Ön is szereti az édes ízt? Nehéz lenne elképzelni az életünket nélküle. A régiek az érett gyümölcsökhöz kötötték ezt az ízt, és ritka csemegeként a mézhez. Ma is vágyunk az édes ízekre, erre ráépült egy egész ipar.

A probléma ott kezdődik, hogy míg régen csak ritkán jutott hozzá az ember az édességhez, és főleg a gazdagok kiváltsága volt a cukorfogyasztás, ma már akármerre nézünk, mindenhol szembe találjuk magunkat a csábítóbbnál csábítóbb édességekkel. Persze, fogyasztjuk is őket, akarva-akaratlanul.

Az ételeinkben rengeteg cukor található – olyan ételekben is, amikről elsőre nem is gondolnánk. Összehasonlításképp egy adat: egy felmérés szerint ma annyi cukrot fogyasztunk el két hét alatt, mint amennyit kétszáz éve egy egész év alatt fogyasztott el egy ember.

Tanulságos és sokkoló látni azokat a képeket, amik az egyes élelmiszerek mellett kockacukor-halmokkal szemléltetik az adott élelmiszer cukortartalmát:

cukortartalom

Mit okoz a cukor a testben?

A cukor sajnos legalább annyira káros, mint amennyire finom.

A finomított fehér cukor a legerősebb savképző anyag. A fogyasztása cukorbetegséget, epilepsziát, epehólyag-gyulladást, vastagbélgyulladást, elmezavarokat, szívbetegségeket, hiperaktivitást és komoly anyagcsere betegségeket okozhat.

Az elmúlt 150 év alatt, mióta a cukorfogyasztás folyamatosan növekvő tendenciát mutat, és ahogy a cukor könnyedén elérhetővé vált bárki számára, megsokszorozódott az ilyen megbetegedések száma. A cukorbetegség rendkívül magas arányú, világszerte majdnem 300 millió ember él cukorbetegséggel, és évente négymillió ember hal meg cukorbetegségben.

A túl sok bevitt cukrot a test elraktározza, először a kevésbé aktív helyeken, mint a fenék, csípő, combok, has, majd a belső szerveken is. A test működése romlik, és az ellenálló képessége is lecsökken.

A cukorfogyasztás a B vitamint termelő hasznos bélbaktériumokat is elpusztítja. Erősen savasítja a testet, kimerítve a test ásványi anyag készletét. Egy idő után a test a hiányzó kalciumot a csontokból vonja ki, ezzel csontritkulást okoz, és a fogszuvasodást is súlyosbítja.

Összefoglalva, nem csak az elhízás a legfőbb baj, amit a sok cukor okoz.

 

Édesítőszerek

Természetesen már léteznek a jó megoldások a cukor helyettesítésére. Az édes ízről továbbra sem mondunk le, de szeretnénk a kockázatokat inkább elkerülni.

A sokféle édesítőszer közül válasszuk inkább a természetes eredetűeket!

A mesterséges édesítőszerek körül sok vita, érv és ellenérv kering, és keveset tudunk arról, hogy hosszú távon mit okoznak valójában. A gyártó cégek a piaci érdekeiket szem előtt tartva értékesítik a termékeiket, és sokszor vitatott a szerek biztonságossága. Vizsgálatokat indítanak, majd újabb vizsgálatokat, amikkel cáfolják az előző eredményeit. Olyan szintetikus vegyületekről van szó, amiket még csak pár évtizede ismerünk.

 

Akkor melyik biztonságos?

Méz: külön cikket írhatnánk arról a rengeteg pozitív hatásról, amit a méz okoz. A ember számára nélkülözhetetlen nyomelemeket, vitaminokat, aminosavakat, ásványi anyagokat tartalmaz. Sokkal egészségesebb édesítőszer, mint a cukor vagy a mesterséges édesítőszerek.

méz

Stevia: egy dél-amerikai növény, a jázminpakóca leveléből vonták ki először. Gyógynövényként már évszázadok óta használják. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai akár 300-szor édesebbek is lehetnek. Ma már többféle formában is elérhető, tabletta, por, cseppek és a növény szárított levelei is felhasználhatók.

 

Xylitol: a xylitol felfedezhető zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Nagy mennyiségben a nyírfa rostjaiból vonható ki, ezért hívják nyírfacukornak is. Nem emeli meg a vércukorszintet, szénhidrát-tartalma csak negyede a cukorénak. Édesítőereje a cukoréval azonos. Cukor helyett használva megelőzhető vele az elhízás. Lúgosító hatású, és a fogainkra is jótékony hatással van. Az emberi szervezet számára nagyon könnyen feldolgozható, és nem rakódik le testzsírként.

nyírfa

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: