrendszer épségét és erősségét, képes megelőzni a csontok túlzott mértékű leépülését, illetve a leépült csontszövetek felhalmozódását.

A mákolajat rendszeresen fogyasztva megelőzetőek a csontokkal összefüggő problémák, de képes segítséget nyújtani a már kialakult gondok, például a csontritkulás esetén is. Azonban a mákolaj nem gyógyszer, hanem egy teljes mértékben természetes szer, így ahhoz, hogy kifejthesse kedvező hatásait, hosszabb időn keresztül, körülbelül 1-1,5 évig is javasolt folyamatosan fogyasztani.

Ez azonban több szempontból is az előnyünkre válhat, hiszen a mákolajban lévő összetevők alapvetően segítik szervezetünk egészségét, így számos egyéb jótékony hatásának kihasználása mellett támogathatjuk csontrendszerünk egészségét, illetve megelőzhetjük és akár kezelhetjük a csontritkulást is. Mindezt teljesen természetesen, mellékhatások nélkül.

A mákolaj csontritkulás elleni hatékonyságát számos kutatásban vizsgálták és igazolták már. Ezek közül az egyik vizsgálatban 12-14 hónapos mákolaj kúrát tartottak a vizsgált személyek, ami után normális csontsűrűséget mértek náluk.

Napjainkban rengeteg orvos és kutató is elismeri, hogy a csontritkulás egyik leghatékonyabb természetes ellenszere a mákolaj rendszeres, hosszú távú fogyasztása. Mindezt alátámasztja az a kísérlet is, amiben 20-20 előrehaladott csontritkulásban szenvedő páciens vett részt. Két csoportra osztották őket, az egyik csoport tagjai hagyományos kezelést kaptak, a másik csoport tagjai viszont naponta 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat fogyasztottak el.

Az eredmény igen egyértelműen a mákolaj javára dőlt el, mivel a mákolajjal kezelt betegek mindegyike esetén normalizálódtak a csontsűrűségi és más fontos értékek a 12-16 hónapos terápia eredményeként.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: