A laktózintolerancia, vagyis a tejcukor-érzékenység tünetei tipikusak: puffadás, felfúvódás, hasmenés, szelek, görcsök, hányinger, rossz körérzet, bőrkiütések. Aki laktózérzékeny, a tejcukortartalmú életek elfogyasztása után fél-egy órával már érzékelheti a kellemetlen tüneteket, melyek ugyan idővel megszűnnek, ha nem jut a szervezetbe több tejcukor, ám ha kezeletlen marad a probléma, súlyosabb következményekkel járhat.

Mire ügyeljen, ha laktózérzékeny?

A laktózintoleranciát a laktázenzim hiánya, illetve csökkent termelődése okozza, amikor is az összes tejcukor vagy annak nagy része a vékonybélből lebontatlanul kerül tovább, és a beleken végighaladva az emésztetlen laktózt végül a vastagbél baktériumai bontják el savakká és gázokká. A felszabadult gázok a vérárammal eljuthatnak a központi idegrendszer területére is, ahol migrénes, fejfájásos rohamokat okozhatnak. A kezetlen laktózintolerancia alultápláltsághoz, súlycsökkenéshez és komoly hiánybetegségek kialakulásához vezethet, megnöveli az emésztőrendszeri betegségek és a kifejlődésének esélyét. Különösen a kisgyermekeknél járhat súlyos következményekkel; a még fejlődésben lévő szervezetnél csökkenhet a növekedés, a fejlődés normál üteme, vagy akár meg is állhat.

A laktózintolerancia okai

A tejcukor-érzékenységnek elsősorban genetikai oka van, de bármely életkorban kialakulhat, mivel a vékonybél nyálkahártyájának felszínén elhelyezkedő, laktázt termelő sejtek a legkisebb károsító hatásra is érzékenyen reagálnak. Különféle vírusos és bakteriális fertőzések, cukorbetegség, lisztérzékenység, antibiotikumok szedése vagy is kiválthatja a problémát.

A tejcukor-érzékenység, ha nem más emésztőrendszeri betegség, például lisztérzékenység átmeneti velejárója, nem gyógyítható, de jól kezelhető állapot.  Bár vannak laktázenzimet tartalmazó tabletták, cseppek, amelyek szedése segíti megemészteni a laktózt, hosszú távon a legfontosabb a megfelelően alkalmazott diéta. A tejcukrot tartalmazó élelmiszerek teljes vagy részleges elhagyásával elérhető a tünetmentesség, de emellett kiemelt jelentőséget kap néhány ásványi anyag, vitamin folyamatos pótlása.

Mire ügyeljen, ha laktózérzékeny?

Kalcium

A tejmentes diéta megoldás lehet a laktózintoleranciára, de könnyen kialakulhat a csontrendszer működésének zavara, például csontritkulás kialakulása. A diéta fontos eleme ezért a magas kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a hüvelyesek, a dió, a mandula, a mogyoró, a szójakészítmények és a halak. Mivel a csontok ásványianyag-tartalma körülbelül 35 éves kortól az öregedési folyamatok természetes részeként egyre csökken, a szükséges mennyiségű kalciumot érdemes táplálék-kiegészítők formájában is naponta pótolni.

D-vitamin

Ahhoz, hogy a kalcium hasznosuljon, szükség van a szervezet megfelelő D-vitamin-ellátására. A tejtermékek csökkentésével vagy teljes elhagyásával a D-vitamin fogyasztása is jelentős mértékben csökken. Bár kiváló D-vitamin-forrás lehet a tojás, a máj és természetesen a napfény is, általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember sokkal kevesebb vitamint fogyaszt, mint ami hosszú távon biztosítaná szervezete megfelelő működését. A D-vitamin hiánya a csontritkulás mellett nagymértékben hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a kialakulásának kockázatához, ezért szedése kiemelt jelentőséget kap a laktózmentes diéta folyamán.

Probiotikum

Az állandóan ismétlődő hasmenések és a bélbaktériumok által lebontott laktózból keletkező erős savak súlyosan károsíthatják a bélflórát. A tejcukor-érzékenyeknél különösen nagy esélye lehet a megjelenésének, ami speciális diétával és probiotikumok szedésével megelőzhető! A laktózintoleranciában szenvedőknek fokozottan figyelniük kell az egészséges bélflórájuk fenntartására, mely nemcsak a káros baktériumok, gombák és egyéb kórokozók elszaporodását gátolja meg, de segíti a K-vitamin előállítását, a tápanyagok megfelelő felszívódását és hasznosulását, jelentős szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. A bélflóra hasznos probiotikus baktériumai tejcukor nélkül csak néhány napig maradnak életben, ezért a tejcukrot kiváltó prebiotikumok szedése is szükséges.  A bélflóra helyreállításával a laktózintolerancia kellemetlen tünetei gyorsabban megszüntethetők, javítható az életminőség, és egyensúlyba hozható az emésztőrendszer működésének zavara.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: