A kolin a B-komplex tagja, olyan fontos idegközvetítő anyagot termel, amely létfontosságú a koncentráláshoz, de az örömérzethez is. Vitaminként ritkán van említve, mert nemcsak külső forrásból juthat hozzá a szervezet, hanem képes egy részét maga is előállítani.

A vérbe és a májba kerülve a kolin beépül a zsírfehérjébe, és eljut a test összes sejtjéhez. Egyike azon kevés anyagoknak, amelyek át tudnak hatolni a vér-agy gáton, közvetlenül bejut az agysejtekbe. Védi a sejthártyákat, szerepe van a sejtek információátadásában, energiaellátásában, a sejten belüli kommunikációban. Hiányában nagymértékben romlik a koncentráló és emlékező képesség, akár Alzheimer-kórt is előidézhet.

Az agy vitaminja: B8 vitamin (kolin)

kolin élettani hatásai

  • Serkenti az agyműködést, javítja az emlékező képességet, a koncentrálási erősséget.
  • Olyan idegközvetítő anyagot termel, amely elősegíti az idegrendszer optimális működését.
  • Segít leküzdeni az időskori emlékezetromlást, megkönnyíti az idegimpulzusok haladását, támogatja az Alzheimer-kór kezelését.
  • Közreműködik a zsírsavak felhasználásban: védi a májat és az érrendszert az elzsírosodástól. Csökkenti a májat ért káros hatásokat, hozzájárul a méregtelenítés megfelelő elvégzéséhez, a toxikus anyagok elbontásához.
  • Megelőzheti a koleszterin lerakódását az érfalakon, csökkenti a káros koleszterin szintjét.
  • Fokozza a zsírfelhasználást, ezért diéta mellett természetes zsírégető, gyorsítja a fogyást.
  • Tisztán tartja az epét, a hólyagot, az epevezetéket, megelőzheti az epekövek kialakulását, csökkentheti méretüket.
  • Részt vesz a szív egészséges működésében.
  • Nyugtató, kiegyenlítő hatása van az idegrendszerre, a kedélyállapotra.
  • Frontérzékenyeknél csökkenti a kellemetlen tüneteket, reakciókat.

 

A kolin természetes forrásai

Sok élelmiszerben megtalálható, különösen nagy mennyiségben például a májban, a tojássárgájában, a sörélesztőben, a földimogyoróban és a búzacsírában. A szója, a csokoládé, a káposzta, a tejtermékek és az olajos magvak is kiváló vitaminforrások.

Az agy vitaminja: B8 vitamin (kolin)

A kolinhiány tünetei

Ha csökken a szervezet B8 vitaminszintje, az enyhébb tünetektől kezdve komoly problémák, betegségek is kialakulhatnak. Jellemző hiánytünet lehet a gyakori fejfájás, a fülzúgás, az indokolatlan ingerültség, rosszkedv, a különféle alvászavarok, a feledékenység, a koncentrációs, illetve vérkeringési problémák. Zsírmáj, szívbetegség alakulhat ki, súlyos esetben jelentősen megemelkedik az Alzheimer-kór esélye.

Napi vitaminszükséglet

Kolinból körülbelül 3-4 mg-nyi mennyiségre van szüksége a szervezetnek. Ezt a mennyiséget maga is képes előállítani, azonban a stresszes életmód, az ételtartósító eljárások, feldolgozott élelmiszerek és bizonyos gyógyszerek szedése mellett ennek többszörösét is felhasználja a szervezet naponta, ezért érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és folyamatosan pótolni a vitamint.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: