A biotin a zsírsavak előállításában és átalakításában vesz részt, előállítja a glükózt, és átalakítja az aminosav-láncokat. Nemcsak külső forrásból juthatunk hozzá, a bélflórában is termelődik, ezért jelentős mennyiségű bevitelre általában nincs szükség, azonban vannak tipikus esetek és jelek, amikor pótlása feltétlenül szükséges.

B7 vitamin (biotin)

A bőr, a haj és a körmök védelme

Mivel a biotin a zsír anyagcseréjét irányítja, így a bőr és a haj sejtjeire is befolyással van. Ha kevés biotinhoz jut a szervezet, a faggyúmirigyek fokozott működése miatt túl sok zsír kerül a bőrbe, a fejbőrbe is. A haj elkezd korpásodni, hullani, a körmök betöredeznek, a bőrben gyulladások lépnek fel, és szürkés színűvé válik.

Stabilizálja a vércukorszintet

A biotinnak fontos szerepe van a májban és az izmokban tartalékolt szénhidrátok felépítésében, részt vesz a lebontásukban, a stabil vércukorszint fenntartásában. Az alacsony vércukorszint befolyásolja az idegsejtek működését, ingerlékenység, szorongás, fáradtság, alvászavar léphet fel. Megfelelő biotinmennyiségnél az energiaszint is helyreáll, a vércukorszint sem ingadozik.

A biotin megfelelő termelődéséhez a bélflóra egészsége a legfontosabb, mert akkor elegendő mennyiségű vitamint tud előállítani a szervezet. Ha a bélflóra sérül, a biotin pótlása feltétlenül szükséges.

A bélflóra természetes egyensúlyát többféle külső és belső hatás felboríthatja. A leggyakrabban a helytelen táplálkozás, az antibiotikumok szedése, makacs fertőzések, a fokozott stressz, a szaporítja el a káros baktériumokat, illetve gombákat, ami a szervezetben további betegségekhez, illetve a meglévő betegségek súlyosbodásához vezethet.

Az egyensúly felbomlásának jelei lehetnek az emésztési zavarok megjelenése, felszívódási problémák, allergiás reakciók, a folyamatos fáradtságérzet, a gyakori, visszatérő fertőzések, bőrproblémák, bőrelváltozások megjelenése.

B7 vitamin (biotin)

A biotinhiány tünetei

A leggyakrabban antibiotikumok szedésekor jelentkezik biotinhiány, mert a hasznos bélbaktériumok elpusztulásával a biotin előállítását is nehezen végzi el a szervezet.

Tipikus hiánytünetek:

  • fokozott hajhullás
  • bőrgyulladás, ekcéma
  • a szőrzet kihullása
  • a koleszterinszint megugrása
  • étvágytalanság
  • vérszegénység
  • általános lehangoltság, kimerültség
  • depresszió

 

A biotin pótlása mellett probiotikumot is érdemes fogyasztani a bélflóra egészségének helyreállításához.

Természetes biotinforrások

A máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a csonthéjasok (dió- és mogyorófélék), a paradicsom és a karfiol nagyobb mennyiségben tartalmaz biotint. A gyümölcsökben és a húsfélékben is megtalálható, de csak minimális mennyiségben, a gabonafélékben pedig kötött formában van jelen, ezért nem szívódik fel a szervezetben.

A táplálkozás során bevitt biotin mennyiség rosszul hasznosul, mintegy 50 százalékos arányban szívódik csak fel. Érdemes ezért étrend-kiegészítőkkel is pótolni. A biotint vízben oldódó vitaminként nem lehet túladagolni.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: