A csontritkulás már egy igen komoly diagnózis, ne jusson el odáig! A kalciumhiány figyelmeztető jelei már évekkel, sőt akár évtizedekkel korábban is jelentkezhetnek, így a megelőzés elsősorban Önön múlik. A kalcium nemcsak a csontok egészségéért felelős, több más szerv működéséhez is elengedhetetlen. Hiánya memóriazavart, viselkedésbeli változásokat és depressziót is okozhat. Melyek a kalciumhiány tipikus jelei? 

Hogyan ismerhetjük fel a kalciumhiányt?

Töredező körmök.

A körmök töredezettsége, fénytelensége, illetve a körmökön megjelenő fehér foltok igen gyakori tünetei a kalciumhiánynak. Ha könnyen megtörnek, repedeznek, vékonyodnak körmei, ideje odafigyelni a kalcium növelésére.

Izomgörcsök, zsibbadó végtagok.

 A kalcium fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, az ingerületek közvetítésében, így a hiánytünetek között szerepelhetnek a kezek, lábak izmainak fájdalmas, feszítő görcsbe rándulásai. Sokszor alvás közben jelentkezik ez a kellemetlen tünet, de gyakori a mozgás, sportolás folyamán fellépő izomgörcs is. Az ajakban, nyelvben, illetve az ujjakban, lábakban jelentkező zsibbadásérzés szintén a kalciumszint nagymértékű csökkenését jelezheti, sőt a vérnyomás ingadozása, magassá válása, vagy az enyhébb szívritmuszavar is figyelmeztető jelek lehetnek.

Szuvas fogak.

A fog is élő szövet, folyamatosan épül a belső szerkezete. A kalciumban szegény fog könnyen törik, már enyhe fizikai nyomásra, ütésre is szétroppanhat, a fogszuvasodás pedig gyorsabban szétterjedhet. Sok várandós édesanyától hallani, hogy azért romlanak jobban a fogai, mert a baba „eleszi” a kalciumot. Valóban, a növekvő magzat fejlődéséhez, csontozata kialakulásához sok kalciumra van szüksége, és ha az édesanya kevés kalciumot vesz magához a mindennapos étkezés során, először saját tartalékait mozgósítja a szervezet: a csontokban és a fogakban tárolt kalciumot.

Gyakori csonttörések.

Ha gyakran és könnyen eltörnek a csontjai, illetve nehezen gyógyulnak, akkor nagy a valószínűsége, hogy akár már évek óta kevés kalciumot fogyaszt. Azonban még ebben az esetben is megelőzheti a súlyosabb betegség kialakulását!


A kalcium hiánya idővel csontritkuláshoz vezethet, de még izomfejlődési problémákat, sőt mentális zavarokat is okozhat. Mindezek elkerülése miatt fontos, hogy minden nap fogyasszon kalciumban gazdag ételeket. Sok kalciumot tartalmaznak a tejtermékek, ezen kívül például a halak, a dió, a mandula, a mák, a brokkoli, a cékla és a káposzta.

Felmérések szerint több mint 30%-kal kevesebb kalciumot fogyasztunk a szükségesnél. Az ideális mennyiség napi 1000-1300 mg között van – ehelyett átlagosan csak 600-700 mg kalciumot veszünk magunkhoz.

 

Hogyan ismerhetjük fel a kalciumhiányt?

 

Ismerje fel időben a kalciumhiány jeleit, és változtasson!

A napi szükségletet megfelelő táplálkozással és különböző táplálék-kiegészítők fogyasztásával könnyen pótolhatja, hosszútávon pedig megőrizheti egészségét.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: