ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Bio gyümölcs és növényi koncentrátum gyerekeknek!

P

P-vitamin
A P-vitamin (másik nevén rutin) a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ugyanakkor erősíti a hajszálereket is. A C-vitamin kísérő anyaga, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C- vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket. Szükséges az antioxidatív folyamatokhoz, az öregedési folyamatok gátlásához. A P-vitamin pontos szükséglete nem ismert. Erősíti a hajszálereket, mérsékli a koleszterinszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, jó az ödéma és a herpesz kezelésére. Antioxidációs tulajdonsága révén gátolja a tumor növekedését.
PABA
A PABA (más néven B10 vitamin vagy para-amino-benzoesav) közvetlenül nem létfontosságú tápanyag mégis igen fontos a szervezet számára. Ugyanis a bélben található mikroorganizmusok (bélbaktériumok) működéséhez szükséges, így közvetve fenntartja a normál bélflórát, elősegíti a vitaminok termelését és a baktériumok visszaszorítását. Napfényvédő készítményekben is alkalmazzák, mivel megvédi a bőrt a káros UV-sugárzástól. A PABA további jótékony hatása a szervezetre, hogy lassítja az öregedés folyamatát. Például: a meglévő ráncokat ugyan nem tünteti el, de hatást gyakorol arra, hogy újabbak késöbb jelenjenek meg. Megakadályozza a bőrrák kialakulását.
Páfrányfenyő
A páfrányfenyő - más néven Ginkgo Biloba - lombhullató, gyógynövényként ismert kétlaki fa. Nagyon ősi növényfaj, mintegy 200 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődhetett ki. Az egyik leghosszabb életű fa, ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek. A páfrányfenyőlevelek flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A levélben ginkgolsav található, ennek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A levélből készült kivonata ginkgolsavat nem tartalmaz. Alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. Kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió kezelésére, impotencia és Alzheimer-kór ellen.

Ginkgo Biloba


További részletek »
Pálmazsír
A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik, magas gliceroltartalma miatt nehezen oxidálódik, ezért sokáig eltartható. Frissen sajtolva, szobahőmérsékleten vajszerű állagú, kellemes dióízű, ibolyásan aromás olaj, a narancssárgától a vörösbarna árnyalatig többféle változatban kapható. Színét nagyrészt karotintartalma befolyásolja. A pálmazsír egy teljes egészében növényi alapú zsiradék, koleszterinmentes, telített és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz: palmitinsavat, olajsavat, sztearinsavat, mirisztinsavat és linolsavat. Kimagasló az E-vitamin-tartalma, amely antioxidáns hatásával védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, és megakadályozhatja a vérrögök, a trombózis kialakulását. Nagyon hasznos a felszívódási zavarokkal küszködők részére, mert az emésztéséhez nem szükséges a lipáz nevű enzim úgy, mint az állati zsiradékoknál. K-vitamin és karotinoid is található benne, ásványi anyagok közül vasban, káliumban, cinkben és nátriumban bővelkedik.

Pálmazsír


Panax Ginzeng
Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) a borostyánfélék családjának tagja. A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek. A hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak.
Pantoténsav
Vízoldékony vitamin (más néven B5-vitamin), amely elősegíti a sejtek felépítését, a normális növekedést és a központi idegrendszer fejlődését. Életfontosságú a mellékvesék normális működéséhez, a zsírok és szénhidrátok energiává történő átalakításához. Elősegíti a sebgyógyulást, segít a fertőzéseket leküzdeni és csökkenti sok antibiotikum toxikus hatásait. Szerepe van a bőr rugalmasságának és puhaságának megőrzésében. Megerőltető fizikai aktivitás, tartós stresszhelyzet vezethet hiányához. A pantoténsav-hiány főként azoknál fenyeget, akiknek nem áll módjukban nyers élelmiszereket vásárolni, és ezért a konyhaszekrényben, a hűtőben vagy a mélyhűtőben hosszan tárolt konzervet, vagy műanyag dobozba zárt főzeléket, gyümölcsöt, készételeket, virslit, főtt tésztát, fényezett rizst, süteményeket stb. fogyasztanak.
Papain
A papayában található papain enzim egy proteáz, tehát fehérjebontó enzim, mely segít a különféle húsokat és egyéb fehérjetartalmú ételeinket megemészteni. Mindeközben azonban a szervezet saját, „élő” fehérjéit nem károsítja. Mivel a szervezet élősködői is fehérjékből épülnek fel, ezért alkalmazták bélférgek ellen is, mára azonban ezirányú felhasználása nem jelentős. Egyes kísérletekben a rákos betegeknél a papaintartalmú enzimkomplexek fogyasztása olyan panaszok ellen is hatásos volt, mint a szájszáraszság vagy a nehéz nyelés. Ráadásul az immunrendszer működését is javítja, így elősegíti a tumoros sejtek elleni küzdelmet. A papain gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ezek a hatások összességében hatásossá teszik a különféle rák elleni kezelésekhez.
Papaya
A papayafa levele a növény legértékesebb része. A papayalevél papain enzimet tartalmaz, amely sebek gyógyítására, emésztési zavarok kezelésére alkalmazható. A zöld papaya kivonata hatékonyan képes lebontani a fehérjéket, vagyis fogyókúra, méregtelenítés, diéta céljára is sikeresen alkalmazható. A papaya növény minden része felhasználható az egészség megőrzésére és gyógyításra. A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják. Az egész növényt, szinte minden alkotórészét felhasználják a természetgyógyászatban. A papaja különféle enzimek, ásványi anyagok és vitaminok kitűnő és egyedülálló forrása. Esszenciális aminosavak a papayában: papain, myrosin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptophan, valin, arginin, histidin. Nem esszenciális aminosavak: alain, asparagin, carpain, cystin, glutamin, glycin, prolin, serin, tyrosin. Vitaminok: a-vitamin, e-vitamin, c-vitamin, b-vitamin komplex. Ásványi anyagok: kalcium, vas, réz, cink. További részletek »
Pecsétviaszgomba
A pecsétviaszgomba az egyik legsokoldalúbb, legtöbb területen felhasznált gyógygomba. Kúraszerűen alkalmazzák a leromlott egészségi állapot és az immunrendszer működésének javítására, kiemelt szerepe van a máj, a gyomor, a bélrendszer, a légzőszervek és a hasnyálmirigy megbetegedéseinek kiegészítő kezelésében, továbbá a rosszindulatú daganatok gyógyításában, illetve a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésében. Fő hatóanyagai a poliszacharidok, amelyek különleges összetételükkel és az emberi szervezet sejtjeihez való optimális kapcsolódásukkal váltanak ki egyedülálló hatást az immunrendszer megerősítésében, és az általános állapot javításában. A pecsétviaszgomba legnagyobb értéke az immunrendszert rendkívüli módon erősítő hatásában rejlik, amely az egész szervezet egészségi állapotára kiterjed. Ezért mind az erőnlét fokozására, mind a betegségek megelőzésére és konkrét betegségek kezelésére is tökéletesen alkalmas.

Pecsétviaszgomba


További részletek »
Pektin
Az élelmiszeriparban elsősorban gyümölcszselékben és lekvárokban, E440 néven széles körben alkalmazzák. Előfordulhat továbbá gyümölcsitalokban, tejtartalmú élelmiszerekben, valamint egyes diétás ételekben, zselésítőanyagként, térfogatnövelőként, valamint stabilizálószerként. A szervezetbe kerülve a pektin megváltoztatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére alkalmazható. Égési sérülések esetén vízmegkötő képessége miatt alkalmazzák.
Petrezselyem
A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk.
Piknogenol
A francia tengerparton élő fenyő, a pinus maritima kérgének kivonata, a piknogenol. Az antioxidánsok természetes komplexumát tartalmazza, amely védi a szervezetet a szabad gyököktől és az öregedéstől. Olyan egyedülálló vegyületeket tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet működésére. Sok olyan vegyület van benne, amely a gyümölcsben és a zöldségben is benne van, de mivel itt koncentrált formában található, a szervezet jobban hasznosítja. Véd a szabad gyökök ellen, amelyek gyorsítják az öregedést, elősegítik a rák és még 60 betegség kialakulását.
Pipacsmag
A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól-augusztusig gyűjtik, ami nagy figyelmet igényel, a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítják. A szárítás alatt a szirmok élénkpiros színüket elvesztik és liláspirosakká válnak. Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják. Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen, vagy főzve (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmai vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.
Piridoxin
Minden hatodik ember csak azért betegszik meg és azért vannak különféle panaszai, mert kevés a B6-vitamin a szervezetében. Ez a modern anyagcsere-biokémikusok mélységes meggyőződése. Úgy vélik, kereken 110-féle közérzeti zavart, panaszt és komoly megbetegedést is a piridoxinhiány számlájára kell írni. Testünk minden zugában rejtőzik piridoxin, és egy sor különféle feladatot lát el szervezetünkben. Legfontosabb tevékenysége kétségtelenül az aminosavaknak (a fehérje építőköveinek) az anyagcseréjében zajlik. Ugyanis éppen itt kereshetjük számos bajunk, panaszunk gyökerét.
Pitypang
Az egész növény, még a gyökere is gyógyító hatású. Főzete vértisztító, vizelethajtó hatású. Gyökerét gyakran megőrlik és kávépótlónak használják. A gyermekláncfű serkenti az emésztést, erősítő hatású, a keserű anyagai pedig serkentőleg hatnak a májra, valamint az epehólyag és hasnyálmirigy működésére.A pitypang minden idők legismertebb salátának gyűjtött növénye. Levelei nagyon egészségesek, tavaszi tisztítókúrakor is gyakran fogyasztják őket, kesernyés ízük ellenére. A fürdővízhez adott friss levelei tisztítják a bőrt. Téltűrő növény, mélyre hatoló gyökérzettel. Szárában tejszerű, ragacsos nedv van. Kedveli a jól trágyázott talajokat és a sok napsütést. Könnyen elszaporodik, sokszor túlságosan is és gyökerei miatt nehéz kiírtani.
Placebo
Gyógyszerekhez hasonló állagú készítmény, például tabletta, amely nem tartalmaz hatóanyagot, azonban a beteg nem tudja megkülönböztetni a hatékony készítménytől. Tudományos kutatásokban a gyógyszerek és táplálékkiegészítők hatásának vizsgálatakor használják, hogy megbizonyosodjanak arról: a hatást valóban a gyógyszer eredményezi-e.
Porc
A porc épségének nagyon fontos a szerepe abban, hogy az ízületek zavartanul tudjanak működni. A porc egyik leglényegesebb tulajdonsága a rugalmasság, amely a porc belsejében lévő víz mennyiségétől függ. Egy ép porcszövet optimális víztartalma 50% körüli, ami a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. A rugalmasságon kívül a porc kemény is, amely rostos, hálózatos felépítéséből adódik. A porc a csontváz járulékos része, de a csontnál lágyabb, szívósabb, szilárdabb állagú. Három típusa található meg a szervezetben, az üvegporc azaz a legtöbb felszínt ez a típus borítja, állaga rugalmas. Nyomásszilárdsága nagy, mely arra utal, hogy a porc felülete mekkora súlyt bír el annak károsodása nélkül. A második a kollagénrostos porc ez a csigolyák közötti porckorongok rostos gyűrűjét alkotja. Végül a harmadik a rugalmas porc, például a gégefőben megtalálható porcos szövet, rugalmas, elasztikus állaggal rendelkezik.
Prebiotikumok
Prebiotikumnak hívják azokat a természetes tápanyagokat, melyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, így elősegítik azok elszaporodását, túlsúlyba kerülését. A prebiotikumok természetes tápanyagok, rostok, emésztetlenül, változatlan formában haladnak át a vékony- és vastagbélen, a gyomorsav sem pusztítja el őket. Elsősorban tápanyagként szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, amelyek így teljes kapacitással végezhetik munkájukat, helyreállítva a bélflóra károsodását, fenntartva az egészséges egyensúlyt a szervezetben természetesen jelenlévő baktériumok között. A prebiotikumok elősegítik a különböző ásványi anyagok, nyomelemek felszívódását is, így nagyobb hatékonysággal tud hasznosulni például a kalcium, magnézium, vas és cink. Megnövelik a B7 és B12 vitamin, illetve a K-vitamin mennyiségét, hozzájárulnak a vércukorszint normalizálásához, a rákkeltő anyagok megkötéséhez. A koleszterinszintre gyakorolt kiegyenlítő hatásukkal, különösen a káros (LDL) koleszterin szintjének csökkentésével pedig jelentősen mérséklik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Miért kell probiotikum mellé prebiotikumot is fogyasztani?
Tovább olvasom »

Probiotikumok
Hasznos baktériumok, amelyek normális körülmények között jelen vannak a belekben és elősegítik az egészséges emésztést. K-vitamint termelnek és megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. A probiotikumokat a szervezet nem tárolja és tartalékolja, ezért rendszeres pótlás szükséges a megfelelő védettséghez. Kúraszerűen 3-6 hónapon keresztül érdemes probiotikumot szedni, majd rövidebb vagy hosszabb szünet után újrakezdhető a kúra. A kúrát ajánlott prebiotikumokkal is megtámogatni, amelyek a probiotikumok táplálékai, megnövelik a hatékonyságot.

Milyen probiotikumot és mennyi ideig érdemes szedni?
Tovább olvasom »

Prolin
A prolin egy Alfa-aminosav, egyike a 20 fehérjealkotó aminosavnak.
Propolisz
A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A propolisz gyógyhatását az emberiség a legrégibb idők óta ismeri. Külsőleg használhatjuk nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájadalmakra és gyulladásokra, erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van. Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja.

Propolisz


További részletek »
Propolisz jótékony hatásai
A propolisz rendkívüli hatóanyagokból tevődik össze. Legkiemelkedőbb alkotórészei a flavonoidok, amiknek rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális és gyulladásgátló hatásuk van. A propolisz erősíti az immunrendszert és természetes antibiotikum és gyulladáscsökkentő hatású is egyaránt. A propolisz alkalmazható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetén. Ezen felül vírus, baktérium és gombaölő, tehát influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek kezelésére is rendkívül alkalmas. Növeli az erek rugalmasságát ennek következtében vérnyomáscsökkentő. A propoliszt alkalmazzák még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, illetve sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék illetve gerincfájdalmakra is egyaránt.
Proteáz
A proteázok fehérjebontó enzimek. Minden élő sejt számára létfontosságúak, ezért a növényekben éppúgy megtalálhatók, mint az állati szervezetekben.
Püspöksüveg virág
Gyógynövényként való alkalmazásuk egészen isz. 400-ig nyúlik vissza. Hatása valószínűleg a stresszhatásra megemelkedett kortizon szint beállításán keresztül érvényesül. A hagyományos kínai gyógyításban veseelégtelenség, izületi fájdalmak, keringési rendellenességek kezelésére, májbaj ellen használták. Napjainkban a növényt a viagra természetes alternatívájaként reklámozzák (férfiak és nők számára egyaránt), még gyakrabban pedig izomnövelő anyagként.