ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

B

B-vitamin
A B-vitaminok szolgáltatják testsejtjeinknek az energiát, ők indítják be a zsír és a fehérjék anyagcseréjét. A különféle B-vitaminokban sok a közös vonás, ezért szokták B-vitamin-komplexumként emlegetni őket. Általában ugyanazokból a táplálékforrásokból erednek (ilyen a máj, a teljes őrlésű gabonafélék, a sörélesztő ), és olyan szorosan működnek együtt, mint egy nagycsalád tagjai, vagy egy gyár kollektívája. Mindegyikük oldódik vízben, ami azt jelenti, hogy a vér és a vizelet gyorsan kimossa, és így sűrűn kell pótolni őket. Az alaposan megrágott és nyállal jól összekevert ételből jobb hatásfokkal szívódik fel. A B-vitaminok sohasem fordulnak elő izolálva a természetben (mondjuk egy zöldségfélében), hanem komplexumként állandóan együtt vannak. További részletek »
B1-vitamin
A vízben oldódó B1-vitamin majdnem minden állati és növényi élelmiszerben előfordul, de ha igazán nagy mennyiségben szeretnénk a szervezetünkbe bevinni, akkor fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket: teljes kiőrlésű kenyeret, hántolatlan rizst, kölest, zabpelyhet, korpás búzát, valamint élesztőt, különféle olajos magvakat és kukoricát. A hústermékek közül a máj és a disznóhús vezeti a mezőnyt, míg a halak a tejtermékekkel együtt a sor végén kullognak. Szerencsére a legtöbb zöldségfélében – különösen a hüvelyesekben – megtalálható ez a sokoldalú vitamin, így bátran ehetünk annyi szójababot, zöldbabot, lencsét és borsót, amennyi csak belénk fér. További részletek »
B10-vitamin
A PABA (más néven B10-vitamin) közvetlenül nem létfontosságú tápanyag, mégis igen fontos a szervezet számára. Ugyanis a bélben található mikroorganizmusok (bélbaktériumok) működéséhez szükséges, így közvetve fenntartja a normál bélflórát, elősegíti a vitaminok termelését és a baktériumok visszaszorítását. Napfényvédő készítményekben is alkalmazzák, mivel megvédi a bőrt a káros UV-sugárzástól. A B10-vitamin szerepet játszik a vérképzésben, fontos a vas felszívódásához, elősegíti a folsav termelődését, illetve a gyomor- és bélrendszer működését. Megőrzi a bőr és a haj egészségét. További részletek »
B12-vitamin
Vízoldékony vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése – cyanocobalamin – onnan származik, hogy központi helyen cianidot és kobaltiont tartalmaz. Elősegíti a vérképzést, fokozza a gyermekek növekedését és étvágyát, növeli a szervezet energiáját és javítja a koncentrálóképességet. Csak nagyon kis mennyiségre van szükségünk belőle, azonban kizárólag állati eredetű táplálékban fordul elő, és a gyomorból nem túl jól szívódik fel (kb. 25 százalékban). A vegetáriánus életmód vagy rendszeres alkoholfogyasztás esetén különösen fontos a B12-vitamin pótlása. További részletek »
B2-vitamin
Vízoldékony vitamin, amely jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra, a haj, a bőr és a köröm pedig egészségesebb lesz tőle. A szem fáradtságának kitűnő ellenszere, a látást is javítja. Több fontos vegyület anyagcseréjében is részt vesz. Megtalálható a tejben, sajtokban, különféle leveles zöldségekben, májban, és az élesztőben. Közvetlen napfény hatására elbomlik. A felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből, de mivel az emberi test nem képes raktározni a riboflavint, hiánya gyakran produkál tüneteket, mint például szembetegségek, néhány esetben szürkehályog, véreres, viszkető, égő szem, valamint fényérzékenység. További részletek »
B3-vitamin
A niacin (INN), nikotinsav (IUPAC: nicotinic acid) vagy B3-vitamin egy olyan vízben oldódó vitamin, melynek jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában. A legújabb kutatások szerint a niacin egy természetes koleszterinszint-szabályozó anyag. A niacin elnevezés valójában gyűjtőfogalom, a nikotinsavat és nikotinamidot jelenti. Ebben a két természetes formában jelenik meg ugyanis ez a vitamin. Roppant robusztus, fehér anyag. Sem a hő, sem a savak, sem a lúg, sem az erős ibolyántúli sugárzás nem árthat ennek a nitrogéntartalmú molekulának, mivel vegyi struktúrája rendkívül egyszerű. A természet szándékosan alkotta ilyen kicsinek és ilyen mozgékonynak - hasonlóan a C-vitaminhoz. További részletek »
B5-vitamin
A B5-vitamin, más néven pantoténsav az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik. A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja. Leggyakrabban napi 25-50 mg-ot fogyasztanak belőle, mindazonáltal nagy stressz vagy intenzív fizikai igénybevétel esetén gyakoribb a 100 mg-os mennyiség. A pantoténsav az anyagcserében nagy szerepet játszik, szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását. További részletek »
B6-vitamin
Vízoldékony vitamin (más néven piridoxin), amely nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhe, és biztosítja a zsírok és az aminosavak megfelelő felszívódását. A B6 vitamin szükséges az aminosavak és fehérjék anyagcseréjéhez, az idegrendszer kielégítő működéséhez, a bőrfelület épségének megőrzéséhez, immunrendszerünk kifogástalan működéséhez. Enyhíti a hányingert, csökkenti az izomgörcsöket, emellett elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak megfelelő szintézisét. Hiányát leggyakrabban hiányos táplálkozás, gyógyszerhatás (pl. hormonális fogamzásgátlók), rendszeres alkoholfogyasztás okozza. Emellett segíti szervezetünkben a magnézium sejtekbe való bejutását. További részletek »
B7-vitamin
A B7 vitamin vagy biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjedt elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni. A biotinnak fontos szerepe van a glikogénnek, a májban és az izmokban tartalékolt szénhidrátnak a felépítésében; ezenkívül részt vesz e tárolók lebontásában és az úgynevezett glükoneogenezisben, amelynek során az összesen 22 létező aminosav (a fehérje építőkövei) közül 16 alakulhat át glükózzá. További részletek »
B8-vitamin
A B8-vitamin vagy kolin a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. A B8-vitamin a B komplex tagja. A B8-vitamin azon különleges anyagok közé tartozik, amelyek képesek megvédeni az agyat a napi étrendváltozás káros hatásaitól, mert képes áthatolni a vér-agy gáton így közvetlenül bejut az agysejtbe ahol egy emlékezést segítő vitamin képződik belőle. Segíti a szervezet méregtelenítését, a hosszan tartó gyógyszerszedés mellékhatásainak megszüntetését. Májvédő, az érrendszert is óvja. Javítja az emlékezőképességet. Hasznos lehet „frontérzékenységnél”. További részletek »
B9-vitamin
A B9-vitamin, vagy más néven folsav egy vízben oldódó vitaminfajta. Kulcsfontosságú a sejtek anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és a DNS-láncokat előállító molekulák előállításában. A B12-vitaminnal együtt csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Segít a fehérje lebontásában, és a vérképzésben, a vörösvértestek ép formájáért, a fehérvértestek képzéséért, és a vérlemezkék képzéséért felel. Kiemelten fontos vegyület a várandós kismamáknál, mert a terhesség korai szakaszában, mert a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav segítségével zajlik le hibátlanul. További részletek »
Baktériumok
A baktériumok egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága, a bakteriológia foglalkozik a baktériumok tudományos vizsgálatával. baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén (kórokozó) baktérium is, mint például a kolera, szifilisz, lépfene, lepra vagy a pestis kórokozója. Kedvező körülmények hatására a baktériumok folyamatos és gyors szaporodásba kezdenek. Képesek más élőlényekkel életközösséget (szimbiózist) alkotni. További részletek »
Bazsalikom
A bazsalikom emésztés- és étvágyserkentő, szélhajtó, enyhe görcsoldó és tejelválasztást elősegítő hatású. Túlnyomórészt fűszerként használják, de a népi gyógyászatban gyomor- és bélpanaszok, valamint (ritkábban) a húgyutak megbetegedéseinek kezelésére s a garat gyulladásának enyhítésére toroköblögető szerként is használatos.Fűszernövényként és illat- vagy ízkorrigáló szerként (a készítmények 5%-áig) történő felhasználása nem igényel megfontolást. Homeopátiás készítményei húgycsőgyulladás ellen hatásosak. További részletek »
BCAA
Izomszövetünk aminosavtartalmának megközelítéleg harmincöt százalékát adja a BCAA. A BCAA gátolja az izom veszteséget, nagymértékben segíti a nitrogénretenciót, amely az izmok növekedésével jár, így segíti megtartani az energiatermelés folyamatát. A BCAA csökkenti az intenzív fizikai és mentális megterhelések nyomán fellépő fehérje lebomlását. Ezen felül a BCAA szabályozza a vércukorszintet, segíti a bőr, csont- és izomszövet regenerálódását. Stimulálja a protein szintézist az úgynevezett mTOR aktivizálásán keresztül, amely egy protein szintézist szabályozó fehérje. Ha aktivizálódik, akkor a proteinszintézis beindul, ha inaktív, akkor leáll. Az ATP magas szintje aktivizálja. További részletek »
Benedekfű
A fészekvirágzatúak családjába tartozó, bogáncsra emlékeztető benedekfű keserűanyag tartalmánál fogva hatékony emésztésserkentő, étvágyjavító tulajdonsággal rendelkezik, a gyomornedv-elválasztást fokozza. További részletek »
Bergamot
Citrus bergamia - A bergamot az Elefántcsontpartról (Afrikából) származik, melyet Olaszországi déli részén és a Szicíliában kultiválnak. A növény kellemesen citromos, finom, enyhén virágos illattal rendelkezik, mely frissítő és felemelő hatással bír. A bergamot olajban körülbelül 300 összetevő található. Antiszeptikus, fertőzésellenes tulajdonsággal bír, ezért ideális választás bőrápoló termékek elkészítéséhez. Normál, zsíros és kombinált bőrtípusra egyaránt ajánlott, különösen tinédzserek és aknés bőrűek számára. További részletek »
Béta-glükán
A béta-glükán a baktériumok, gombák, élesztőgomba, algák és egyes növények sejtfalában megtalálható szénhidrát típusú vegyület. Használata gyógyászati célra is kezd elterjedni, ugyanis erősíti az immunrendszer működését, de hasznos lehet magas koleszterinszint, cukorbetegség, fertőzések és daganatos betegségek esetében is. Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Mivel feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, illetve az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek. További részletek »
Béta-karotin
A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szevezet hasznosítani tud. A szervezet antioxidáns- rendszerének fontos tagja, és a szükségleteknek megfelelően alakul át A-vitaminná. Kedvezően hat a bőr védekező képességére, és napozáskor elősegíti a bőr lebarnulását. Mint hatékony antigyök blokkoló, a Béta-Karotin sárgás színű festékanyaga a bőr hámrétegében lerakódva ezáltal bronzosabb színt kölcsönözve neki, nem csak a káros anyagokat képes közömbösíteni, hanem afféle fizikai szűrőként védi a bőrt a nap UV-sugarainak káros hatásaival szemben. A legtöbb zöldségfélében, főleg a piros vagy sárga színűekben, megtalálható. További részletek »
Bíbor kasvirág - Echinacea
Az Echinacea (bíbor kasvirág) kivonata hatásos fertőzés leküzdő szer és az emberi szervezet immunrendszerének aktíválója. A kasvirágot fertőzések megelőzésére, a már kialakult kórfolyamatok kezelésére, esetenként kemoterápiával kombinálva alkalmazzák. A kasvirág drogok a klinikai kísérletek szerint hatásos szereknek bizonyultak az influenza elleni védekezésben, illetve a fertőzés időtartamának és a tünetek súlyosságának csökkentésében, meghűlések esetén, allergiás panaszok és tünetek enyhítésében, hörghurut, középfülgyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati és húgyivarszervi fertőzések, valamint bőrgyógyászati kórfolyamatok és reumás eredetű betegségek kezelésében.

Bíbor kasvirág - Echinacea


További részletek »
Bioflavonoidok
A bioflavonoidok, mint másodlagos zöldségek, a növények termelik. Lehetnek festékanyagok, növekedés-szabályozók, antitoxinok, aroma-és illatanyagok. Egészségjavító tulajdonságaik széles választékát kínálják számunkra. A bioflavonoidok egyik legfontosabb és legismertebb biológiai hatása, hogy fékezik a szervezetben zajló káros oxidációval járó folyamatokat. A szabadgyökök nagy energiafelesleggel rendelkező molekulák, melyek azáltal, hogy igyekeznek energiafeleslegüktől megszabadulni, létfontosságú molekulákat roncsolnak szét a szervezetünkben. A roncsolás gyakran oxidációs folyamat keretében zajlik, melynek lefutását a flavonoidok képesek gátolni. A bioflavonoidok nagyon fontos tagjai a karotinoidok. Legfontosabb flavonoid források a gyümölcsök, elsősorban a citrusfélék, a sárgabarack, a cseresznye, a meggy, az alma, a szőlő, a ribizli és az áfonya flavonoid tartalma jelentős. Emellett számos más zöldség, mint pl.: a brokkoli, a hagyma és a paradicsom is tartalmaz komoly mennyiségű flavonoidot. Nem szabad megfeledkeznünk a teákról (elsősorban a zöldteáról), valamint a vörösbor flavonoid tartalmáról sem. További részletek »
Biotin
Nélkülözhetetlen a normális zsír- és fehérjeszintézishez. A B2-, B3-, B6- és A-vitaminnal együtt egészségesen tartja a bőrt. Csökkenti az ekcémát és enyhíti az izomfájdalmakat. Hiánya csak nagyon ritkán fordul elő, mivel a bélbaktériumok is képesek szintetizálni.
Borágómagolaj
Gamma-linolénsav legnagyobb koncentrációban a borágóolajban található. Rendkívüli hatása különösen a változó korban levől nők hormonális eredetű depressziójánál és a premenstruális tüneteknél mutatkozik rendszeres használat esetén.
Borsmenta
A borsmenta levelei több mint 40 különféle vegyületből összeálló illóolajat tartalmaznak, legfontosabb alkotója a mentol, emellett cseranyagokat, flavonoidokat, triterpéneket és keserűanyagokat is tartalmaz. Illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból vonják ki, a kozmetikai és élelmiszeriparban, illetve a gyógyszerészetben hasznosítják. A borsmenta illóolaja sok közkedvelt készítményben megtalálható, például a cukorkákban, rágógumikban, fogkrémekben, szájvizekben, samponokban. Azonban hatóanyagaiban sokkal több rejlik, mint a frissítés és a kellemes illat. A borsmentát régóta használják fejfájásra, légúti megbetegedésekre, felfázásra, gyomor-, bél- és epebántalmak ellen, kiváló természetes görcsoldó, fertőtlenítő, vértisztító és idegnyugtató fűszer- és gyógynövény. További részletek »
Brokkoli
A brokkoliban található egy izoticianátoknak hívott fitovegyületek megállítják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segíthet a Basedow-kór, - ami nem más, mint az autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar - gyógyításában. A rendkívüli antioxidatív glutation tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is egyaránt. Ráadásuk egyenesen hat féle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékony hatással van a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, ezen kívül jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. További részletek »
Bromelain
Bromelin (bromelain, ananászkivonat) gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását, ennek következtében fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, továbbá elősegíti a szövetek regenerálódását. Emellett a vérrögökben lévő fibrin lebontását is elősegíti. Érdekesség: bár fehérjebontó enzim, az emésztőrendszerből úgy szívódik fel, hogy közben a szerkezete nem változik meg. Elősegíti a fehérje lebontását, hasznosulását a szervezetben, ezért fogyasztása különösen hasznos azoknak, akik emésztési problémákkal, puffadással küzdenek. Több más előnyös hatása is van: véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, mérsékli az ereken belüli vérrögképződés kockázatát. Mivel tágítja az artériákat, különösen hasznos a szívtájéki szorító (anginás) fájdalommal küzdőknek. Érdemes idült hörghurut (bronchitis), asztma és arcüreggyulladás kiegészítő kezelésére is alkalmazni. Elősegíti az antibiotikumok felszívódását. Gyulladásgátlóként csillapítja az ízületi gyulladás tüneteit. Elősegíti a sebgyógyulást és a műtét utáni lábadozást. További részletek »
Búzacsíra
A búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat.A búzacsíra kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását. idegrendszeri problémák, impotencia, fáradtság, reuma, izületi bántalmak esetén is segít. További részletek »
Búzafű
A búzafű mára az egyik legnépszerűbb természetes táplálék-kiegészítővé vált. Több mint száz hasznos összetevőt tartalmaz, 30 gramm búzafű leve felér csaknem 1 kilogramm válogatott biozöldséggel. Nemcsak tápértéke, vitamin- és ásványianyag-tartalma kimagasló, de képes rövid időn belül megtisztítani a szervezetet a káros anyagoktól, a savas anyagcsere- és bomlástermékektől. Elsőrangú lúgosító, méregtelenítő és immunerősítő növény, fogyasztása már egy-két héten belül érezteti jótékony hatását.

Búzafű


További részletek »