Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről és esetleges mellékhatásairól.
Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása figyelhető meg.
A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termésében. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért hasznos, ha megfázás esetén forró csipkebogyó teát iszunk. A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut.
Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.
A C-vitamin jótékony hatásáról
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.
Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.
A C-vitamin küzdeni képes a rákos sejtek ellen is
A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megköti.
Ezek az anyagok egyébként a sejtek DNS-ét vagyis örökítő anyagát támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba.
Újabb kutatások szerint a C-vitamin egy másik mechanizmussal is gátolja a ráksejtek fejlődését. Egyes gyorsan növő daganatok annyi energiát használnak fel, hogy elfogyasztanak minden oxigént, ezért egy enzimre van szükségük, mely csak szabadgyökök jelenlétében működik.
Ennek az enzimnek a segítségével az oxigénhiányban szenvedő sejt a cukrot energiává tudja alakítani anélkül, hogy oxigént használna fel, és elindítja a friss oxigénellátást biztosító erek képződését is. Az aszkorbinsav azonban eltávolítja a szabad gyököket, és leállítja az enzim működését, miközben a daganat képződését is gátolja. A C-vitamin jelentősen csökkenti a gyomor-, gége- és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét.
Több orvos azt tanácsolja daganatos betegének, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés időtartamára hagyja abba a C-vitamin szedését, mert attól tartanak, hogy a C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés káros hatásától és így az kevésbé lesz hatásos. Ezt az állítást több kísérlet is alátámasztotta, melyek során a kemoterpia csökkent hatékonyságáról számoltak be, amennyiben C-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt fogyasztott a beteg a kezelés során.
A mértéktelen C-vitamin fogyasztás veszélyeiről
Az aszkorbinsav ezen kívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van és védelmet nyújt a szürkehályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, mely azért fontos, mert a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni.
Arra viszont oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin fogyasztásnak.
Javítja az izmok regenerálódását
A C-vitamin kulcsszerepet játszik a többi antioxidáns mellett az izmokban edzések alatt keletkező mikrosérülések gyorsabb és hatékonyabb "gyógyulásában", azaz az izomzat regenerálódásában. Edzések előtt 1000-2000mg C-vitamin az Onset Delayed Muscle Fatigue (az izomban napok múltán is érezhető fáradtság - izomláz) tünetének csökkentésében.
Növeli a stressz-toleranciát
Legyen fizikai vagy pszichikai a stressz előbb-utóbb kikezdi a szervezetünk egészséges, normális működését. Ez ellen a C-vitamin rendszeres szedése védelmet nyújt.
Fáradtságcsökkentő
A pajzsmirigy működésében betöltött szerepe miatt a C-vitamin képes a fáradtság érzését csökkenteni.
Segíti a szervezetet leküzdeni a fertőzéseket
A sérülések útján szerzett külső, vagy a mikroorganizmusok okozta belső fertőzések leküzdésében segíti a szervezetünket. Szinte az összes immun-sejt működését javítja.
Méregtelenítő hatású
A szervezetben felhalmozódnak a környezeti ártalmakból adódóan az ún. szabad gyökök. Ezek olyan agresszív molekulák, melyek a szervezet sejtjeit károsítják, oxidálják. Az antioxidánsok megkötik ezeket az agresszív molekulákat, és segítenek a szervezetből eltávolításukban - a méregtelenítésben.
További hatások
Szinergikusan erősíti a hatását
Természetes előfordulása
Sok C-vitamin található a citrusfélék gyümölcsében, narancsban, citromban, grapefriuit-ban. De sok C-vitamin van több zöldségben is: a paprikában, a brokkoliban, a paradicsomban, és a savanyú káposztában.
Az élő baktériumflóra 7-féle törzsét és C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
A quercetin egy nagyon erős flavonoid, amely természetesen előfordul például a citrusfélékben.
C- és D-vitamin forrás, mely vitaminok hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.
A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A D-vitamin hozzájárul többek között az egészséges csontozat fenntartásához, az egészséges izomfunkció fenntartásához.
A C- és a D-vitamin együttesen hozzájárulnak az immunrendszer és az idegrendszer normál működéséhez, a normál kollagénképződéshez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez valamint a normál fogazat, egészséges csontozat és izomfunkció fenntartásához.
A vas létfontosságú elem szervezetünk minden sejtje számára. Fontos szerepe van az oxigén szállításában, raktározásában, a sejtek növekedésében és szaporodásában. A C-vitamin segíti a vas felszívódását.
Az Astaxanthin szedése megelőzheti az Alzheimer kór kialakulását, segíthet a szív és érrendszeri problémák kezelésében, és hozzájárulhat a gyermekvállalás sikerességéhez.
Betegségben az immunrendszer természetes támogatója. C-vitamint tartalmazó vérnarancs ízű, étrend-kiegészítő cukormentes pezsgőtabletta, édesítőszerrel.
Nyújtott felszívódású filmtabletta, mely folyamatosan látja el a szervezetet tablettánként 1200 mg C-vitaminnal. Hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer normál működéséhez, támogatja a kollagénképződést, a csontozat, a porcok, a bőr, az erek, a fogak és a fogíny normál állapotának fenntartását.
A C-vitamin vízben oldódó, nagyhatású antioxidáns. Egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak. Ezen termékünk ascorbin-sav és csipkebogyó kombinációja.
C- és D-vitamin egy tablettában, magas hatóanyag tartalommal és extra citrus bioflavonoid kiegészítéssel.
Nyújtott kioldódású, RETARD C-Vitamin étrend-kiegészítő készítmény D3-vitaminnal, cinkkel és csipkebogyó kivonattal, mely fokozatosan adagolja a szervezetőnk számára a C-vitamint.
Nyújtott kioldódású, RETARD C-Vitamin étrend-kiegészítő készítmény D3-vitaminnal, cinkkel és csipkebogyó kivonattal, mely fokozatosan adagolja a szervezetőnk számára a C-vitamint.
C-vitamin + D-vitamin + Bioflavonoid! Erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét. A csontok egészséges fejlődéséhez, gyógyulásához és a csontritkulás megelőzéséhez szükséges.
1000 mg C-vitamint tartalmaz, mely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a kötőszövet megfelelő működésében.
A JutaVit C-vitamin 500 mg csipkebogyó kivonattal + D3-vitamin + Cink nyújtott felszívódású, RETARD filmtabletta fokozatosan adagolja szervezetünk számára a C-vitamint.
A grapefruitmagban lévő flavonoidok gyökfogó, antioxidáns hatású bioaktív anyagok. A grapefruitmag kivonata hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, védi a sejteket a káros szabadgyököktől, szerepet játszik a sejtek öregedésének gátlásában.
LipoCell C-vitamin liposzómákba (mikroszkopikus kapszulák) zárt C-vitamint tartalmaz, így jelentősen megnőhet az aktív hatóanyagok felszívódása a bélrendszerben.
Válogatott, minőségi alapanyagokból készült. Sok-sok természetes összetevőt tartalmaz, amelyek egymás hatását erősíthetik, és így még pozitívabban hatnak a szervezetre.
1 990 Ft -31% kedvezmény
A C-vitamin tabletta hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
A készítmény C-vitamin tartalma fokozatosan szabadul fel a szervezetben. A hosszan tartó, RETARD hatás révén folyamatosan biztosítható a szervezet C-vitamin szükséglete.