A P-vitamin, vagyis a rutin a C-vitamin kísérőanyaga, nagymértékben fokozzák egymás hatását. A rutin segíti a C-vitamin hatékony felszívódását, erősíti a hajszálereket, csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, jó az ödéma és a herpesz kezelésére is.

pvitamin

A P-vitamin a bioflavonoidokhoz tartozik, a flavon vegyülete. Sárgás festékanyag, természetes antioxidáns hatású. Természetes formában C-vitaminnal együtt fordul elő, megvédi a C-vitamint az oxidációtól, és jelentős mértékben hozzájárul megfelelő felszívódásához, hasznosulásához. A C-vitaminhoz hasonlóan Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel és nevezte el ezt a flavonoidot P-vitaminnak, paprikából vonta ki először. Kísérleteiben bizonyságot nyert, hogy megelőzheti a hajszálerek áteresztését vagy törékenységét, ezzel megakadályozhatja a véraláfutások és ödémák kialakulását is.

A rutin erősebbé és rugalmasabbá teszi a hajszálereket és a szem kapillárisait, segíthet az érfalak gyengesége miatti vérzések csökkentésében. A legjobb vitaminforrás hajszáleres, visszeres vagy seprűvénás panaszok esetén.  

A P-vitamin gyógyhatásai

 • Erősíti a hajszálereket, csökkenti azok áteresztő képességét, törékenységét
 • Rugalmasan tartja az ereket, hozzájárul a szív egészséges működéséhez
 • Csökkenti a koleszterinszintet
 • Megelőzi és kezeli a visszeres panaszokat
 • Gyulladáscsökkentő hatású, gátolja a hisztamin felszabadulását
 • Antioxidánsként megköti a káros szabadgyököket, megelőzi a sejtkárosodást, a os sejtek növekedését
 • Enyhíti a fogínygyulladást, kezeli és megelőzheti a fogágybetegségeket
 • Megakadályozza az ödémák kialakulását
 • Pozitív hatása van az agyi keringésre, egyensúlyzavarokra és szédülés kezelésére is ajánlják
 • Kezeli a herpesz vírust, illetve megelőzi annak kialakulását
 • Lassítja az öregedési folyamatokat

 

A P-vitamin hiánytünetei

P-vitamn hiányában a C-vitamin felszívódása és hasznosulása is jelentős mértékben csökken, gyengül az érfal, elpattanhatnak a hajszálerek, rugalmatlanná válnak az érfalak. Tipikus hiánytüneteket lehetnek a pirosas arcszín, az erezett, „rezes” orr, az allergiás hajlam megnövekedése, az izomgyengeség, az étvágytalanság, a vizesedés, ödémásodás, a szervezetben fellépő különféle gyulladások.

A P-vitamin túladagolásának nincsenek káros, mérgező hatásai, mellékhatásai sem ismertek. Vízben oldódó vitaminként a szervezet nem tudja tárolni, a felesleges mennyiség kiürül. Extrém túladagolásnál enyhe hasmenés előfordulhat.

Természetes vitaminforrások

P-vitamin jellemzően azokban az élelmiszerekben fordul elő, amelyekben C-vitamin is. Legnagyobb mennyiségben a citrusfélék tartalmazzák, például a citrom és a narancs, ezen kívül a csipkebogyó, az áfonya, a paradicsom és a brokkoli különösen gazdag még rutinban. További vitaminforrás lehet a zöldpaprika, fehérrépa, spenót, zeller, hagyma és a bodza, gyümölcsök közül az alma, a sárgabarack, a szőlő, a szilva és a dió.

pvitamin1

A P-vitamin adagolása

Az egészséges, vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, azonban az étrend összeállításánál arra is figyelni kell, hogy az ételek elkészítése során a hevítés, sütés-főzés során a vitaminok akár 50%-a is elbomolhat.

Természetes C-vitamin-készítmények fogyasztásakor nincs szükség külön flavonoidpótlásra, mert a rutin ezekben is benne van. Mesterséges készítményeknél vagy tiszta aszkorbinsav szedésekor azonban ajánlott minden 1000 mg C-vitamint mintegy 200 mg rutinnal, bioflavonoiddal is kiegészíteni a vitaminok tökéletes felszívódásához, hasznosulásához.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: