ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Stresszes? Ingerlékeny? Hormonzavara van? Próbálja ki a méhpempőt!

H

H-vitamin
Biotin. Vízben oldódó filtrátfaktor, p-aminobenzosav,a hámszövet védelmi vitaminja. Hiányakor a növekedés abbamarad. Természetesmódon a tej, az élesztő, a tojás, a burgonya a máj és a magvak tartalmazzák.
Halolaj
A halolajban található Omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek, amellett, hogy a szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk már régóta ismert, bizonyítottan szükségesek a magzat agyának és szemének normális fejlődéséhez. Az Omega-3 egyik összetevője létfontosságú az optimális idegi működéshez és az éleslátáshoz is. Ez a komponens az anyatejben található meg legnagyobb mennyiségben, azonban a legtöbb fejlett társadalomban az Omega-3 zsírsavakban szegény étrend miatt gondoskodni kell a pótlásáról.

Halolaj


További részletek »
HDL-koleszterin
A koleszterinnek az ún. magas sűrűségű lipoproteinekhez kötött formája, amelynek fő funkciója az érfalba lerakódott koleszterin felvétele és visszaszállítása a májba. Kívánatos szintje: férfiaknál 1,0 mmol/l, nőknél 1,3 mmol/l feletti. Diabéteszben gyakran alacsonyabb a HDL-koleszterin szintje és védőképessége is csökkent. A koleszterincsökkentő hatású sztatinok és egyes fibrátok emelik, a rendszeres fizikai aktivitás szintén növeli, az inaktív életmód és a dohányzás viszont csökkenti a HDL-koleszterin szintet.
Heszperidin
A heszperidin a citrus bioflavonoidokhoz tartozik. Diosmin (ami egy flavonoid melyet növényi forrásokból, vagy magából a heszperidinből nyernek ki) kíséretében krónikus vénás elégtelenség és érelmeszesedés ellen használják. A heszperidin, a rutin és más bioflavonoidok csökkentik a kapillárisok áteresztőképességét és csökkentik a gyulladásokat. Gyűjtőnéven P-vitaminnak nevezik őket.
Hialuronsav
A hialuronsav ugyan olyan része a szervezetünknek, mint a kollagén, az elasztin és az aminosavak. Egészen pontosan szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme, a hialuronsav felelős a szöveteink - csont, porc, bőr, izom - rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A hialuronsav a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítva az adott szerv rugalmasságát és feszességét. A hialuronsav egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után pár nap alatt lebontódik. Az emberi testben többek között vízmegkötő, illetve az ízületekben és izmokban síkosító szerepet tölt be. Anyagának konzisztenciája és szövetbarát jellege ad lehetőséget arra, hogy számtalan gyógyszerészeti termék része legyen, így például megtalálható bőrápoló készítményekben.
Hiánybetegség
Bizonyos vitaminok illetve ásványianyagok hiánya manapság már nem komoly betegségként jelenik meg (mint pl.: a skorbut), hanem, mint állandó fáradtság, hajlam a különböző fertőzések elkapására. Felléphet fogínyvérzés, a koncentráció-képesség gyengülése, hajhullás, bőrelváltozások. Ennek elkerülése érdekében fontos a kiegyensúlyozott, gyümölcsben, zöldségben és teljesértékű tápanyagokban gazdag táplálkozás. Főleg a B6-, B12-, C- és E-vitaminok valamint a réz, jód, vas, magnézium és szelén utánpótlására kell ügyelnünk.
Hibiszkusz jótékony hatásai
C-vitamin és flavonoid tartlmának köszönhetően stimulálja az immunrendszert, csökkenti a szabad gyökök mennyiségét és ellenállóbba teszi a szervezetünket különféle vírusfertőzésekkel szemben. Számos egyéb pozitív hatása is van a vérnyomás szabályozását beleértve. Segít csökkenteni a stresszt és annak kellemetlen mellékhatásait, tisztítja a vesét és a májat, fertőzés gátló, étvágyjavító, pozitívan hat a szívre és az idegekre, enyhe vízhajtó hatású, serkenti az állóképességet és nem utolsósorban kiváló szomjoltó. Székrekedés esetén is segíthet enyhe hashajtó hatásának köszönhetően.
Himalája só
A Himalája só szinte minden olyan elemet tartalmaz, amire a testnek feltétlenül szüksége van. Használatával csökkenthető a szervezetbe kerülő mesterséges anyagok mennyisége, és növelhető a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. Mindennapos használatra, az ételek ízesítésére, pácolásra, főzésre, sütésre tökéletesen alkalmas, kiemeli az ételek természetes ízét, zamatát. A tiszta, szennyeződésmentes só azonban többféle létfontosságú ásványi anyag nagyfokú felszívódását és hasznosulását segíti elő, kiemelt szerepet játszhat például a szervezet kalcium-, magnézium- és káliumellátásában.

A Himalája só méregtelenítő, tisztító hatása különféle bőrproblémák esetében is segítséget nyújthat. Kitisztítja a pórusokat, kevesebb mitesszer keletkezik, kezeli a szőrtüszőgyulladást, ekcéma, allergiás kiütések, herpesz és gombák ellen is védelmet biztosít. Fokozott verejtékezésnél megakadályozza a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodását.

A Himalája só egészségügyi előnyei és szépítő hatása

Tovább olvasom »

Hiperglikémia
Magas vércukorszint. Cukorbetegeknél éhgyomorra és étkezések előtt a 7 mmol/l feletti, étkezések után 60-90 perccel pedig a 9-10 mmol/l-t meghaladó vércukor tekinthető hiperglikémiának.
Hipertónia
Magas vérnyomás betegség, amely a diabéteszesek körében kétszer gyakoribb, mint kiegyensúlyozott anyagcsere esetén. A hipertónia fokozza a súlyos szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A cukorbetegeknél el kell érni, hogy a vérnyomásuk folyamatosan 140/85 Hgmm alatt maradjon, ezért szükséges az orvosi ellenőrzés, az egészséges életmód, a megfelelő gyógyszerek alkalmazása és a vérnyomás rendszeres mérése.
Hisztamin
Az élő szövetekben jelenlévő természetes anyag (biogén amin), mely elősegíti az artériák és a hajszálerek kitágulását, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású, emellett összehúzza a hörgőizmokat (asztmás rohamot idéz elő) és fokozza a gyomor savtermelését. Az allergiás rohamok alatt hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel a hisztamin, és közvetítő anyagként játszik szerepet a kóros megnyilvánulások kialakulásában (pl. anafilaxiás sokk, allergiás orrnyálkahártya-gyulladás, Quinke-ödéma).
Hisztidin
A hisztidin fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti – csökkenti a nyugtalanságot. Értágítóként is alkalmazzák.
Homoktövis
A homoktövis gazdagon tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, szerves savakat, aminosavakat és vitaminokat. Ezen kívül kiemelkedő a C-vitamin tartalma, magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében egyaránt. A Magyarországon élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Ezen kívül rendkívül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, és E-vitaminokban. A homoktövis olajában gazdagon mutatható ki omega-3, omega-6, omega-9, omega-7, fitoncidok és nyomelemek.

Homoktövis


További részletek »
Homoktövisolaj
A homoktövis olaja viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz omega-zsírsavakat, mint Omega-3 (alfa-linolénsav), Omega-6 (linolsav), Omega-7 (palmitolajsav), Omega-9 (olajsav). Emellett b-sitosterin (hatékony koleszterincsökkentő), cis-vaccénolaj-sav, fitoncid és nyomelem tartalma is kiemelkedő. A homoktövisnek magas a flavonoid tartalma is, amelynek élettani hatásai sokrétűek és látványos eredményt produkálhatnak. A hazánkban honos gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis termésében található a legtöbb C-vitamin (500-900 mg/100g). Emellett nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, E-, K-, P-, PP-vitamint.

Immunerősítés homoktövissel

Tovább olvasom »

Hormonok
Változatos szerkezetű hírvivőanyagok, amelyeket többek között a mellékvesék, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a petefészek, a herék termelnek. A sjetek működését befolyásolva a hormonok szabályozzák például a növekedést, az anyagcserét, a szaporodást, a várnyomást és a stresszre adott válaszreakciót.