ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dr. Organic Bioaktív Olíva kozmetikumok

R

Rákolaj
A rákolaj az omega-3 tartalmú ételek új generációját jelenti, mivel a benne lévő omega-3 sokkal jobban beépül az emberi sejtekbe, mint a halolajoknál. A rákolaj 50-szer hatékonyabb szabadgyökbefogó képességgel rendelkezik és összességében, a szív és érrendszerre 30-szor jobbak a hatásai, mint a halolajnak. Vizsgálatok alátámasztották, hogy a rákolajjal lehetséges kezelni az ízületi gyulladás tüneteit és támogatásával a normál mozgás már akár hét-tizennégy nap alatt visszanyerhető. A rákolaj elősegíti a szív és az érrendszer egészségét, a koleszterinszintet az optimális szinten belül tartja. A rákolaj az esszenciális omega-3 zsírsavakon és fosszfolipideken túl, az asztaxantinnak és a vérnarancs karotinoidjának a nagyszerű forrása. Ezek az alkotóelemek adják a rákolaj vörös színét. A rákolajban nagy mennyiségben található DHA és EPA is.

Rákolaj

További részletek »
Reishi
A tradicionális kínai medicina több mint 2000 éve használja a reishi gyógygombát (ganoderma lucidum, pecsétviaszgomba, ling zhi) az ízületi gyulladások kezelésére. A reishi gyógygomba méltán az egyik legnépszerűbb gyógyító gomba világszerte. A reishi gyógygomba jótékony tulajdonságait mellékhatások nélkül képes kifejteni. Bár a reishi sem csodaszer, a modern orvostudomány is elismeri jótékony tulajdonságait, többek között gyulladáscsökkentő hatását. A kínai orvosok előszeretettel írnak fel reishi kivonatot betegeiknek gyulladásos állapotokban. Ázsiai, európai és amerikai kutatások igazolták a ganoderma lucidum gyógygomba gyulladáscsökkentő tulajdonságát, 19 tanulmányból 17 pozitív hatást dokumentált a gomba alkalmazása során. Egy 2003-as indiai tanulmány szerint a reishi kivonat 56-60%-kal csökkentette a gyulladás mértékét akut vagy krónikus ödéma esetén. Egy 1993-as amerikai kutatás szintén hasonló következtetésre jutott, igazolták a reishi jótékony hatását ízületi gyulladás esetén. Ugyan ebben az évben egy Kínában végzett klinikai tanulmány is erre az eredményre jutott. A ganoderma lucidum gyógygombában található értékes vegyületek szignifikánsan csökkentik a reumatoid artritiszt okozó egyik ágens szintjét (RASF).

Reishi


További részletek »
Réz
Oxidációs folyamatokban résztvevő enzimek alkotórésze, az ember szervezetében 80 mg található, főleg a szemben, májban, szívben, vesében, az izomzatban és az agyban. A vérképzésben és a központi idegrendszer zavartalan működésében is rézre van szükség. Az élelmiszer-nyersanyagok közül a legtöbb rezet a máj és a hüvelyesek tartalmazzák. A réz alapvető nyomelem, amelynek legfontosabb funkciója a vas mobilizációja. Nélkülözhetetlen a sejtnövekedésben, a vörösvértestképzésben, a fehérje-anyagcserében, a szervezet immunreakcióiban és a melanin nevű festékanyag termelésében, amely a bőr, haj és szem színéért felelős. Rézforrásaink pl.: máj, karfiol, saláta. További részletek »
Rezveratrol
A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához. A resveratrolt orvosi szempontból vizsgálva jótékony hatású lehet a szív és érrendszeri megbetegedések elleni védelemben, segít megelőzni a szívinfarktust, rugalmassá teszi az érfalat, így értágító hatású is. A vér HDL-koleszterin koncentrációját növeli és normalizálja a koleszterin szintet. További részletek »
Rhodiola Rosea
A stresszoldás és harmónia mestere
Az aranygyökér (Rhodiola rosea) egy úgynevezett adaptogén gyógynövény. Segíti a szervezet és az idegrendszer alkalmazkodását a változásokhoz, kiegyensúlyozza a stresszhelyzetek okozta kellemetlen, kárt okozó fizikai és pszichés tüneteket. Természetes, mellékhatások nélküli hangulatjavító és stresszoldó tulajdonsága miatt nagyon keresett növény, az immunrendszer megerősítésében és a daganatok megelőzésében is kiemelt szerepet játszik.

Aranygyökér - Rhodiola Rosea


További részletek »
Riboflavin
A riboflavin (B2 vitamin) jó néhány anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlen. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormontermelésében, amely az anyagcserét szabályozza. Jelentős az immunrendszer működésében is; a vassal együtt részt vesz az oxigénszállító, azaz vörösvérsejtek képződésében is. Ezenkívül ellátja a B6-viatminok és a niacin aktiválását is, amelyek nélküle nem lennének képesek kifejteni hatásukat. A riboflavin olyan anyagok termelődését is képes serkenteni, amelyek elősegítik az E-vitamin antioxidáns hatását az erős reakcióképességű molekulákkal, a szabad gyökökkel szemben. Elengedhetetlenül fontos a szövetek épségének fenntartásában és sérüléseinek gyógyításában – műtét, égés vagy egyéb sérülések után a szervezetnek nagy mennyiségre van belőle szüksége. Ez a vitamin szükséges a szem zavartalan működéséhez, és az idegsejtek épségének fenntartásához. Nagy mennyiségű riboflavin található a tejben, a sajtban, a joghurtban, a májban, a marhahúsban, a halfélékben, a vitaminokkal dúsított pékárukban és gabonaőrleményekben, az avokádóban, a gombában és a tojásban. További részletek »
Rozmaring
A rozmaring egy fűszer- és gyógynövény. Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti. További részletek »
Rutin
A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket. Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák - elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban. További részletek »