Folytassuk háztartásunk méregtelenítését tovább! A mosogatásnál hagytuk abba az első részben, és jogosan merül fel a kérdés, hogy mosogatógépbe mit használjunk. Tartogatunk még néhány tippet, hogy teljesen megtisztíthatjuk a lakásunkat.

 

Mosogatógép

Ugyanúgy, ahogy a kézi mosogatószerekből, már a gépi mosogatószerekből, tablettákból is kapható környezetbarát változat. Ha ezeket használjuk, kevésbé terheljük a környezetünket a szennyvízzel lefolyó vegyszerekkel. Általában a környezetbarát tisztítószerek hamar lebomlanak, és nem hagynak maguk után káros anyagokat.

 

Felmosás, lemosás, általános takarítás

Meleg vízzel a legtöbb hétköznapi szennyeződés eltávolítható, nem indokolt, hogy erős vegyszereket használjunk. Ha szükséges plusz tisztító hatás, akkor oldjunk fel egy kevés mosószódát a felmosóvízben, vagy a mosódióból is készíthetünk vizes oldatot. Ha azt szeretnénk, hogy kellemes illat maradjon a felmosás után, cseppentsünk pár csepp illóolajat a felmosóvízbe, ha fertőtlenítő hatást is szeretnénk, akkor arra a teafaolaj a megfelelő természetes megoldás.

Erősebb szennyeződések felmosásához használhatunk ecetet, ami  abban is segít, hogy csillogó és fényes maradjon a padló. Az ecet vízkő eltávolítására is megfelelő, de erre a célra is találhatunk megfelelőt a környezetbarát tisztítószerek között.

felmosás

Ablaktisztítás

A legjobb a régről ismert meleg víz + újságpapír kombináció. Esetleg a vízhez adhatunk egy kevés ecetet, hogy foltmentesen száradjon és csillogjon az ablakunk.

 

Szőnyegtisztítás

Normál takarításnál rendszerint porszívózunk. Ha szeretnénk, hogy közben a lakás levegője illatossá váljon, cseppentsünk néhány csepp illóolajat a porzsákra.

Időnként érdemes takarítógéppel kitisztítani a szőnyegeket. Minél melegebb vizet használjunk hozzá, és tisztítószerként mosódióból készített oldatot használjunk.

A szőnyegek, kárpitos bútorok szagtalanítására alkalmas a szódabikarbóna: szórjuk a szőnyegre a port, hagyjuk állni rajta néhány óráig, majd porszívózzuk ki. Újra friss illata lesz majd.

 

Folttisztítás

A legfontosabb a foltoknál, hogy a lehető leggyorsabban lássunk neki az eltávolításának, így van rá a legnagyobb esély, hogy teljesen el lehet tüntetni. A folttisztításhoz kapható csodaszerek többsége tele van erős vegyszerekkel, amiknek a negatív hatásairól már tudunk.

Hogyan lehet környezetbarát módon, mégis hatékonyan elbánni a foltokkal?  A nátrium-perkarbonát egy környezetbarát anyag, folttisztító sóként található meg. Nagyon hatékony a foltok eltávolításában, főleg fehér és világos ruháknál.  A gyümölcs, vér, tinta, és ezekhez hasonló „nehéz esetekre” a marhaepe enzimet tartalmazó folttisztító szappanok használhatók, be kell kenni vele a benedvesített foltot, kicsit hagyni, hogy hasson, majd alaposan kiöblíteni, vagy kimosni a normál mosásban. Tarka textileknél ellenőrizzük a színtartósságot, mielőtt belekezdünk a folttisztításba!

foltok

Levonhatjuk a következtetést: valóban meg tudunk szabadulni az erős vegyszerektől, és helyettesíthetjük őket környezetbarát szerekkel. A lakásunk pedig ugyanolyan tiszta lesz, de sokkal biztonságosabb!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: