Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről és esetleges mellékhatásairól.
Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása figyelhető meg.
A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termésében. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért hasznos, ha megfázás esetén forró csipkebogyó teát iszunk. A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut.
Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.
A C-vitamin jótékony hatásáról
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.
Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.
A C-vitamin küzdeni képes a rákos sejtek ellen is
A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megköti.
Ezek az anyagok egyébként a sejtek DNS-ét vagyis örökítő anyagát támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba.
Újabb kutatások szerint a C-vitamin egy másik mechanizmussal is gátolja a ráksejtek fejlődését. Egyes gyorsan növő daganatok annyi energiát használnak fel, hogy elfogyasztanak minden oxigént, ezért egy enzimre van szükségük, mely csak szabadgyökök jelenlétében működik.
Ennek az enzimnek a segítségével az oxigénhiányban szenvedő sejt a cukrot energiává tudja alakítani anélkül, hogy oxigént használna fel, és elindítja a friss oxigénellátást biztosító erek képződését is. Az aszkorbinsav azonban eltávolítja a szabad gyököket, és leállítja az enzim működését, miközben a daganat képződését is gátolja. A C-vitamin jelentősen csökkenti a gyomor-, gége- és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét.
Több orvos azt tanácsolja daganatos betegének, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés időtartamára hagyja abba a C-vitamin szedését, mert attól tartanak, hogy a C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés káros hatásától és így az kevésbé lesz hatásos. Ezt az állítást több kísérlet is alátámasztotta, melyek során a kemoterpia csökkent hatékonyságáról számoltak be, amennyiben C-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt fogyasztott a beteg a kezelés során.
A mértéktelen C-vitamin fogyasztás veszélyeiről
Az aszkorbinsav ezen kívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van és védelmet nyújt a szürkehályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, mely azért fontos, mert a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni.
Arra viszont oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin fogyasztásnak.
Javítja az izmok regenerálódását
A C-vitamin kulcsszerepet játszik a többi antioxidáns mellett az izmokban edzések alatt keletkező mikrosérülések gyorsabb és hatékonyabb "gyógyulásában", azaz az izomzat regenerálódásában. Edzések előtt 1000-2000mg C-vitamin az Onset Delayed Muscle Fatigue (az izomban napok múltán is érezhető fáradtság - izomláz) tünetének csökkentésében.
Növeli a stressz-toleranciát
Legyen fizikai vagy pszichikai a stressz előbb-utóbb kikezdi a szervezetünk egészséges, normális működését. Ez ellen a C-vitamin rendszeres szedése védelmet nyújt.
Fáradtságcsökkentő
A pajzsmirigy működésében betöltött szerepe miatt a C-vitamin képes a fáradtság érzését csökkenteni.
Segíti a szervezetet leküzdeni a fertőzéseket
A sérülések útján szerzett külső, vagy a mikroorganizmusok okozta belső fertőzések leküzdésében segíti a szervezetünket. Szinte az összes immun-sejt működését javítja.
Méregtelenítő hatású
A szervezetben felhalmozódnak a környezeti ártalmakból adódóan az ún. szabad gyökök. Ezek olyan agresszív molekulák, melyek a szervezet sejtjeit károsítják, oxidálják. Az antioxidánsok megkötik ezeket az agresszív molekulákat, és segítenek a szervezetből eltávolításukban - a méregtelenítésben.
További hatások
Szinergikusan erősíti a hatását
Természetes előfordulása
Sok C-vitamin található a citrusfélék gyümölcsében, narancsban, citromban, grapefriuit-ban. De sok C-vitamin van több zöldségben is: a paprikában, a brokkoliban, a paradicsomban, és a savanyú káposztában.
Hosszan tartó hatású C-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta
A C- és D-vitamin együttesen, egymás hatásait erősítve hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.
C-vitamin étrend-kiegészítő rágótabletta acerola kivonattal, kifejezetten gyermekek számára kifejlesztve. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
A készítmény fogyasztása javasolt egyoldalú, vitaminhiányos táplálkozás esetén, fokozott C- és D-vitamin szükséglet idején, betegségeket követő felépülés időszakában, fáradtság és kifáradás, jelentős fizikai igénybevétel esetén.
C-vitamin étrend-kiegészítő készítmény csipkebogyóval, acerola kivonattal, cinkkel és D-vitaminnal. A leghatékonyabb segítség az immunrendszer egészségének megőrzéséhez, a fáradtság csökkentéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, az erek, bőr, fogak, fogíny, porcok, csontok normál állapotának fenntartásához.
LipoCell C-vitamin liposzómákba (mikroszkopikus kapszulák) zárt C-vitamint tartalmaz, így jelentősen megnőhet az aktív hatóanyagok felszívódása a bélrendszerben.
Béta-glukán és C-vitamin tartalmú folyékony étrend-kiegészítő, citrom ízben. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Legnagyobb dózisú Vitaking C-vitamin, 1500 mg hatóanyag-tartalommal és 15 mg csipkebogyóval.A csipkebogyó a természetben előforduló legjobb C-vitamin forrás, amely nagyhatású antioxidáns.
2 999 Ft -30% kedvezmény
A nyújtott felszabadulású 1000mg C-vitamin mellett a készítmény 2000 NE speciális, algából származó D3-vitamint tartalmaz, amely gondoskodik arról, hogy vegán étrendet követve is biztosíthassuk a megfelelő D3-vitamin bevitelt.
A C-vitamin vízben oldódó, nagyhatású antioxidáns. Egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak. A csipkebogyó a természetben előforduló legjobb C-vitamin forrás. Az aszkorbinsav egy nagyon jól felszívódó por alapú C-vitamin forrás. Egyszerűen elkeverhető teában, vagy akár limonádé is készíthető belőle.
A természetes C vitamint tartalmazó étrendkiegészítő acerola kapszula nemcsak az optimális, hanem a megnövekedett C-vitamin szükségletet is fedezi erős megterhelés vagy legyengült szervezet esetén.
A C-vitamin, egy vízben oldódó vitamin, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és a szabad gyökök káros hatásával szemben védi szervezetünket.
A C-vitamin vízben oldódó, nagyhatású antioxidáns. Egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak. A csipkebogyó a természetben előforduló legjobb C-vitamin forrás.
A készítmény fogyasztása javasolt vashiányos vérszegénység kialakulása esetén, mivel a vörös vérsejtekben központi helyet elfoglaló oxigénszállító vas beépülését fokozottan elősegíti a C-vitamin állandó jelenléte a szervezetben.
C- és D-vitamin egy tablettában, magas hatóanyag tartalommal és extra citrus bioflavonoid kiegészítéssel.
A Dr. Herz grapefruitmag kivonat segítheti az immunrendszert, javasolt lábadozás alatt valamint téli, megfázásos időszakban is.
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.
100 mg C-vitamin és 400 mg csipkebogyó tartalmú, finom narancs ízű rágótabletta. A készítmény a haj, bőr, köröm, porcok egészségének támogatására, és az ideg- és immunrendszer megfelelő működésének fenntartására lett kifejlesztve.
LipoCell C-vitamin liposzómákba (mikroszkopikus kapszulák) zárt C-vitamint tartalmaz, így jelentősen megnőhet az aktív hatóanyagok felszívódása a bélrendszerben.
1000mg C-vitamin, acerola, bioflavonoid és csipkebogyó tartalommal. A hétköznapi kedvezőtlen hatások, mint a stressz, dohányzás, különféle gyógyszerek hosszabb ideig tartó szedése miatt a szervezet fokozott C-vitamin bevitelt igényel.