ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dr. Organic Aloe Vera kozmetikumok

I

Idegrendszer
Az idegsejtek, idegvezetékek, szinapszisok, ganglionok és idegszövetekből álló struktúrák összessége. Anatómiailag és funkcionálisan megkülönböztetünk központi idegrendszert (agy), valamint autonóm vagy vegetatív idegrendszert és ez utóbbinak két alrendszerét a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszert. E két rendszer autonóm módon szabályozza az anyagcsere működést, a vérnyomást, a sima zsigeri izomzat, a szívizom és a mirigyrendszerek működését. Részt vesznek az érzelmi reakciókban.
Idegsejt
A neuron (idegsejt) idegrendszer legkisebb működési egysége, amely az axonnak (hosszú nyúlvány), és néha a dendritnek (rövid nyúlvány) nevezett nyúlványokkal ellátott sejttestből áll. Ez a sejt továbbítja az idegingerületeket
Idült
Az idült vagy más néven krónikus, olyan tartós vagy elhúzódó betegség illetve kórós állapot jelzője, amely 6 hétnél tovább - esetenként akár hónapokig vagy éveig - tart.
Illóolaj
Gyógynövényekből és egyéb növényekből vízgőzdesztillációval kivont olaj.
Immunitás
Olyan új és fajlagos védekezőképesség, amelyre a szervezet valamilyen fertőzést követően tesz szert. Tágabb értelemben véve az immunitás azoknak a biológiai egységeknek (antitestek, limfociták) az együttese, amelyek képesek megvédeni szervezetünket a behatoló kórokozóktól, az idegen anyagoktól és szövetektől, valamint szervezetünknek az a fajta ellenálló-képessége, amely aktív vagy passzív módon alakult ki az idegen antigének hatására.
Immunválasz
A szervezet védekező reakciója a kórokozókkal (baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal) szemben.
Influenza megelőzése D-vitaminnal
Ebben a rövid tanulmányféleségben összefoglaltam, mit tudunk ma arról, miért télen van influenza, és milyen szerepe van ebben a D-vitamin hiánynak. Az influenzajárványok keletkezésének elméletéből következik, az influenza megelőzése is. Az influenza és a D-vitaminhiány kapcsolatát John Cannell és munkatársai írták le először 2006-ban. Mint rámutattak, a nyári hónapokban az UV sugárzás elég erős ahhoz, hogy a bőrben D-vitamin szintetizálódjon, azonban az ősz beköszöntével az UV sugárzás gyengülése miatt a D-vitamin szintézis abbamarad, és onnantól folyamatosan csökken a népesség átlagos D-vitamin szintje.
Tovább olvasom »
Inozit
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek nyugtató- szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is egyben. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Interferonok
A szervezet különféle sejttípusai által termelt, a vírusok szaporodását gátló fehérjék. Az interferonokat különböző betegségekben, főleg egyes rosszindulatú daganatok kezelésében alkalmazzák.
Inulin
Az inulin poliszaharid (összetett cukor), amely sok növényben megtalálható (pl. az articsókában és a cikória növény gyökerében is). Cukorhelyettesítőként használják, amely édes íze ellenére eltér a cukortól, mivel sem a szájban sem a tápcsatorna más szakaszán nem termelődik olyan enzim, amely oldani tudná. Az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag, amely kedvező befolyásolja a bél baktériumflóráját.
Inzulin
A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek bétasejtjeiben elválasztódó hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének legfőbb szabályozója. Csak megfelelő mennyiségű és hatású inzulin jelenlétében képesek a szervezet sejtjei (az agysejtek kivételével) felvenni a glukózt.
Inzulinpumpa
Gyorshatású vagy extra gyorshatású inzulint folyamatosan a bőr alá juttató, precíz elektronikus készülék, amellyel az egyedi – akár óráról-órára változó – igényeknek megfelelő inzulinadás biztosítható mind az étkezési szünetekben, mind az étkezések alkalmával.
Inzulinrezisztencia
A szervezetben képződő inzulinra a sejtek nem reagálnak kellőképpen (rezisztensekké válnak az inzulinnal szemben) és ezért a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell elválasztania (hiperinzulinémia). Amikor a hasnyálmirigy tovább már nem képes az inzulinelválasztás fokozására, fellép a cukorbetegség. Az esetek többségében az inzulinrezisztenciát megelőzi a testsúly gyarapodása. A súlyfelesleg mellett a mozgásszegény életmód is fokozza az inzulinrezisztenciát, viszont a testsúly csökkentése, a fokozott fizikai aktivitás és bizonyos gyógyszerek (metformin, insulin sensitizerek) az inzulinrezisztencia csökkenését eredményezik.
Izoleucin
Az izoleucin egy esszenciás elágazó láncú aminosav. A fehérje építőköveként (a többi aminosavhoz hasonlóan) létfontosságú szerepet játszik a fehérjeszintézisben, az izomépítésben és az izomvesztés elkerülésében.
Izom
Az izom az izomzat - a hús - szerkezeti és működési egysége. Alakja szerint orsóhoz, pánthoz vagy lemezhez hasonlít, s benne az összehúzódásra képes kicsi izomrostok egymással párhuzamosan helyezkednek el. Így az összehúzódásukkor kifejtett erő összeadódik. Az izom összehúzódásakor az izom eredési és tapadási helye közelít egymáshoz.
Izomrost
A harántcsíkolt izom rostjai - valójában izomsejtek - 30-80 mikrométer vastagok, 3-4, legfeljebb 10 cm hosszúak. Bennük sok apró miofibrillumnak nevezett szál fut, amelyek az összehúzódást végzik.
Izület
Izületről akkor beszélhetünk, ha az általa összekött csontok állománya közötti anyagfolytonosság megszakad, közöttük rés található. Az izület az összeköttetésben álló csontok egymáshoz képesti elmozdulását biztosító szerv. A legmozgékonyabb, csuklószerűen mozgatható csontkapcsolatokat nevezik valódi izületeknek. A valódi izületet két egymáshoz illeszkedő, porcos izület felszínnel borított csontvég, az azokat borító izületi porc, az izületet körülzáró ízületi tok és a tokon belül lévő izületi vagy szinoviális folyadék alkotja. A valódi izületekben üvegporc található. Az izesülő csontok összetartására kötőszövetes szalagrendszerek szolgálnak.
Izületi folyadék
Az izületi tok belső rétege által termelt vérszérumhoz hasonló, sűrű folyadék. Kevés sejt, sok különböző fehérje található benne. A folyadék védi és táplálja az izület belsejében lévő izületi porcot, biztosítja a csontvégek izületi felszíneinek súrlódásmentes elcsúszását egymáson.
Izületi gyulladás
Valamely izület heveny vagy idült gyulladása, mely bakteriális fertőzés vagy reumatikus gyulladásos folyamat következtében alakul ki (pl. sokízületi gyulladás stb.).
Izületi porc
Az izületekben a csontok felszínét 1-2 mm vastagon fedő, többnyire sima , gyöngyházfényű porcszövet, üvegporc, mely víztartalmánál és rugalmasságánál fogva ütközőpárnaként védi az ízesülő csontvégeket a mozgással járó ütésektől és egyéb mechanikai hatásoktól.