A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek nemhogy nem okoznak betegséget, de a bélflóra helyreállításával – amely az immunanyagok mintegy 70 százalékát termeli –, megerősítik az immunrendszert, és megvédik a szervezetet a káros baktériumok ellen. Kiszorítják a betegséget okozó baktériumokat, ezért nemcsak probléma esetén, de megelőzésre is érdemes évente többször kúraszerűen fogyasztani.

torta

A legismertebbek a tejsav- és bifidobaktériumok (Lactobacillus, Bifidobacterium). Elsősorban a bélflóra egyensúlyának helyreállítását segítik természetes úton, meggátolják az emésztőrendszeri fertőzéseket, helyreállítják a károsodásokat. Képesek csökkenteni a légúti fertőzéseket is, az allergiák kialakulását, a tünetek súlyosságát, illetve gyakran javasolják orvosok, dietetikusok antibiotikumos kezelések után, valamint Candida-diéta kiegészítésére.

A probiotikumok jótékony élettani hatásai:

  • Növelik a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok felszívódását, hasznosulását
  • Értékes vitaminokat termelnek
  • Szabályozzák az emésztést, javítják a bélmozgást
  • Kezelik a laktózintoleranciát és az irritábilis bél szindrómát (IBS)
  • Csökkentik a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást
  • Védik a szervezetet a fertőző baktériumok ellen
  • Megelőzik az antibiotikumok által a bélben okozott károsodást
  • Hozzájárulnak a és a májzsugorodás megelőzéséhez
  • Segítik a hüvelyfertőzések elkerülését
  • Csökkentik az allergiák, az ekcéma kialakulásának esélyét, illetve tüneteit

 

Mikor érdemes probiotikumot szedni?

A bélflóra természetes egyensúlyát többféle külső és belső hatás felboríthatja. A leggyakrabban a helytelen táplálkozás, az antibiotikumok szedése, makacs fertőzések, a fokozott stressz, a szaporítja el a káros baktériumokat, illetve gombákat, ami a szervezetben további betegségekhez, illetve a meglévő betegségek súlyosbodásához vezethet.

Az egyensúly felbomlásának jelei lehetnek az emésztési zavarok megjelenése, felszívódási problémák, allergiás reakciók, a folyamatos fáradtságérzet, a gyakori, visszatérő fertőzések, bőrproblémák, bőrelváltozások megjelenése.

Amennyiben a bélflóra megsérül, normál működése probiotikus tejsavbaktériumokkal állítható helyre.

Milyen formában érdemes probiotikumot szedni?

Probiotikumok pótolhatók bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztásával, mint például az élő kultúrát tartalmazó tejtermékek, illetve speciális készítmények, tabletták, kapszulák, oldatok szedésével. Mindkét megoldás egyformán hatékony, azonban lényeges különbség, hogy utóbbi készítményekben egységnyi mennyiségben több hasznos baktérium van, koncentráltabban, így hatékonyabbak abban az esetben, ha a szervezet gyorsan és nagy mennyiségben igényel probiotikumot.

A probiotikumos készítmények kúraszerű alkalmazása mellett egyidőben is fogyaszthatók a probiotikumot természetes formában tartalmazó élelmiszerek. A probiotikumot nem lehet túladagolni, normális és egészséges a jelenléte a szervezetben, nincsen semmilyen káros mellékhatása akár mindennapos fogyasztás esetén sem!

gyumolcs

Mikor és mennyi ideig szedhető probiotikum?

Az immunrendszer támogatására, a betegségek megelőzésére fokozottabban érdemes odafigyelni a tavaszi és őszi időszakban. A probiotikumok fogyasztása megelőzheti bizonyos fertőzések, gyulladások kialakulását, megerősítheti a szervezet védekező képességét. A megelőzés mellett jótékony hatásukat fejtik ki egy-egy betegség után is. Különösen antibiotikumok szedése esetén fontos a pótlása, mely a káros baktériumok mellett a hasznos baktériumokat is elpusztítja, ezért már a gyógyszerek szedése közben is el kell kezdeni a probiotikumok adagolását.

Emésztési panaszok megszüntetésére, a tejben lévő összetevőkkel szembeni érzékenységre, hasmenésre, székrekedésre is javasolt a probiotikum, emellett hüvelyi és gombás fertőzések ellen, illetve a szájban található baktériumok egészséges arányát is elősegíti. Fogszabályzó viselése, műfogak esetén kimondottan ajánlott.

A probiotikumokat a szervezet nem tárolja és tartalékolja, ezért rendszeres pótlás szükséges a megfelelő védettséghez. Kúraszerűen 3-6 hónapon keresztül érdemes probiotikumot szedni, majd rövidebb vagy hosszabb szünet után újrakezdhető a kúra. A kúrát ajánlott prebiotikumokkal is megtámogatni, amelyek a probiotikumok táplálékai, megnövelik a hatékonyságot.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: