ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dr. Organic Damaszkuszi rózsa kozmetikumok

C

C-vitamin
A legismertebb és a legtöbbet használt vitamin. Hatása az egészt testre kiterjed. Erősíti a hajszálerek falát illetve elengethetetlen a kollagén képződésében. Megelőzi a zúzodások kialakulását, gyógyítja a horzsolásokat, erősen és egészségesen tartja a izmokat a csontokhoz rögzítő ínszalagokat. Segít a vörösvértesteknek a hemoglobin bioszintézisében és a szervezetnek a vas felszívódásában. A C-vitamin antioxidásként véd a rákkal és a szívbetegségekkel szemben. Valamint enyhítheti a megfázás tüneteit és rövidítheti a lefolyását. C-vitaminban gazdag zöldségfélék és gyülölcsök: a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya ,a fejes saláta, a káposztafélék: (káposzta, brokkoli, kelbimbó), az áfonya, a ribizli, a vadrózsa termése, a csipkebogyó, a narancs, a citrom és a grapefruit.

C-vitamin


További részletek »
C-vitamin szerepe
A C-vitamin képes arra, hogy megsemmisítse a fölösleges vérzsiradékot, illetve elősegíti a májban képződő koleszterin epesavakká való átalakulását. Védi a szív- és érrendszert, mivel az egyik legerősebb antioxidáns. A C-vitamin gátolja a nitrozaminok keletkezését, melyek jelentős szerepet játszanak a rákos sejtek kialakulásában és növekedésében. Ezen kívül a C-vitamin segítséget nyújt a hemoglobin és a vörös vérsejtek képződésében a csontvelőben, illetve rendkívül fontos szerepe van az anémia megelőzésében, és gyógyításában. Végül de nem utolsó sorban a C-vitamin immunerősítő és különféle allergiák kezelésében is bizonyítottan hatásos eredményeket ért el. További részletek »
Cékla jótékony hatásai
A cékla jótékony hatásai közé sorolandó azon tulajdonságai, hogy rendkívüli méregtelenítő. A cékla rendszeres fogyasztásával javíthatunk közérzetünkön illetve esetleges gyomorpanaszokat is megszűntethetjük vele. A cékla ezen kívül támogatja a szervezetet abban, hogy nagyobb mennyiségű oxigént tudjon felvenni. Rendkívül magas B-vitamin tartalmánál fogva kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthető a születési rendellenességek kockázata. További részletek »
Cékla vérképző hatása
A vérszegénység megközelítőleg egymilliárd embert érint világszerte, ennek okozója leggyakrabban a vashiány, s ez általában a nőket érinti leginkább, a havi vérzés által bekövetkezett vérveszteség miatt. A vérszegénységben többek között azonban segítséget nyújthat a cékla, hiszen rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonságát már a népgyógyászat is ismerte. Ezt a tulajdonságát a benne lévő nyomelemeknek köszönheti. A vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt segíti. További részletek »
Chia Mag
A chia mag egy teljes értékű fehérjeforrás, amely kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonák. Pompás rostforrás, nagyszerű vastagbél tisztító, hiszen ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből. Nélkülözhetetlen a cukorbetegek számára, mivel segít stabilizálni a vércukorszintet. A chia maggal egyszerűbb a fogyás, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. A szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért teltség érzetet ad. Gyorsítja a méregtelenítési folyamatokat, mivel a magok kitisztítják a régi hulladékot a belekből.

Chia mag


További részletek »
Chlorella
A Chlorella (Chlorella vulgaris) egy egysejtű kis alga, mely a friss vízben tenyészik, valamint a sötét, zöld levelű zöldségekben is megtalálható. A Chlorellát teljes értékű táplálékként tartják számon, mely gazdag fehérjében, karotinoidokban, enzimekben és klorofillban. A Chlorellának számos előnyös hatása van immunrendszerünkre, mivel klorofillt tartalmaz. A klorofilról pedig kimutatták, hogy segít kigyógyulni a fekélyekből, különféle sérülésekből, valamint erősíti az immunrendszert is – a Chlorella előnyös hatásai tehát jórészt nagy klorofilltartalmának tudhatók be. A Chlorella méregteleníti is a szervezetet, valamint segít távol tartani a rákot okozó anyagokat a vérből, mielőtt azok megtámadhatnák a különféle szerveket és sejteket, így fontos szerepe van a rák megelőzésében.

Chlorella


További részletek »
Chlorella méregtelenítő hatása
A chlorella tisztítja az emésztőrendszert elsősorban a vastagbelet, javítja a bélműködést, elősegíti a normális bélmozgást illetve támogatja a hasznos bélflóra kialakulását is egyaránt. Ezen felül támogatja a szervezet természetes ellenálló-képességét, elvégre hidratálja a testet a mérgektől, a nehézfémektől és a vegyi anyagoktól. Pozitívan befolyásolja a vérképzést és stimulálja a fehérvérsejtek tevékenységét, ezen kívül elősegíti a szövetek és az egész szervezet regenerálódását. Csökkenti a szervezet pH értékét, ahogy a koleszterinszintet is egyaránt. Tisztítja a vért, ennek hála kiválóan védi a májat és a vesét is egyaránt. Semlegesíti a szabad gyököket és lassítja a szervezet öregedésének folyamatát, és a bőr minőségét és egészségét is egy időben javítja.

Méregtelenítés chlorella algával


További részletek »
Cickafark
A cickafark fehér virágzatából gyógyteát, borogatást, fürdőt készítenek, de illóolajként, krémként, kenőcsként is kifejti jótékony hatását. Jellegzetes illatát és kesernyésebb ízét az illóolajok és laktonok adják, összehúzó hatása a tanninnak köszönhető, emellett flavonoidok, alkaloidok, cseranyagok, szalicilsav, kumarin, aszparagin, glikozidok, szénhidrátok, vas, kálium, magnézium, nátrium, kén és mész is található benne. Milyen gyógyhatást fejtenek ki különleges hatóanyagai?

Cickafark


További részletek »
Ciklamát
A cukornál 30-szor édesebb, hőstabil, mellékízmentes, energiát nem tartalmazó édesítő. A ciklamát gyakran nátrium- vagy káliumsóként fordul elő az ételekben. Előnyös, hiszen kalóriamentes, így fogyókúrához is kiválóan alkalmazható, ráadásul édesítőereje tartósabb sütés-főzés esetén is megmarad, hosszú élettartama miatt pedig sokáig eláll. Mindezek mellett fogszuvasodást nem okoz, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Más édesítőszerekkel kombinálva szinergia-hatás érhető el (ezen kombinációk egymás édesítő hatását felerősítik). További részletek »
Cink
A cink irányítja a szervezetben az anyagcsere folyamatokat, az enzimek működését, az inzulin alkotórészeként pedig részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Fenntartja a hámszövet épségét, segíti a sebgyógyulást. A legjobb cinkforrás: hús, máj, tojás, hüvelyesek magja. Jobban hasznosul az állati eredetű, mit a növényi eredetű táplálékból. Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel hetven enzim megfelelő működését szabályozza. Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez és az egészséges spermiumok termeléséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. További részletek »
Cink hiánytünetei
A cink hiánytünetei közé sorolandó az étvágytalanság, a hajhullás, a bőrbetegségek, a hasmenés és az akne is egyaránt. Ne feledkezzünk meg azonban a látászavar, gyenge ízérzés, szaglás és memóriazavar tünet együtteséről sem. Az érzelmi instabilitás és tanulási nehézségek úgy szintén komoly tünete lehet a cink hiánynak. A mozgászavarok alacsony születési súly mellett, a hasmenés és tüdőgyulladás lefolyásának súlyosbodása és a fájdalmas havi vérzés mind-mind komoly előjele a cink hiány tüneteinek. További részletek »
Cink jótékony hatásai
A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat. A növekedésben, sebgyógyulásban, valamint az inzulin térszerkezetének kialakításában is fontos szerepet játszik. Megfelelő mennyiségű jelenléte az íz érzésének megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz. Szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában is, és létfontosságú az inzulin felszabadításához. Részt vesz ártalmas fémek (kadmium, ólom) semlegesítésében. Egyes kutatások szerint a férfiakat érintő potenciazavar krónikus cinkhiánnyal magyarázható. Gyógyítja a pattanásos bőrt, csökkenti a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket.
További részletek »
Cisztein
A cisztein egy kéntartalmú, nem esszenciális aminosav, mely segít a szervezet fehérjéinek struktúráját fenntartani, emellett fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. Mivel az erős antioxidáns, a glutation egyik alkotóeleme is, így erős antioxidánsként is működik. A cisztein potenciálisan mérgező anyag, ezért ahogy a szervezetbe kerül, az emésztőrendszerben cisztinné alakul. A cisztin egy sokkal stabilabb vegyület, ami két cisztein molekula összekapcsolódásával jön létre. Az emésztőrendszeren és a vérkeringésben cisztin formájában halad át, és a sejtekbe való bejutás előtt alakul vissza ciszteinné. További részletek »
Citromfű
A citromfű levelében különlegesen erős baktérium- és vírusölő illóolajok, gyógyhatású növényi immunanyagok, antioxidáns flavonoidok, érösszehúzó, rugalmasító triterpének, szaponinok, gyulladáscsökkentő cseranyagok és antitumor hatású, anyagcsere-szabályzó kávésav található. Rozmaringsav-tartalma kiegyensúlyozólag hat az idegrendszerre, lenyugtat, csökkenti a stressz fizikai és pszichés tüneteit, oldja a szorongást, a feszültséget. Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz helyi kezelésére. Teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató, görcsoldó emelett serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény és szerepe van a depresszió oldásában is. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást, a fejfájást és általános görcsoldó szer. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segítséget nyújtó.

Citromfű - Rossz alvóknak, pánikbetegeknek, herpeszeseknek


További részletek »
Citromfű a feszültségoldó gyógynövény
A citromfű kiemelkedő félelem- és feszültségoldó hatásáról is elhíresült. Meggátolja, hogy az agykéregbe eljuthassanak a stresszhelyzetekben keletkező információk, azonban az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben nem okoz függőséget. A feszültség okozta szívdobogásérzést jótékonyan befolyásolja, stabilizálja a vegetatív idegrendszer kellemetlen működését. Lassítja a gyors, zakatoló szívverést, abban az esetben, ha a fekvő helyzetben lévő beteg szívtájékára nyers citromfű leveleket helyeznek; ezeket előzőleg érdemes kicsit megpuhítani, így hatóanyaguk a bőrön keresztül még jobban felszívódik. Erősíti a központi idegrendszert. A citromfű gyógyító hatással van a melankóliára, a depresszióra, főként, ha serkentő hatású gyógynövényekkel, mint például borsmentával, szomoljai szeklicével, szárított matéval keverjük. További részletek »
Citrus bioflavonidok
A citrusgyümölcsök leginkább C-vitamin forrásként élnek a köztudatban. Azonban bioflavonoidokat ugyancsak tartalmaznak, ezek az anyagok nem esszenciálisak, azonban javíthatják egészségi állapotunkat. A legfontosabb citrusfélékben található bioflavonoidok a diosmin, a heszperidin, a rutin, a naringin, a tangeretin, a diosmetin, a narirutin, a neohesperidin, a nobiletin és a quercetin. A citrus bioflavonoidok és a hozzájuk hasonló anyagok széles körben használatosak az erek és a nyirokrendszer rendellenességeinek kezelésére. Ezek a bioflavonoidok erősítik az érfalakat, így fejtik ki hatásukat. További részletek »
CLA
A CLA, konjugált linolsav, a linolsav több izomerének összefoglaló neve. (Az izomerek olyan molekulák, melyeknek alkotói ugyanazok, azonban az atomok térbeli szerkezete, elhelyezkedése más. Emiatt az eltérő izomerek más biológiai hatással rendelkezhetnek, vagy hatástalanok is lehetnek.) A CLA tehát nem egyetlen anyag neve. A CLA izomereknek – ellentétben a sima linolsavval – mindig vannak kunjugált láncaik. Ezek az izomerek tehát zsírsavak, így temrészetesen tápanyagok. Legfőbb forrásaik az állati élelmiszerek, hús, tojás, és leginkább a tejtermékek. A növényi olajokban jóval kevesebb van, mégis a napraforgóolaj linolsav tartalmát kihasználva általában (speciális kezelés után) ebből vonják ki a konjugált linolsavat. További részletek »
Cordyceps
A Cordyceps gyógygomba rendszeres fogyasztása autoimmun megbetegedésnél a kiegészítő terápia részeként, az immunrendszer túlműködésének szabályozásával segítik a beteg gyógyulását, állapotának javítását. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, de a megelőzésben, az érelmeszesedés és infarktus kockázatának csökkentésében is hatékony. Szív- és koszorúér-problémáknál, illetve magas vérnyomás esetén különösen javasolt rendszeres fogyasztása. A Cordyceps gyógygomba rendszeres fogyasztása kedvezően hat a szénhidrát-lebontási folyamatokra, mérsékli a vércukorszintet a glükóztermelő enzimek mennyiségének növelésével, illetve a kórosan magas vérzsír-értékeket, főként a koleszterin- és trigliceridszintet is csökkenti. Mérsékli a rossz koleszterin (LDL) szintjét, ezzel egyidejűleg pedig képes növelni a jó koleszterin (HDL) szintjét.

Cordyceps - Kínai hernyógomba


További részletek »
Csalán
Magas termetű csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indás évelő növény. Fontos gyógynövény, teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is.

Csalán


További részletek »
Csalán jótékony hatásai
A csalán minden bizonnyal az egyik legerősebb vértisztító növény, emiatt alkalmazzák tisztító kúrához, böjtökhöz is egyaránt. A leveléből teát készítenek, amely feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, elpusztítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozatosabb vízkiválasztásra serkenti. Ezen kívül a csalán tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert. Teája élénkítő hatású, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Akár fél évig is fogyasztható teája, de az ajánlott napi mennyiséget nem szabad átlépni. Vizelethajtó hatása révén hosszantartó fogyasztása a szervezet káliumkészletét kimeríti, emiatt rendszeres fogyasztásakor gondoskodjunk a kálium pótlásáról. További részletek »
Csipkebogyó
A csipkebogyót finom íze miatt gyógynövény-keverékekben, szörpökben, lekvárokban, gyümölcsteákban is gyakran használják, gyógyászati célra elsősorban magas C-vitamin-tartalma teszi alkalmassá. A megfázás és egyéb fertőzéses megbetegedések mellett gyomorsavhiányra, emésztési zavarokra és gyenge hashajtó, illetve vizelethajtó tulajdonsága miatt vesehomok és vesekő hajtására is ajánlják. Külsőleg főzetével nehezen gyógyuló sebeket és fertőzéseket lehet kezelni. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is, emellett serkenti a mellékvesék és a máj működését is.

Természetes C-vitamin-forrás: a csipkebogyó

További részletek »
Csipkebogyó jótékony hatásai
A csipkebogyó tea a rendkívül magas C-vitamin tartalmánál fogva immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok megelőzésre, illetve náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére kiváló. Ezen kívül a csipkebogyó serkenti a mellékvesék és a máj működését is egyaránt. Szelíd hashajtóként és vizelethajtóként is funkcionál, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére. A csipkebogyó főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére is egyaránt. Magas magnéziumtartalmánál fogva kiemelkedő szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában és kezelésében, illetve serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást.

Természetes C-vitamin-forrás: a csipkebogyó
Tovább olvasom »


További részletek »
Csukamájolaj hatásai
A csukamájolaj jótékony hatásai közé sorolandók azon tulajdonságai, hogy javítja az agyfunkciókat, tehát fokozza a koncentrációs képességet, kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, védi a szív- és érrendszert. A depresszió legyőzésében is hathatós segítséget nyújthat, illetve a pikkelysömör gyógyításában is egyaránt. A csukamájolaj ezen kívül megelőzi a vérrögképződést, gyógyítja a diszlexiát, erősítő a látást, illetve ízületi fájdalmak és gyulladások esetén is alkalmazzák. Dohányosoknak külön ajánlott a bevitele, ezen felül hiperaktivitás és autizmus esetén is javaslott. További részletek »
Csukamájolaj tulajdonságai
A csukamájolaj egy természetes Omega-3 forrás. Pozitív hatásai évszázadok óta elismertek. A húszadik század elején fedezték fel csupán azt, hogy a csukamájolaj természetes forrása az A-vitaminnak és a D-vitaminnak. A második világháború alatt, Angliában az emberek optimális tápanyag ellátására csukamájolajat írtak elő, hiszen a csukamájolaj nagyon koncentrált és sokrétű tápanyagforrás is egyben. További részletek »