A probiotikumok rendszeres pótlása kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer normál működésében és az egészség fenntartásában. Ezt talán már mindenki tudja, viszont azt már kevesebben, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a probiotikus készítmény kiválasztásánál. Számtalan fajta élőflórás készítmény kapható manapság, amelyek jelentősen eltérhetnek összetételükben, a bennük található hasznos baktériumok számában, az állagukban és még megannyi mindenben.

Ebből a cikkből megtudhatja, hogy pontosan melyek is azok a legfontosabb tulajdonságok, amelyekre feltétlen ügyelni kell, ha probiotikus készítményt vásárol. Továbbá megismerheti a probiotikumok legfontosabb hatásait, amelyek miatt érdemes lehet valamilyen élőflórás készítményt fogyasztania.

Az egészség a belekben kezdődik

Az emberi bélflóra több mint 750 trillió baktériumból tevődik össze, s rendkívül fontos, hogy ezek között túlsúlyban legyenek a hasznos baktériumok, tehát a probiotikumok. A hasznos és a káros baktériumok egészséges aránya körülbelül 85-15%. Bélrendszerünk több mint 8 méter hosszú, ráadásul ez az egyik legfontosabb része az immunrendszernek, ugyanis ennek mintegy 80%-a itt helyezkedik el.

A bélflórában lévő hasznos baktériumok rendkívül sérülékenyek és érzékenyek, így nagyon könnyen előfordulhat, hogy olyan mértékben megcsappan a mennyiségük, hogy túlsúlyba kerülnek a káros baktériumok és más kórokozók a bélrendszerben. A probiotikumokra negatív hatással van például a klórozott ivóvíz, a stressz, a szennyezett környezet, a helytelen táplálkozás, illetve egyes gyógyszerek, köztük az antibiotikumok is.

Ha túlságosan elszaporodnak a káros baktériumok, akkor számos enyhébb vagy akár komolyabb probléma és betegség is kialakulhat a szervezetben. Ráadásul ezek a problémák korántsem csupán emésztési zavarok lehetnek, mivel a probiotikumok fontos résztvevői szinte valamennyi életfolyamatnak, többek között nélkülözhetetlenek az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez is. Amennyiben romlik a bélflóra egészségi állapota, akkor ez számos tünetet okozhat, így felléphet egyebek mellett székrekedés és hasmenés, gyakori megfázásos, náthás betegségek, allergiás tünetek, depresszió, illetve kialakulhatnak hormonális problémák és anyagcsere zavarok is.

A probiotikumok elősegítik a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek lebontását, így amennyiben túl kevés hasznos baktérium van a bélrendszerben, akkor megváltozhatnak az emésztési mechanizmusok, valamint romolhat a táplálékokkal bejuttatott tápanyagok felszívódási hatékonysága is. A B-vitaminok és a K-vitamin a beleinkben képződnek, tehát ha károsodik a bélflóra, akkor ez hozzájárulhat ezeknek a létfontosságú vitaminoknak a hiányához, ami pedig szerepet játszhat a testi és lelki egészség romlásában is. A probiotikumok hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez, a legtöbb nyomelem felszívódásához, illetve antiallergén anyagokat és olyan ferment metabolitokat is termelnek, amelyek védelmet nyújthatnak a teljes bélrendszer számára.

Prebiotikumok nélkül mit sem érnek a probiotikumok

Az egészséges bélflóra regenerálását és fenntartását a probiotikumok végzik, de ahhoz, hogy maximálisan kifejthessék pozitív élettani hatásaikat, kulcsfontosságúak számukra a prebiotikumok is, mivel ezek biztosítják a probiotikumok táplálékát, normál működését, illetve zavartalan és megfelelő mértékű szaporodását. A prebiotikumok közreműködnek a káros baktériumok bélrendszerből való kiszorításában, a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódásában, az emésztés javításában, a méreganyagok megkötésében, valamint a magas koleszterinszint csökkentésében.

Amennyiben nincs elegendő mennyiségű prebiotikum a bélrendszerben, akkor a probiotikumok mennyisége is csökkenni fog, aminek következtében könnyűszerrel felborulhat a bélflóra bakteriális egyensúlya, valamint csökkenhet a szervezet védekezőképessége is. Tehát kulcsfontosságú, hogy a probiotikumok pótlása mellett prebiotikumokkal is ellássuk a szervezetet, mivel így hamarabb regenerálódhat a bélflóra.

Milyen esetekben lehet célszerű probiotikus készítményt szedni?

  • Antibiotikum-kúra alatt és azt követően, hogy pótolni tudjuk az elpusztult hasznos baktériumokat
  • A változatos és kiegyensúlyozott étrend hiánya, illetve szigorú diéta esetén
  • Utazások előtt a megváltozott környezeti körülmények, a stressz, a megszokottól eltérő ételek miatt
  • Emésztési problémák, székrekedés, hasmenés esetén
  • Visszatérő légúti, húgyúti fertőzések esetén
  • Felső légúti allergiás megbetegedések esetén
  • Szájüregi fertőzések, betegségek esetén
  • A hüvely egészséges flórájának helyreállításához és fenntartásához

Melyek a fő szempontok, amikor élőflórás készítményt választunk?

Egy jó minőségű élőflórás készítményben megtalálhatóak azok az összetevők, valamint rendelkezik azokkal a nélkülözhetetlen tulajdonságokkal, amelyek képesek fenntartani a bélflóra épségét. A legjobb élőflórás készítmény kiválasztásához célszerű több szempontot is figyelembe venni annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban egészíthessék ki a kiegyensúlyozott táplálkozást. Tehát a következő szempontokra okvetlenül érdemes figyelnünk, mielőtt probiotikus készítményt vásárolnánk.

A probiotikumok mennyisége, vagyis a csíraszám

Az egyik legfontosabb szempont lehet az élőflórás készítmény csíraszáma, ugyanis a probiotikumok csak abban az esetben képesek kifejteni megannyi pozitív hatásukat, amennyiben elegendő mennyiségben visszük be őket a szervezetbe. Tehát nagyon fontos, hogy minél magasabb csíraszámú terméket válasszunk.

Savstabilitás

Roppant lényeges, hogy a probiotikumoknak el kell jutniuk a rendeltetési helyükre, vagyis a vastagbélbe, mert ott tudják kifejteni áldásos hatásaikat. Ehhez pedig át kell jutniuk a gyomor savas közegén, Tehát hiába viszünk be nagy mennyiségű hasznos bélbaktériumot, ha azok nagy része elpusztul még azelőtt, hogy eljutna a vastagbélbe.

A baktériumtörzsek sokszínűsége

Az emberi bélflórában nem egyféle, hanem számtalan fajta baktériumtörzs lakozik, éppen ezért nem elegendő csak egyfajta törzset pótolni. Tehát mindenképpen olyan élőflórás készítményt válasszunk, amelyikben több fajta baktériumtörzs is megtalálható.

Prebiotikumok jelenléte

A prebiotikumok nélkül nem tudnak életben maradni és szaporodni a probiotikumok, ezért életbevágó, hogy egy probiotikus készítmény tartalmazzon prebiotikumokat is.

Élettartam, minőség és stabilitás

Az összetevők és azok tulajdonságai mellett az alkalmazott technológiában is lehetnek különbségek az egyes élőflórás készítmények között. A ProGastro termékek gyártásakor alkalmazott PROBIOACT technológia képes biztosítani, hogy a probiotikumok sértetlenül, élettartamukat és minőségüket megőrizve juthassanak el a bélcsatornába. A por állagú, folyadékban oldódó formának köszönhetően a hasznos baktériumok azonnal aktiválódnak folyadékkal érintkezve.

A probiotikus készítmény kiszerelése

Az élőflórás-készítmények 3 formában is elérhetőek napjainkban: kapszula, por vagy folyadék. A por formátum azért lehet kedvezőbb, mivel elegendő mennyiségű védőanyagot és a baktériumoknak kedvező rostot tartalmaz ahhoz, hogy a tápcsatorna károsító hatásait túlélve képes legyen eljutni a bélbe. A por állagú ProGastro termékek szárított formában tartalmazzák a jótékony baktériumokat, és nagyon könnyen és gyorsan fogyaszthatóak folyadékban elkeverve.

Biztonságos és bevizsgált

Mint minden más étrend-kiegészítő esetén, az élőflórás készítményeknél is rendkívül fontos meggyőződnünk róla, hogy az adott termék megfelel valamennyi szabályozásnak, ellenőrzött minőségű, hiszen ennek tudatában a fogyasztó biztonságosan fogyaszthatja az adott probiotikus készítményt.

A ProGastro minden szempontból kitűnő választás

A ProGastro készítmények minősége bevizsgált, hitelesített, valamint remek ár-érték aránnyal rendelkeznek. A ProGastro termékeket a nemzetközileg elismert holland Winclove Bv. fejleszti és gyártja immáron több mint 25 éve. Az élőflórás készítmények fejlesztése évtizedeken át tartott, melynek eredményeképpen a ma piacon lévő készítmények tökéletesek.

A ProGastro készítmények az egyedülálló ProbioAct technológiával készülnek, ami garantálja a baktériumok csíraszámát és élettartamát a gyártástól számított 2 évig. Emellett biztosítja a probiotikumok túlélését is a gyomor, bélrendszer károsító hatásaival szemben. Tehát a hasznos baktériumok élő, aktív formában képesek eljutni a vastagbélbe a ProbioAct technológiának köszönhetően.

Fedezze fel a ProGastro élőflórás készítményeit!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: