Ismerősek a tünetek? Állandó fáradtság, álmosság, erőtlenség, ingerültség, rossz közérzet. A tavaszi fáradtság elsősorban annak köszönhető, hogy télen többnyire másképpen étkezünk, kevesebbet mozgunk, kevesebb napfényhez jutunk, mint az év többi részében.

Sokan rosszul viseljük az időjárás változását is, különösen a légnyomás ingadozása terheli meg idegrendszerünket, szív- és érrendszerünket. A vitaminok és a nyomelemek hiányától pedig hamarabb kifáradunk, gyakrabban fáj a fejünk, szédelgünk, a fertőző betegségeket is könnyebben elkapjuk, nehezebben és lassabban gyógyulunk.

 

Tavaszi fáradtság

 

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

A hideg hónapok fénytelensége, a mozgáshiány, az egyoldalú táplálkozás mind közrejátszhat a tavaszi fáradság kialakulásában. A téli étrendünk általában vitaminokban szegényebb, ám kalóriában és zsírokban gazdagabb ételekből áll. Jópár kilót is könnyen felszedhetünk, ami szintén hozzájárul az elnehezült, fáradtabb mindennapokhoz.

Szervezetünk vitaminkészlete a tavasz közeledtével jócskán kimerül, és ilyenkor pótlásra van szükség. 

 

Melyek a legjobb természetes vitaminforrások?

A tavaszi fáradtságot leggyakrabban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ami az immunrendszer legyengülésével is együtt járhat. A D-vitamin elsődleges forrása a napfény, amihez ugye télen alig jutunk, ezért érdemes májból, tengeri halakból, tojásból, tőkehalmájból fedezni a szükségletet. De még a legkiegyensúlyozottabb táplálkozás mellett is előfordulhat, hogy kevés D-vitamint tudunk bevinni szervezetünkbe. Ilyenkor akár vitaminkészítmények formájában is pótolhatjuk a szükséges mennyiséget.

A levertség, kedvetlenség tipikus tünete a tavaszi fáradtságnak, s ennek nagymértékben részese lehet a C-vitamin hiánya. Friss idényzöldségek és -gyümölcsök, különösen citrusfélék fogyasztásával juthatunk több C-vitaminhoz, de járványos időszakban, meghűlés, influenza esetén sokat segíthet, ha többszörösére emeljük a napi bevitelt.

 

Tavaszi fáradtság

 

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Töltsünk minél több időt a szabadban, a friss levegőn. Sétáljunk, kocogjunk, biciklizzünk, hozzuk lendületbe izmainkat, vérkeringésünket. A reggeli váltózuhany, a hideg és meleg víz váltakozása is sokak számára serkentően hathat.

Együnk egészségesen! Bármennyire is kívánjuk este a zsíros, nehéz ételeket, kerüljön az asztalra minél több saláta, friss gyümölcs. A bágyadtság, fáradtság oka nemcsak vitaminhiány lehet, de a kevés folyadékbevitel is. Igyunk minél többet, legalább napi 2,5 liter folyadékot. Kerüljük a cukros üdítőket, fogyasszunk inkább vizet, teákat.

A megfelelő folyadékfogyasztás és a vitaminok pótlása nagyon fontos ebben az időszakban. A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, többek között az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a szem egészségéért, a csontok és a fogak tartósságáért felelnek. Ha nem figyelünk oda a kellő mennyiségű vitaminfogyasztásra, komolyabb tünetek is jelentkezhetnek, mint a könnyedén leküzdhető tavaszi fáradtság…

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: