ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Schüssler kozmetikumok

L

L-arginin
Tudományos kutatások bizonyították, hogy az esszenciális aminosavak közé tartozó L-arginin késlelteti a daganatok kialakulását, segít méregteleníteni a májat, hozzájárul az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon kibocsátásához, segít fenntartani az egészséges immunrendszert. Ismert továbbá, hogy elősegíti a szervezetben termelődő, mérgező hatású ammónia eltávolítását, fokozza a férfiak spermaképződését, valamint jótékony hatása van vese-rendellenességek, illetve sérülések esetén. A sebgyógyuláskor képződő hámréteg sok arginint tartalmaz.
L-cystein
A cisztein egy kéntartalmú, nem esszenciális aminosav, mely segít a szervezet fehérjéinek struktúráját fenntartani, erős antioxidáns.
L-Dopa
Az L-Dopa egy aminosav, mely a májban képződik és aztán az agyban dopaminná alakul. Az egyes izomcsoportok elkülönült mozgásához elengedhetetlen, és a Parkinson kór egyik legismertebb gyógyszere is egyben. A kórral összefüggő egyes tüneteket enyhítheti, ilyenek pl. a remegés, a merevség, és a lassú mozgás.
L-hisztidin
Az L-hisztidin az esszenciális amosavak közé tartozik. Az aminosavak testünk életfontosságú építőkövei. A histidin például a vörösvértestek alkotóeleme. Javítja a cink és vas felvételét és elősegíti hasznosulásukat. Mint a hisztamin előanyaga gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatású.
L-karnitin
Az L-karnitin egy vitaminjellegű anyag, amelyet szervezetünk is termel kis mennyiségben. A zsíranyagcserében és energiaátalakításban játszik szerepet. Zsírt szállít a mitondriumokba, ahol az energiává alakul. Ahogy azt a neve is mutatja, elsősorban húsban található. A karnitin egy nagyon jelentős esszenciális tápanyag, amely tehát egy aminosav származék, és nem tartozik a fehérjék építőkövei közé. Mind a szív-, mind a vázizomban megtalálható. Az l-karnitin molekulák gerincét a lizin nevű aminosav képezi. További részletek »
L-karnitin jótékony hatásai
Az L-karnitin fokozza az izmok erőnlétét és hatékonyan csökkenti az izomlázat, illetve a testzsír mennyiségét. Ezen felül kialakíthatja az egészséges szívműködést és fokozza a szívizom erőnlétét is egyaránt. Különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentősen megnő, illetve mivel elsősoron a hús- és tejtermékek tárolják nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenését eredményezheti. Összességében szoptató anyáknak és vegetáriánusoknak elengedhetetlen az L-karnitin pótlása. Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel, illetve az idős korral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje.
L-metionin
Gyakorlatilag minden fehérjében jelen van, ételeink közül pl. a húsban, halakban, tojásban, baromfiakban, és a cottage cheese-ben is megtalálható. A metionin, ami a fehérjék egyik építőköve, erős antioxidáns, mely védi testünk szöveteit a pusztító szabadgyököktől, segíti az izmok építését, megelőzi azok lebomlását, segít a bőr rugalmasságának és egészségének megőrzésében, valamint erősíti, védi a hajat és a körmöket.
L-ornitin
Májvédő aminosav. Serkenti a szervezet növekedését és az immunítást, illetve a sebek összeforrását. Csökentheti a zsír- és koleszterinszintet. Kisebb mennyiségben természetes állapotban ételekben (húsban, halban, tejben, tojásban) található meg.
Laktáz
A laktáz enzim, amely a vékonybélben termeklődik. A laktóz nevű diszacharidot – amely a tejben, tejtermékekben és sok készételben található –, gükóz monoszachariddá és galaktózzá alakítja, melyeket a szervezet hasznosít. Az emberi szervezetben a laktáz csökkent termelése következményeként laktózérzékenység alakul ki.
Laktobacilusok
A laktobacilusok segíthetik szervezetünket a B-vitaminok termelésében, illetve felgyorsítják a laktóz megemésztését. Ezen kívül a laktobacilusok hatékonyabb működésre ösztönzik az immunrendszert, meggátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását, illetve kedvezőtlen környezetet teremtenek a különféle kórokozók és gombák számára. Ezen felül segíthetnek a tejfehérjék, az aminosavak, a zsírok, és a laktóz feldolgozásában is egyaránt. A laktobacilusok száma azonban lecsökken a helytelen táplálkozás, betegség, hasmenés, antibiotikumok vagy gyógyszerek szedése következtében. Természetes formájában az aludttejben található meg.
Laktóz
A laktóz egy molekula glukózból (szőlőcukor) és egy molekula galaktózból (6 szénatomos egyszerű cukor) áll. A laktóz vagy tejcukor a szénhidrátok közé tartozó diszacharid. A tejcukornak enyhe székletlágyító hatása van, ezért hatásos lehet emésztési problémák és székrekedés esetén. Megtalálható tejben és tejtermékekben, valamint számos készételben és tablettában, mint hordozóanyag vagy inaktív alkotóelem. A tehéntejben 4,7% laktóz van. Közepes mértékben emeli a vércukor szintet.
Lándzsás útifű
A lándzsás útifű az egyik legkedveltebb és legrégebben használt gyógynövény. Elismert köhögés elleni házi szer, természetes úton gyógyít ki a megfázásból. A légúti nyálkahártyára és az izmokra is hat, csökkenti a gyulladást, enyhíti a torokfájást, oldja a légcsőhurutot. Erős köhögésre, tüdőtuberkulózisra (tbc) is alkalmazzák. A légzőszervi megbetegedések mellett kiváló sebgyógyító, tisztítja a vért, javítja a gyenge tüdejű, vérszegény betegek állapotát.

Lándzsás útifű

További részletek »
Lavandin olaj
(Lavandula hybrid) A levendula közeli rokona, a lavandin, egy hibrid, mely elsősorban Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és a Balkán-félszigeten terem. Ellenállóbb mint az igazi levendula, és bár a lavendinben több a növényi olaj mint a levendulában, a nyugtató hatása kevésbé hatékony. A lavandin olajat széles körben használják szappanok és hajápolási termékek alapanyagaként, melynek erőteljesebb és áthatóbb illata van mint az igazi levendulának.
LDL (Low Density Lipoprotein)
Könnyű fejsúlyú zsírszállító fehérje. A vérben lévő koleszterin mintegy háromnegyed részét az LDL-zsírszállító fehérjék bonyolítják. A magas LDL-szint rendszerint magas koleszterinszintet jelez, így a szívbetegség kockázata is nagyobb.
LDL-koleszterin
Alacsony sűrűségű lipoproteinekhez (angol rövidítésük: LDL) kötött koleszterinfajta, melyet "káros" koleszterinnek is neveznek, mivel vérbeli szintjétől függően nagyon hajlamos lerakódni az érfalban. Minél magasabb az LDL-koleszterin szintje – és minél alacsonyabb a HDL-koleszterin szint –, annál több koleszterin rakódik le az érfalban és készíti elő annak elmeszesedését.
Lecitin
A lecitin természetes anyag, fő alkotórészei a kolin és az inozitol, mindkettő a B-vitaminok családjába tartozik. Együtt elősegítik a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben, így csökkentik a koleszterin szintet. Emellett a lecitin javítja az agy emlékezőképességét, megkönnyíti az idegimpulzusok haladását. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Másik igen fontos hatása, hogy nagymértékben csökkenti vagy megszünteti az ízületi fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy az ízületi bántalmakban szenvedők gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének. Enyhíti az időjárási frontok okozta tüneteket, egészséges színt ad a hajnak, és csökkenti a hajhullást. Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása. A természetben fő forrása a szója, a tojássárgája és a marhamáj.
Lecitin zsírbontó hatása
A lecitin leginkább arról híres, hogy segít lebontani a zsírokat. Kulcsfontosságú szerepet játszik a tápanyagok és hulladékok sejtjeinkből ki- és beáramoltatásában. Ezen kívül használják még a magas koleszterinszint mérséklésére, hiszen elősegíti a keringési rendszer egészséges állapotának fenntartását. Ezen felül a lecitint előszeretettel alkalmazzák májzsugorodás kialakulásának megakadályozására is egyaránt. Abból kifolyólag, hogy a lecitin támogatja a zsírok lebontását, és gyorsítja az anyagcserét, ezért a szója-lecitint fogyókúrák rendkívüli kiegészítőjeként is felhasználják.
Lenmagolaj
A lenmagolaj több mint 7000 éve termesztett gyógyhatású növényből nyert olaj, amely a rák, a szívbetegség valamint sokféle gyulladásos és hormontermeléssel kapcsolatos rendellenesség megelőzésére és kezelésére alkalmas. Olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket (esszenciális zsírsavak), más néven omega-3 zsírsavaknak is hívják őket. Emellett a lenmagolajban omega-6 zsírsavak is megtalálhatók.

Lenmagolaj

További részletek »
Lenmagolaj a növényi omega-3
A lenmagolaj bélrenyheség esetén rendkívül hatásos lehet, hiszen enyhe hashajtó, bélműködést elősegítő hatásáról is híres. A lenmagolaj kedvező összetétele miatt a gyomorfekély gyógyulásában is kiemelkedő szerep van. Ezen felül vérnyomáscsökkentő, illetve a koleszterinszint csökkentésében is segítséget nyújthat, ráadásul sejtvédő hatása is van és kiváló antioxidáns. A lenmagolaj segíthet szív- és érrendszeri panaszok kezelésében, mivel javítja az artériás keringést, azok működését. Csökkenti az intenzív, menstruációs fájdalmakat illetve segít szembeszállni a meddőséggel.
Leucin
A leucin egy esszenciális elágazó láncú aminosav (BCAA) amit az izmok energiaforrásként használnak. A fehérjék építőköveként (a többi aminosavhoz hasonlóan) a leucin létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer működésében, csakúgy, mint az izmok védelmében, energiaellátásában és regenerálásában. Minden fehérjetartalmú étel tartalmaz bizonyos mennyiségű leucint, a tejtermékekben és a vörös húsokban fordul elő legnagyobb mennyiségben. A tejsavó és tojásfehérje készítmények, valamint a barna rizs, a babok, diók, a szójaliszt és a teljes gabona szintén gazdag leucinforrások.
Levendula
A levendula egy hagyományos gyógynövény, melynek színesek a virágai és kellemes az illata. A valódi levendula felhasználása során (Lavandula angustifolia or Old English Lavender) az olajat a levelekből és a virágokból vonják ki. A kivonatot haj-és testápolási termékek sokaságába hasznosítják alapanyagként. Segít az általános bőrproblémák és izomfájdalmak kezelésében. Antiszeptikus (fertőzésellenes) és gyulladás-gátló tulajdonságokkal rendelkezik, illetve hatékony bőrregenerálóként és tonizálóként (frissítőként): megnyugtatja a bőrt, és segít a faggyúmirigy-kiválasztás szabályozásában - mely a baktériumok táptalaja - hozzájárulva a gyulladás csökkenéséhez. A levendula stimulálja az egészséges sejtek növekedését, ezért hatásos az ekcéma kezelésében. Kitűnő masszázsolaj – akár önmagában, akár más olajokkal keverve – hiszen a levendula virágának illata jobb kedvre derít, megnyugtat, csillapítja az emóciókat és kiegyensúlyozza a stresszes életvitelt.

Levendula, a nyugalom gyógynövénye


További részletek »
Ligetszépe
A ligetszépe virág - Oenothera Biennis - a XVII. században került Észak-Amerikából Európába, akkoriban salátának használták. A német neve (Nachtkerze = éjjeli gyertya) azt jelenti, hogy virágai sokszor csak késő délután nyílnak ki, hogy illatukkal a bogarakat magukhoz csalogassák. Magjuk akár 24% zsíros olajat tartalmaz, amelynek nagy hányada telítetlen zsírsav, elsősorban gyulladásátló hatású gamma-linolensav. A telítetlen zsírsavak részt vesznek a szervezet és az immunrendszer számos funkciójának szabályozásában. Az értékes ligetszépe olaj termékeket mind belsőleg drazsé formájában, mind külsőleg bőrápoló szerként és fürdőhozzátétként használják. A ligetszépe olaj nyugtatja és ápolja a nagyon száraz és irritált bőrt. Növeli a bőr nedvességtartalmát, megbízhatóan csökkenti az érdességet és a viszketési ingert, ezért kiválóan használható neurodermitisben szenvedő betegek ápolásához is. A ligetszépe olaj enyhíti a menstruációs panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet is egyaránt. Lassítja az öregedési folyamatokat, sclerosis multiplex esetében serkenti a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. A ligetszépe olaj hasznos lehet az alkoholisták ivásról való leszoktatásában is, mint kiegészítő, hiszen azzal, hogy a ligetszépe olaj csökkenti a depressziót, közvetve az ivás iránt érzett vágyat is egyaránt mérsékli. Ezen kívül a ligetszépe olaj csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását, mérsékli a pajzsmirigyműködés hiperaktivitását.
Ligetszépe olaj
A ligetszépe olajában fontos telítetlen zsírsavak találhatók: a GLA, a linolénsav és a gamma-linolénsav. A linolénsav az esszenciális zsírsavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet önmaga nem képes az előállítására, csak étkezés révén kerülhet testünkbe. A gamma-linolénsavat viszont már a szervezet állítja elő a táplálékkal bevitt nyersanyagokból. Csökkenti a vérnyomást, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét, ösztönzi testünk védelmi (immun-) rendszerének működését és szabályozza az agyfunkciókat. A GLA zsírsav pedig pozitív hatással van a PMS tüneteire, ízületi problémákra, enyhíti az ekcéma tüneteit.

Ligetszépe virág


További részletek »
Ligetszépe virág
A parlagi ligetszépe vagy ismertebb nevén csak ligetszépe, fénylő sárga virágai csak rövid időre nyílnak ki sötétedés után. Mielőtt a nap felkelne, a virágok elpusztulnak. Másnap este már új virágok díszítik a növényt. A virágból készült készítmények hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, valamint az általános jó közérzethez. A ligetszépe virág június-szeptember folyamán virágzik, termése négykopácsú tok. Virágai nagyok, éjjel nyílnak, a csészelevélből négy többnyire sárga szirom, és nyolc porzó, bibéje négy metszetű, magháza alsó állású, a vacok csöve a magház felett nyélszerűen folytatódik. A Ligetszépe virág magjából olajat sajtolnak, olaja hatóanyagai révén javítja a koszorúér keringését és segíti a bőr megújulási folyamatát,enyhíti a menstruációs panaszokat, szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A kozmetikaipar a száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazható szereket készít belőle. Gamma-linolénsav tartalma miatt a krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegségek kiegészítő kezelésére használják.

Ligetszépe virág


További részletek »
Lignan
Növényi rost, amelyet testünk a természetes bélflóra segítségével dolgoz fel. Leggazdagabb forrás a lenmag.
Likopin
A likopin a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású. A likopin sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó emelhető ki.
Lime olaj
(Citrus aurantifolia) A lime fa egy kicsi, tüskés örökzöld fa, ami kb. 3 méter magasra megnő. Egy másik illatanyag, amely antiszeptikus (fertőzésellenes), pórus összehúzó és regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. Frissítőként (tonikként) is használható, hiszen a köztudatban az „lefáradt elme felemelőjeként ismert”. Sokoldalúságát demonstrálja a tény, hogy a „lime-okat” már több száz évvel ezelőtt fogyasztották a brit tengerészek, amikoris királyi hadihajókat szereltek fel a lime-okkal, hogy megelőzzék a skorbut kialakulását a legénység körében.
Linolénsav
A linolénsav (mely egy omega-3 zsírsav) a legfontosabb esszenciális zsírsav az emberi szervezet számára. Biokémiai reakciók ezreiben játszik szerepet, beleértve az immunrendszer működését, az állóképesség javítását, valamint a szív-és érrendszerre, a szaporítószervekre és idegrendszerre gyakorolt előnyös hatását. A hidegvízi halfajok, pl. a lazac, a makréla, a tonhal, a pisztráng, az óriás laposhal, a szardínia mind igen gazdag linolénsav források. A lenmagolaj, a kanola, a szója, a feketeribizli, és a dió is nagy mennyiségben tartalmazzák.
Linolsav
A Linolsav (Omega-6 zsírsav) a felvett zsír felhasználásában fontos szerepet játszik. Csökkenti a táplálék zsírtartalmának hasznosulását és a vérben levő zsír felhasználását. A linolsav szabad utat biztosít a zsírégetést szabályozó hormonoknak.
Lipoproteinek
Speciális fehérjék, amelyek a vérben lévő és a vízben köztudottan nem oldódó zsírokat szállítják. Attól függően, hogy mennyi trigliceridet tartalmaznak, megkülönböztetünk nagyon alacsony sűrűségű (angol rövidítéssel VLDL) lipoproteint, amely jobbára a triglicerideket szállítja, alacsony sűrűségű (LDL) lipoproteint, amely elsősorban az LDL-koleszterin továbbítója és magas sűrűségű (HDL) lipoproteint, amely a HDL-koleszterin transzportőre. A különféle zsíranyagcsere-zavarokra jellemző egyik vagy másik, esetenként akár egyszerre kétfajta lipoprotein szintjének kóros megemelkedése.
Liszpro inzulin
Extra gyorshatású humán inzulin analógkészítmény, amelynek hatása közvetlenül a beadás után kezdődik (ezért 5-10 perccel étkezés előtt adható) és 2-3 órán keresztül tart.
Lizin
A lizin egy esszenciális aminosav, mely elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is. Széles körben ismert a herpesz I és II elleni hatásossága folytán, és néhány öregedéssel összefüggő bőrproblémával szemben is sikeresen alkalmazható. Nagy mennyiségben van jelen a sörélesztőben, a tejtermékekben, és a búzacsírában, a halakban és húsokban, és a hüvelyesekben, különösen a szójababban, a limababban és a veteménybabban.
Lutein
A lutein a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik (a béta-karotinnal együtt). A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkenhet a sárgafolt-degeneráció veszélye, amely idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztést eredményezhet. Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. Természetes forrásai: a spenót, a káposztafélék.