A szegfűszeg, mint fűszer, mindenki számára ismert, az azonban kevésbé, hogy egyben gombaölő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény is. Elpusztítja a bélparazitákat, jól kezeli a hasmenést, a hányingert, a fogfájást, bőr- és körömgomba kezelésére is alkalmas. Főzete kiváló a megfázás tüneteinek enyhítésére, megszünteti a torokfájást, csökkenti a száraz köhögést.

A szegfűszeg  közepes méretű, örökzöld trópusi fa, rózsaszínű virágrügyeit pálmaleveleken szárítják, a művelet befejeztekor a bimbók a már ismert, barna színűre változnak. A gyógyhatású illóolajok előállításához a még ki nem nyílt bimbókat használják, amikből vízgőz-desztillációval vonják ki az értékes hatóanyagokat.

Milyen gyógyhatásai vannak a szegfűszegnek?

A szegfűszeg hatóanyagai

A szegfűszeg legfontosabb hatóanyaga az antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású eugenol. Növényi immunanyagokat, flavonoidokat is tartalmaz, amelyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, sugárzással szemben. Ezek az anyagok hasznosak az emberi szervezet számára is, mert ugyanolyan védelmi szerepet töltenek be. Fogyasztásuk védelmet nyújthat például a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú kialakulása ellen is. Biztonságosan és hatékonyan támogatják a szervezet káros szabadgyökök elleni védekezését, emellett fokozzák az elfogyasztott vagy a szervezet által termelt antioxidáns vitaminok és enzimek működését. A szegfűszeg értékes hatóanyagai közé tartozik még a galluszsav, a metil-aminketon, a kariofillen és az oleanolsav.

Milyen gyógyhatásai vannak a szegfűszegnek?

Gyulladáscsökkentő. A szegfűszegben található eugenol vegyület az egyik leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő. Reumatikus és ízületi gyulladásra borogatásként vagy bemasszírozva használható, légzőszervi megbetegedéseknél, megfázásra, köhögésre, asztmára, arcüreggyulladásra inhaláló szerként eredményes. Kivételes gyulladáscsökkentő hatása fogfájás vagy fogínygyulladás esetén is érvényesül, gyakran alkalmazzák ideiglenes fogtöméseknél, gyökérkezelésnél, vérző fogínynél.

Érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Az eugenololaj természetes érzéstelenítő hatását sokszor használják ki fogfájásnál vagy a különféle fogászati beavatkozások után fellépő fájdalom csillapítására. A szegfűszeg e hatóanyaga sok fogkrém, szájöblítő és torokspré összetevői között szerepel, mert kíméletesen és hatékonyan csökkenti az enyhébb gyulladásokat, az érzékeny ínnyel együttjáró fájdalomérzetet. Antibakteriális tulajdonsága miatt megelőzésre is javasolt a fertőzések ellen. Helyileg alkalmazva izomgörcsök enyhíthetők vele.

Milyen gyógyhatásai vannak a szegfűszegnek?

Fertőtlenítő. A szegfűszeg és a belőle kinyert értékes olajok fertőtlenítőként használhatók kisebb sérülések, vágások, zúzódások helyén. Gombás fertőzésekre is ajánlott, lábgombára, körömgombára, illetve gargarizáló szerként torokfájás, száraz köhögés ellen. Elrágcsálva pedig az egyik legjobb leheletfrissítő, szájüreg-fertőtlenítő.

Emésztésjavító. Puffadás, hasmenés, hányinger, gyomor- és bélgörcsök esetén érdemes rendszeresen szegfűszeget fogyasztani. Hatóanyagai normalizálják az emésztési folyamatokat, védik a gyomrot, elpusztítják a bélparazitákat. Hányingercsökkentő hatása a terhesség idején fellépő reggeli rosszullétek ellen is hat.

Anti hatású. A szegfűszeg legerősebb hatóanyaga, az eugenol csökkenti az emésztőrendszert érő azon káros hatásokat, amelyek a sejtek elburjánzásához vezetnének. A fűszerben található növényi immunanyagok, flavonoidok is hozzájárulnak a szervezetben lévő szabadgyökök megkötéséhez, ezzel jelentősen csökkenthetik az immunrendszer gyengülését, a betegségek kialakulásának és a sejtek elodásának kockázatát.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: