A CLA a legkeresettebb testsúlycsökkentő táplálék-kiegészítők közé tartozik, mert természetes úton csökkenti a szövetek között felhalmozódó zsír mennyiségét, gyorsítja az anyagcserét, és szabályozza a test zsír-izom arányát. A vércukorszint szabályozásában is nagy szerepe van, diabéteszt megelőző és vércukorszint-csökkentő hatású.
A CLA az egyik legfontosabb, többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavnak, a linolénsavnak egy speciális formája. Az omega-3 zsírsavhoz hasonlóan az omega-6 zsírsavak nagy része is esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálkozás útján kell biztosítani. Az omega-zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen az egészség hosszú távú megőrzéséhez, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri, illetve a megelőzésében, a csontritkulás, a bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és különféle allergiák elkerülésében, tüneteik enyhítésében.
A CLA hatása
A CLA többféle módon fejti ki hatását. Blokkolja azokat az enzimeket, amelyek megduzzasztják a zsírsejteket, szabályozza a zsír és a fehérje anyagcseréjét, illetve a test zsír-izom arányát. Rendszeres testmozgás mellett jelentősen felgyorsíthatja a fogyást, szálkásítja az izmokat.
A CLA által lebontott zsírsejtekből keletkező szabad zsírsavakat a szervezet képes energiaforrásként felhasználni, így ha valaki sportol, a szabad zsírsavakból többet használhat fel. A CLA legjelentősebb hatása a diétában a testzsírcsökkenés elősegítése és az izomtömeg megőrzése. Az izommegőrzés által a szervezet kalóriaigénye megmarad, ugyanakkor a testzsír csökkenésével csökken a testtömeg is. Azzal, hogy meggátolja a zsír felszívódását és tárolását, a CLA fokozza az anyagcserét, ami további zsírégetésre ösztönzi a szervezetet.
A CLA önmagában nem csodaszer a fogyókúrában, de kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgással felgyorsítja a fogyást, és hozzájárul a szép, formás test gyorsabb kidolgozásához.
További kedvező hatása, hogy fokozza az inzulinérzékenységet, ezzel mérsékli a vércukorszintet, hasznos lehet inzulinrezisztencia és 2-es típusú diabétesz esetén. Csökkentheti a vér magas triglicerid- és koleszterinszintjét is.
A CLA antioxidáns és anti hatású, kiváló természetes immunerősítő.
Természetes CLA-források
A CLA legfőbb természetes forrásai az állati eredetű élelmiszerek, a húsok, tojások, tejtermékek. Növényi olajokban, kenderben, tökmagban, mogyoróban, repce- és olívaolajban is megtalálható. Ezekből azonban sokat kellene fogyasztani ahhoz, hogy a kívánt mennyiségű CLA bekerülhessen és hasznosuljon a szervezetben, plusz kalóriaértékekkel, járulékos egyéb zsírtartalommal. Ezért a CLA pótlására, főként ha az a testsúlycsökkentéshez szükséges, érdemes étrend-kiegészítőként, tiszta formában bevinni.
A CLA napi javasolt adag általában 1-4 gramm közötti, étkezés vagy testmozgás előtt érdemes fogyasztani. A CLA hatása tovább fokozható például guarana vagy zöldtea-kivonat egyidejű szedésével, együtt hatékonyabbá teszik a zsírégetést. A vércukorszint normalizálására, csökkentésére pedig a króm a megfelelő párosítás.
Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy nagyjából egy órával az étkezés vagy a testmozgás előtt vegyük be bő folyadékkal.
Kapcsolódó termékek:
- BioTech USA CLA 400 tabletta - 80db - ára: 5 490 Ft
- Scitec Essentials CLA kapszula - 60db - ára: 4 190 Ft
- Vitaking CLA Super gélkapszula - 60db - ára: 3 340 Ft
Kapcsolódó cikkek:
- A leghatékonyabb méregtelenítő gyógynövények
- Kinek és mikor ajánlott a huminsav fogyasztása?
- Almapektin fogyókúrához, bélflóra-regeneráláshoz, allergia ellen
- Természetes nyugtató, szorongásoldó: a golgotavirág
- Garcinia cambogia: étvágycsökkentés és zsírégetés természetes hatóanyagokkal
- Az agy vitaminja: B8 vitamin (kolin)
- Kisvirágú füzike prosztataproblémákra, a méh és a petefészek fertőzéseire
- Köhögés, torokfájás, láz? Legyen otthon eukaliptuszolaj!