Izomgörcsök, fáradékonyság, gyengeség, stressz, hangulatváltozások, szapora szívverés. Ismerős tünetek? A magnéziumhiány gyakori jelenség, s bár sokszor nehéz beazonosítani a panaszokat, akár súlyos szövődményei is lehetnek. Az Ön szervezete elegendő magnéziumhoz jut?

A magnéziumnak fontos szerepe van a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, szabályozza a koleszterinszintet, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Elengedhetetlenül szükséges az idegek és izmok megfelelő működéséhez, beleértve a szívizmot is, így csökkentve a szívroham, stroke kockázatát, normalizálva a vérkeringést.

 

Érdemes odafigyelni a magnéziumfogyasztásra!

 

Hiánytünetek

Ha kevés magnéziumhoz jut a szervezete, gyakran felléphetnek izomgörcsök, jellemzően a lábszárból indulva, emellett jelentősen csökkenhet fizikai és szellemi teljesítménye. A hiányt általános gyengeség, fáradtság kísérheti; a letargia, zavartság, a hányinger és hányás, a remegés, az étvágytalanság és a szívritmuszavarok mind szerepelhetnek a tünetek között. A magnézium alacsony szintje hosszú távon számottevően megnövelheti a cukorbetegség, a csontritkulás, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az idegrendszeri problémák kockázatát.

Minek következtében alakulhat ki magnéziumhiány?

Az egyoldalú, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás könnyen vezethet hiányállapothoz, egyes antibiotikumok vagy vizelethajtók szedése is gyorsan csökkentik szervezete magnéziumszintjét. Magnéziumhiány erőteljesebb szellemi vagy fizikai igénybevétel, fokozódó szükséglet esetén is felléphet, mint például aktív sportoláskor, stresszes vizsgaidőszak alatt, terhesség idején, vagy hányással, hasmenéssel járó vírusos betegségekkor. Az káros élvezeti cikkek, mint a cigaretta, az alkohol és bizonyos drogok nagymértékű fogyasztása szintén rohamosan csökkenthetik a magnézium mennyiségét.

 

Magnéziumforrások

Legnagyobb mennyiségben az olajos magvakból, gabonákból, zöld levélzöldségekből, hüvelyesekből, csonthéjas gyümölcsökből, tejtermékekből és halakból juthat magnéziumhoz. Kiemelkedő mennyiségben tartalmazza például a búzakorpa, búzacsíra, a tengeri hínár, a kesudió és a mandula. A sok zsíros étel, a kevés zöldség fogyasztása idővel megnövelheti szervezete magnéziumigényét, s bár a megfelelően összeállított étrend tartalmazza a szükséges mennyiséget, ennek hiányában pótlása gyógytermékekkel, táplálék-kiegészítőkkel is biztosítható.

Milyen pozitív hatásai vannak a magnéziumpótlásnak?

  • Csökken az infarktus és a szívritmuszavarok kockázata, eredményesebben kezelhetők a meglévő szívbetegségek.
  • Megelőzhető a csontritkulás kialakulása, hasznosan beépíthető a már kialakult betegség gyógyításába.
  • Enyhülnek, illetve megszűnnek az izomgörcsök, gyorsul a sérülések gyógyulása.
  • Csökken a magas vérnyomás.
  • Biztosítható a fogak és a fogíny egészsége.
  • Sportolóknál növelhető a teljesítmény, lerövidíthető a regenerálódási időszak.
  • Megelőzhető a diabétesz kialakulása, enyhíthetők a meglévő betegség szövődményei.
  • Kedvezően hat az asztma és a hörghurut kezelésére.
  • Görcsoldó hatásának köszönhetően csökkenthetők a menstruációs időszak fájdalmas, kellemetlen tünetei.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: