A nyár elképzelhetetlen napvédő nélkül, hiszen ilyenkor sokkal több időt tölthetünk a szabadban, viszont a nap sugarai gyakran lehetnek túl erősek, így könnyen leéghetünk, a bőr pedig kiszáradhat, ráncosodhat vagy akár súlyosan károsodhat is. A gyermekek bőre pedig még védtelenebb, érzékenyebb, ezért az ő védelmükről fokozottan szükséges gondoskodni.

A napozás egészségünk szempontjából szükséges a D-vitamin termeléséhez, s persze kellemes időtöltés is, ráadásul szép, barna bőrszínt érhetünk el általa. Tehát napon tartózkodni és napozni is lehet, de érdemes néhány dologgal tisztában lenni, hogy mindezt teljesen biztonságosan tehessük. A napsütés erőssége a nyári hónapokban, délben és tiszta időben a legmagasabb. A napsugárzás erősségét az UV-indexszel mérjük, melynek az alábbi fokozatait különböztetjük meg egymástól:

  • UV-index 0 - 2,9 között - Gyenge sugárzás

Csak a nagyon érzékeny bőrűekre és a csecsemőkre lehet veszélyes.

  • UV-index 3,0 - 4,9 - Mérsékelt sugárzás

Alacsony veszélyességi szintet jelez: délelőtt 11 óra előtt és 15 óra után is lehet napozni 30-45 percet

  • UV-index 5,0 - 6,9 - Erős sugárzás

Ekkor már okvetlenül javasolt védeni a bőrt, és legfeljebb 20 perc napozás célszerű 11 óra előtt és 15 óra után. Érzékeny bőrűeknek és kisgyermekeknek viszont ennél is kevesebb ajánlott. 11 és 15 óra között pedig lehetőleg minél kevesebb időt tartózkodjunk a napon.

  • UV index 7,0 - 7,9 - Nagyon erős sugárzás

Ez a sugárzás már magas kockázatot jelent az védtelen bőr számára, mivel már 15-20 perc alatt is leéghetünk.

  • UV index 8,0 feletti - Extrém sugárzás

Amennyiben ilyen sugárzás mellett nem védekezünk, akkor ez jelentős kockázattal jár, mivel roppant hamar, akár 10 perc alatt is le lehet égni. Ilyenkor egyáltalán ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között. Amennyiben viszont ez elkerülhetetlen, akkor védjük szemünket intenzíven, illetve minimum 15-ös faktorszámú napvédő krémmel kenjük be bőrünket mindenhol.

Továbbá érdemes még néhány tanácsot megszívlelni a napozással kapcsolatban. Ilyen például, hogy ne feküdjünk ki azonnal órákra napozni, hanem fokozatosan növeljük a napozási időt, hogy bőrünk megfelelően tudjon alkalmazkodni. Az is lényeges, hogy soha nem szabad nagyon sokáig napozni, még ha fokozatosan növeltük is a napozási időt. 11 és 15 óra között nem ajánlott 1 óránál tovább napozni még mérsékelt vagy gyenge UVB-sugárzás mellett sem.  

Továbbá nagyon fontos, hogy válasszunk a család minden tagjának megfelelő napvédő terméket. A bőr képes védekezni a nap káros sugarai ellen bizonyos ideig, ami normál érzékenységű felnőtt emberek esetén átlagos sugárzás mellett nagyjából 20 perc. A napvédők faktorszáma azt mutatja meg, hogy hányszorosára növelhető a napon töltött idő anélkül, hogy az UVB-sugárzás káros hatással lehetne a bőrre. Mindez azt jelenti, hogy például egy 5-ös faktorszámú terméket használva egy átlagos érzékenységű ember normális sugárzásban körülbelül 100 percet tartózkodhat a napon.

Viszont ha ennél erősebb a napsugárzás vagy érzékenyebb bőrű ember esetén, akkor ez az időtartam természetesen csökken. A nagyon világos bőrű emberek például akár már 3 perc alatt is leéghetnek, így ők 5-ös fényvédő faktorú napvédőt használva is csak kb. 15 percet lehetnek a napon anélkül, hogy leégnének. Emellett ajánlott ellenőrizni azt is, hogy az adott napozó védelmet biztosít-e az UVA-sugárzással szemben is. Az UVB sugaraknak köszönhető a tartós barnaság, de a napégés kialakulása is, míg az UVA sugarak a mélyebb bőrrétegekbe hatolva felelnek a bőr idő előtti öregedéséért és a barna foltok kialakulásáért. A faktorszám csak az UVB védelmet mutatja, ezért fontos, hogy a teljes bőrvédelem érdekében olyan napozó használjunk, amin szerepel az UVA védelemre utaló jelölés is.

Mindenképpen érdemes tartósítószer-mentes napvédőket alkalmazni annak érdekében, hogy ne terheljük bőrünket semmilyen felesleges és esetleg káros anyaggal. Tanácsos vízálló készítményt választani, hogy strandolás közben se kelljen állandóan újrakenni a folyamatos védelemhez. A kisgyermekek bőrére pedig csak a speciálisan gyerekek számára fejlesztett napvédőket kenjünk, mivel ezek valóban más összetétellel rendelkeznek, így még az egészen érzékeny bőrre is megfelelőek.

Végül pedig a legjobb napvédő készítmény sem ér sokat, ha nem megfelelően alkalmazzuk. Itt fontos megjegyezni, hogy korántsem csak napozás vagy strandolás közben szükséges napvédőt használni, hanem például futás és kirándulás, de akár bevásárlás közben is. Az arcot és a kart mindenképpen érdemes védeni, és ha az egész testet bekenjük, akkor célszerű az arcot és az orrot még erősebb védelemmel ellátni. Az is fontos, hogy egyenletesen és kellő mennyiségben vigyünk fel a bőrre a napvédőket napozás előtt, mivel ahova nem kentünk, ott nem lesz védelem, ami akár foltos leégést is okozhat.

Szintén lényeges, hogy ha esetleg az izzadással, a fürdéssel vagy a ruházattal letöröljük a napvédőt a bőrről, akkor azonnal kenjük be újra az adott részt. Azonban ezzel az újrakenéssel nem hosszabbodik meg a napon tölthető időtartam, ezért amikor lejárt a faktorszám, a bőrtípus és a sugárzás szerint meghatározott idő, akkor okvetlenül menjünk árnyékos helyre, mivel nem maradhatunk tovább a napon akkor sem, ha bekenjük magunkat újra. A napvédelem egyébként nem ér véget a napozással, ugyanis okvetlenül ajánlott napozás után is megfelelően ápolni a bőrt valamilyen speciális, hidratáló, regeneráló készítménnyel.

A Dr. Kelen SUN napozókkal biztonságban élvezheti a nyarat 

A Dr. Kelen Sun termékcsalád készítményei segítséget nyújtanak az egész családnak a nyár önfeledt élvezetéhez, ráadásul úgy képesek megfelelő napvédelmet biztosítani, hogy közben hosszan tartó és egyenletes, mély barna színt is szerezhetünk általuk.

A Dr. Kelen SUN napozócsalád készítményei 100%-ban természetes összetételűek, laboratóriumilag teszteltek, SPF 6 – 50+ faktorszámmal rendelkeznek, krém, spray és olaj formában elérhetőek, és teljesen megbízható védelmet biztosítanak felnőttek és gyermekek számára, kifejezetten érzékeny bőrtípus esetén is. Ráadásul vízálló összetétellel rendelkeznek, aminek köszönhetően fürdés közben is a bőrön maradnak, fotostabil, tehát napon le nem bomló fényvédőket tartalmaznak, ezáltal védenek a nap UVA és UVB sugarai, illetve szabadgyök-képző káros hatásai ellen is. Napozás után pedig a hidratáló, regeneráló napégés gél nyújt elsősegélyt az erős napsugárzás, a víz és a szél által igénybe vett bőr számára.

 A Dr. Kelen SUN napvédőiben E-vitamin is található, és hármas védelmet képesek biztosítani a bőr számára a napsugarak UVA, UVB és szabadgyökképző hatásai ellen. Ennek köszönhetően nagymértékben csökkenthetik a káros bőrelváltozások kialakulásának kockázatát, illetve fellépnek a bőr idő előtti öregedése ellen is. Ráadásul mivel víztaszítóak is, így garantáltan a bőrön maradnak izzadás, fürdés vagy sportolás esetén is, amivel nem csak a bőrt, hanem a környezetet is védik. A SUN napozók hypoallergén összetétellel rendelkeznek, nincs bennük sem tartósítószer, sem pedig színezőanyagok, így még az érzékeny bőrűek is nyugodt szívvel használhatják őket testen és arcon egyaránt.

A Dr. Kelen SunSave F6 + Carotin bronzolaj spray segít a gyors és biztonságos barnulásban. A készítmény egy alacsony fényvédő hatással rendelkező napolaj, mely gyors barnulást és bronzosan csillogó bőrt eredményez. Felvitele könnyű, gyorsan pótolja a bőr zsírvesztését, és alkalmazható arcon és testen is. Nem tartalmaz színezőanyagot vagy tartósítószert sem. A Dr. Kelen Sun F20 szúnyogriasztós napspray pedig egy olyan különleges készítmény, amely közepes szintű fényvédelem mellett a citronella illat által járul hozzá a szúnyog- és kullancsmentes, zavartalan napozáshoz.

A Dr. Kelen több fajta, speciálisan a gyermekek érzékeny, védtelen bőrének megfelelő napozót kínál, amik közül a Dr. Kelen SunSave F-50+ gyerek napkrém roppant erős fényvédelmet biztosít. Ebben a termékben fotostabil fényvédő anyagok találhatóak, illetve tartalmaz ezek hatását kiegészítő E-vitamint és gyulladáscsökkentő kamilla-kivonatot is. A gyermekeknek szánt napozók sem tartalmaznak tartósítószert vagy színezőanyagot, hypoallergén összetételük által pedig még az érzékeny bőrű gyerekek számára is hatékony védelmet nyújtanak a napsugarak UVA, UVB és szabadgyökképző hatásai ellen.

A Dr. Kelen napozás utáni balzsam képes jelentősen csökkenteni a bőrpírt, hidratálja, nyugtatja és hűsíti a bőrt, valamint helyre tudja állítani a zsír- és vízháztartását. Éppen ezért kitűnően alkalmas a nap, a víz, a homok vagy a szél által meggyötört bőr hidratálására, ápolására és intenzív regenerálására. Továbbá fellép a ráncosodás és az idő előtti öregedés egyéb jeleinek kialakulása ellen is.

Lássa el megfelelő napvédelemmel az egész családot a Dr. Kelen Sun napozóival!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: