A Biomenü ashwagandha kapszulában és porban található ashwagandha az ajurvéda orvoslás egyik legfontosabb gyógynövénye. Az ashwagandhát, vagyis az indiai ginzenget már több mint 3000 éve alkalmazzák például az energiaszint fokozásához, a stressz csökkentéséhez vagy a szellemi teljesítőképesség javításához. Az ashwagandha számos egészségügyi előnyét leginkább a benne található jelentős mennyiségű withanolid vegyületnek köszönheti, ami többek között hatékonyan képes csökkenteni a gyulladásokat az egész szervezetben.

Az ashwagandha fogyasztása különösen javasolt:

 • Fokozott stressz, oxidatív stressz tünetei esetén
 • Szorongás, hangulatingadozás esetén
 • Álmatlanság, alvászavar esetén
 • Állandó fáradtságérzetnél, kimerültség esetén
 • Nehéz fizikai vagy szellemi munkát végzőknek
 • Legyengült immunrendszer esetén
 • Menopauza, PMS tünetek enyhítésére
 • Magas vércukor- és koleszterinszint optimalizálásához
 • Sportolóknak, természetes izomnövelés céljából
 • Cukorbetegek számára

Az ashwagandha egy nagyszerű természetes tápanyagforrás, aminek köszönhetően jelentősen képes energizálni a szervezetet, így nagymértékben fokozhatja a fizikai és a szellemi teljesítményt is. Az ashwagandha az egyik legjobb adaptogén gyógynövény, ami azt jelenti, hogy képes kiegyensúlyozni a teljes szervezet működését, mivel ott és úgy tud segíteni, ahol és ahogyan arra éppen szükség van. Az ashwagandha harmonizálni tudja az egész szervezet működését, ugyanis képes szabályozni a belső folyamatokat, tehát ha kell, akkor növeli az immunrendszer működését, viszont ha túlműködést észlel valahol a szervezetben, akkor kiegyensúlyozó és nyugtató hatású.

Az ashwagandha tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat - köztük vasat és kalciumot -, szaponinokat és alkaloidokat is, de található benne rutin, karotin és kolin is. Legfontosabb hatóanyagai azonban a whithanolid, az oligoszaharidok, a szkopoletin, a glikozidok, a szomniferin és a witaszomin. Mindezeknek köszönhetően az ashwagandha roppant komplex hatásmechanizmussal rendelkezik.

Melyek az ashwagandha legfontosabb egészségügyi előnyei?

 • Energizálja, vitalizálja, élénkíti a testet és a lelket
 • Erősíti az immunrendszert
 • Hozzájárulhat a fizikai és a mentális jólét eléréséhez
 • Növelheti a szervezet ellenálló képességét a stresszel szemben
 • Elősegíti a relaxációt, a nyugodt, pihentető alvást
 • Hozzájárulhat a mentális egyensúlyt és az érzelmi stabilitás fenntartásához
 • Javíthatja a memóriát, a koncentrációs és az emlékezési képességet
 • Védelmet nyújthat a szív- és érrendszer számára
 • Szabályozhatja a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet
 • Lassítja az öregedési folyamatokat, fiatalítja a bőrt
 • Támogatja az izomépítést
 • Fokozhatja a potenciát nőknél és férfiaknál is
 • Támogatja a férfi szexuális funkciókat és a női reproduktív szervek egészségét

Fáradékonyság ellen, a szervezet energizálásához

Az ashwagandha fogyasztása kifejezetten ajánlott azok számára, akik gyakran érzik magukat fáradtnak, kimerültnek, lehangoltak, akár depressziós, szorongásos tünetektől szenvednek, alvászavarokkal, álmatlansággal küzdenek. Az ashwagandha pozitív hatásiért leginkább a benne található glikozidvegyületek felelnek, melyek jelentős támogatást képesek nyújtani a teljesítőképesség fokozásához, de emellett kezelni tudják a stressz által okozott fizikai és lelki panaszokat is.

Az ashwagandha fogyasztása rendkívül hasznos lehet állandó fáradékonyság, kimerültség esetén, mivel képes jelentősen növelni a szervezet energiaszintjét, a vitalitásérzetet, a kitartást, valamint hozzájárulhat a fizikai és a mentális jólét fenntartásához. Emellett támogatja a szervezetet abban, hogy könnyebben legyen képes kezelni a stresszt, fokozni tudja a szervezet stressztűrő képességét. Az ashwagandha fogyasztásával megőrizhető a fizikai állóképesség gyengeség, fáradtság kimerültség esetén is.

Az ashwagandha javítani tudja az izmok energiafelhasználását, valamint fokozza az endorfintermelést, ezáltal késlelteti a kimerülést, a fáradtságérzetet. Az ashwagandha fogyasztása különösen hasznos lehet sportolók számára is, mivel jelentősen hozzájárulhat az állóképesség és a sportteljesítmény növeléséhez, valamint elősegíti az izomzat fejlődését. Az ashwagandha segítséget tud nyújtani a testépítéshez, anabolikus izomtömeg-növelő hatású, képes megfiatalítani az izomszövetet.

Kevesebb stressz, nyugodtabb hétköznapok

Az ashwagandha a fizikai egészség mellett kiemelten támogatja a lelki egészséget is, ugyanis jelentősen hozzájárulhat az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Számottevően képes javítani az agyműködést, ezáltal a szellemi teljesítményt, illetve csökkenteni tudja a stressz és a depresszió tüneteit.

Az ashwagandhában lévő fitonutriensek elősegíthetik, hogy a szervezet könnyebben és gyorsabban legyen képes alkalmazkodni a fizikai és a mentális stresszhez. Az adaptogén gyógynövények éppen emiatt a képességük miatt tudnak annyira hatékonyak lenni a stressz káros hatásaival és a szorongással szemben, illetve növelni tudják a szervezet ellenálló képességét, valamint a fizikai és a szellemi teljesítőképességet.

Az ashwagandha hozzájárul a mellékvese normál működéséhez, ezáltal jelentősen támogatja a stressz leküzdését. Emellett serkenti az agyműködést, fokozza az adrenalin kibocsátását. Éberebb állapotban képes tartani az agyat, így felhasználható a munkateljesítmény javításához is. Az ashwagandha segít megbirkózni még az extrém fizikai stresszhatásokkal is, fogyasztásával csökkenthető a szervezet kortizol szintje, kutatások szerint akár 25%-kal is.

Az ashwagandha a stressz káros hatásainak csökkentésével kiemelten védelmezi a szervezet egészségét, mivel a krónikus stressz hatalmas károkat képes okozni a szervezet sejtjeiben. Adaptogén hatásával védelmezi az idegrendszert, növeli a stresszel és a szorongással szembeni védekezőképességet, illetve csökkenti ezek degeneratív hatásait. Mindezeknek köszönhetően az ashwagandha lassítja az öregedési folyamatokat is.

Nyugodtabb, pihentetőbb alvás

Az ashwagandha álombogyóként is ismeretes, ugyanis jelentősen képes támogatni a relaxációt, a nyugodt, pihentető alvást. Álmatlanság esetén fogyasztása mélyebb, nyugodtabb alvást biztosíthat, támogatva a könnyebb elalvást és az éjszaka zavartalan átalvását. Ennek köszönhetően még hatékonyabban képes hozzájárulni a fizikai és a mentális jólét eléréséhez, a mentális egyensúly és az érzelmi stabilitás megőrzéséhez, valamint képes növelni a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét.

Immunrendszer erősítése

Az ashwagandhában található speciális szénhidrátok erősítik az immunrendszert, fokozzák azoknak az immunsejteknek a termelését, amelyek el tudják pusztítani a szervezetbe behatoló káros baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat. Emellett jelentősen képes hozzájárulni a legyengült szervezet roborálásához a betegségek utáni lábadozási időszakban. Az ashwagandha erősíti az immunitást, hozzájárulhat a köhögés, a szénanátha és az allergiás tünetek kiváltó okainak kezeléséhez, illetve fertőtlenítő, antibakteriális tulajdonsága által pozitív hatású lehet urogenitális, gyomor- és bélrendszeri, illetve légzőszervi fertőzések esetén.

Az ashwagandha képes szabályozni a belső elválasztású mirigyek működését, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet a legjobb felszívódással tudja hasznosítani a táplálékokkal elfogyasztott vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat. Keleten e hatása miatt hívják az élet gyökerének is, és egészséget és erőt adó gyógynövénynek tartják.

Szív- és érrendszer egészsége

Az ashwagandha hozzájárulhat a vérszegénység megelőzéséhez, fokozhatja a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számát, szabályozni tudja a vércukorszintet, a koleszterinszintet és a trigliceridszintet. Képes enyhíteni a szív- és érrendszeri problémákat, erősítheti a szívizmokat. A koleszterinszintre kifejtett kedvező hatásának köszönhetően pozitív hatással lehet az érrendszer egészségére és a szív normál működésére, fontos szerepet tölthet be az érelmeszesedés és a szívroham megelőzésében.

Az ashwagandha fokozza az inzulin termelését, illetve arra sarkallja a szervezetet, hogy egyensúlyba hozza a vércukorszintet, ezért cukorbetegség esetén mindenképpen ajánlott egyeztetni a kezelőorvossal, mielőtt elkezdené fogyasztani az ashwagandhát.

Hormonális egyensúly, termékenység

Az ashwagandha képes csökkenteni a változókori és a PMS tüneteket, valamint kitűnő természetes afrodiziákumként is számon tartják, nők és férfiak esetén is fokozhatja a szexuális vágyat. Fogyasztásával növelhető a férfiak libidója és termékenysége, csökkenthetőek a merevedési zavarok, illetve növelhető a spermiumok minősége és mennyisége.

Az ashwagandha tehát egy olyan egyedülálló adaptogén gyógynövény, amely kiemelkedően képes támogatni, harmonizálni a teljes szervezet működését, ezáltal pedig hozzájárulhat a fizikai és a mentális egészség megőrzéséhez, illetve visszaszerzéséhez. Próbálja ki Ön is a Biomenü ashwagandha készítményeket, és érezze, ahogyan feltöltődik mind testileg, mind pedig lelkileg!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: