A C-vitamint bizonyára nem kell bemutatnunk senkinek sem, hiszen ha mást nem is, de annyit biztosan mindenki tud róla, hogy az egyik legfontosabb vitamin az immunrendszer megfelelő működéséhez, így elengedhetetlen a betegségek megelőzéséhez is. És persze ezen kívül még számtalan létfontosságú folyamatban játszik szerepet, egyszóval nem élhetünk nélküle.

Sokan pótolják is főként a téli vírusos, járványos időszakban akár természetes forrásokból, akár valamilyen étrend-kiegészítő formájában. Ha táplálékkiegészítő útján visszük be a C-vitamint a szervezetbe, akkor is érdemes természetes C-vitamin forrásokat is fogyasztanunk, mivel támogathatjuk az étrend-kiegészítők minél jobb hasznosulását is általuk.

Most röviden sorra vesszük az 5 legjobb természetes C-vitamin forrást, amelyek fogyasztása egyébként is áldásos hatású lehet egészségi állapotunkra nézve.

C-vitamin top 5


1. Acerola cseresznye

Az első helyezést az acerola cseresznye nyerte el, mivel 100 grammjában 1678 mg C-vitamin található. Érdekesség, hogy egyetlen szem acerolában 80 mg C-vitamin lelhető fel, ezáltal mindössze ez az egy szem képes fedezni a napi C-vitamin szükségletünket.

Az acerola hazánkban leginkább gyümölcslevek és különféle kivonatok formájában fogyasztható. Számos C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőhöz is hozzáadják, hogy tovább növeljék a készítmény hatékonyságát.

2. Csipkebogyó

A csipkebogyó áll a rangsor 2. helyén, mivel 100 gramm csipkebogyó körülbelül 1300 mg C-vitamint rejt magában. A csipkebogyó kiemelkedő C-vitamin tartalmán túl segítséget nyújthat gyomorsavhiány, emésztési problémák esetén, valamint javasolni szokták vesekő és vesehomok kihajtásakor is vizelethajtó hatása miatt.

Ha csipkebogyó teát készítünk, akkor roppant lényeges, hogy ne melegítsük 50 °C-nál tovább, mivel a C-vitamin hőre való érzékenysége miatt az ennél forróbb italnak jelentősen csökkenhet a C-vitamin tartalma.

3. Homoktövis

A homoktövisben mintegy 695 mg C-vitamin rejlik, viszont minél előbb érdemes feldolgozni, ugyanis a homoktövis C-vitamin tartalma roppant gyorsan csökkenni kezd szobahőmérsékleten. 

Az egyik legnépszerűbb homoktövis készítmény a homoktövis lé, illetve a homoktövis olaj, de akár őrlemény formában is könnyen tudjuk fogyasztani. Ezt egyébként nem csupán a benne lévő C-vitamin miatt, hanem kiemelkedő antioxidáns tartalma okán is érdemes rendszeresen megtennünk.

4. Chilli paprika

A chilli paprika érdemelte ki a 4. helyezést, mivel 242 mg C-vitamint tartalmaz átlagban 10 deka belőle. Ennek fogyasztása persze nem ajánlott azoknak, akik nincsenek túl jó barátságban a csípős ízvilággal. Számukra azonban léteznek különféle paprika kivonatokat tartalmazó készítmények is.

5. Fekete ribizli

A fekete ribizli 100 grammonként mintegy 180 mg C-vitamint tartalmaz, s emellett még számtalan egyéb nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag is rejlik benne. A ribizlit fogyaszthatjuk nyersen, szörpként, lekvárként, teaként vagy gyümölcsléként is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: