A hajnövekedés nagyon érzékeny folyamat, amely a hajgyökerekből indul. Itt dől el hajszálaink "sorsa". Ha nincs meg minden táplálék, amire a hajgyökérnek szüksége van, az új hajszálak károsodhatnak, pl. elvékonyodnak, törékennyé, fakóvá válnak, és legrosszabb esetben kihullanak. A folyamat sok esetben visszafordítható. A hajhagymákat kellő időn belül el kell látnunk azokkal a mikrotápanyagokkal, melyekre szükségük van. A haj ugyanis akkor lesz egészséges, ha a hajhagymákat tápanyagban gazdag vér táplálja. 

A Biovanne plus+ szépségvitaminban levő hatóanyagok intenzíven táplálják és sejtről sejtre energizálják a tápanyaghiányos hajhagymákat. Így a hajhagymák jobban megtartják a meglevő hajszálakat, és egészségesebb újakat állítanak elő. Kúraszerű alkalmazásával a haj dúsabbá, erősebbé és egészségesebbé válhat. Már 1-2 hónapos rendszeres szedése után érezhető, hogy a hajszálak feltöltődnek erővel, energiával, és a haj könnyen kezelhetővé válik.

 

Fejünkön átlagosan 100.000 hajszál van, amiből naponta körülbelül 50-100 szál hullik ki. Ez természetes folyamat: amikor a hajszál elöregszik, újabbnak adja át a helyét. Túlzott mértékű hajhullásról akkor beszélünk, ha hosszabb időn keresztül napi 100 szál felett van a kihullott haj mennyisége. 

A hajképző folyamat központja a fejbőr alatt található hajgyökér, amely a hajszálak növekedéséért és rögzítéséért felelős. A hajgyökeret rugalmas szövetek (ún. kollagén-burok) veszik körül. A hajszálerek, amelyek a hajképzéshez szükséges tápanyagokat szállítják, e szöveteken keresztül jutnak be a hajgyökérbe. A legújabb kutatások szerint a hajhullás egyik leggyakoribb formáját a hajgyökeret körülvevő szövetek megkemé-nyedése okozza. Azoknál az embereknél, akiknél e szövetek megszilárdultak, a hajhullás kezdeti tünetei jelentkezhetnek.

A szövetek megkeményedése ugyanis gátolja a vérkeringést, ilyenkor a hajgyökér tápanyag-ellátottsága károsodik. Ennek hatására a hajgyökér elgyengül, deformálódik, és elengedi a hajszálat. Ez a hajszálak idő előtti elvesztését eredményezi, és kopaszodáshoz vezethet.

Miért hullik a haj?

A haj kihullását számos probléma okozhatja, azonban a hajnövekedés intenzitása és a haj minősége szorosan összefügg a táplálkozásunk minőségével.

A haj két fő része a hajgyökér és a hajszál. A hajgyökér körül található a hajhagyma, mely a haj szilárd vázát, a keratint termeli. A keratin 18 féle proteinből (aminosav) áll, melyek közül kiemelkedő fontosságú a kéntartalmú cisztin, mely hajunk rugalmasságát biztosítja. Kémiai kötései könnyen felnyílnak, melyek a hajszerkezet különböző problémáit okozhatják. 

Az egészséges fejbőrön a hajszálak nem egyenletesen helyezkednek el, hanem 4-5 hajszálanként csoportot alkotva. A kopaszodás kezdetén ezekben a csoportokban már csak 2-3 szál foglal helyet, majd ez a csoportos elrendeződés is megszűnik.

- Korunk táplálkozási szokásai egyre kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez juttatják szervezetünket, ami meglátszik szerveink működésén, így hajunk minőségén és élettartamán is. A túlzott só- és cukorfogyasztás, a jódhiány, a vas és az A, B, E, F és H vitaminok hiánya okozhatnak elsősorban hajnövekedéssel kapcsolatos rendellenességeket és hajhullást. A megfeleő tápanyagbevitel hajunk számára ugyanolyan fontos, mint a többi szervünk esetében.

- A levegő szennyezettsége szintén okozhat rendellenességeket. Átmeneti hajvesztést a bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is okozhatnak, néhány komoly betegség esetén alkal-mazott kemoterápiás kezelés is okozhat hajhullást, esetleg teljes hajvesztést.

- A hajhullások egy másik nagy csoportjának oka az öröklött tulajdonságaink között keresendő. Ezek nagy mértékben befolyásolják ugyanis hajhagymáink érzékenységét.
A hajhullás típusa szerint lehet foltos vagy diffúz.

• Foltos hajhulláson életükben nagyon sokan - férfiak és nők vegyesen, sőt gyerekek is - áteshetnek, ilyenkor kerek kopasz foltok keletkeznek. A betegség lényege, hogy a szervezet védekező rendszere valamilyen "tévedés" folytán a hajhagymák ellen fordul. Kialakulásának leggyakoribb oka valamilyen gócfertőzés (rossz fog, mandulagyulladás, epehólyag problémák). A gyulladt góc eredetének felkutatása és antibiotikumos kezelés után a betegség meggyógyul.

• Diffúz hajhullásról beszélünk, amikor a haj az egész fejbőrön megritkul. Átmeneti diffúz hajhullás alakulhat ki szülés után, fertőző betegség, ill. vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vegetarianizmus esetén. Idősebb korban sem csökken a megfelelő táplálkozás fontossága a haj épsége és szépsége szempontjából. Az egyoldalú táplálkozás, a fehérje és a vas hiánya ebben a korban az egyik leggyakoribb oka a hajhullás kialakulásának.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: