ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Novo C Plus Liposzómális C-vitaminok

Z

Zabkorpa
A zabkorpa vízben részben oldódó (duzzadó) rostokat tartalmaz. Ezek oldott állapotban gélszerűvé válnak, megkötik az epesavakat, és azok a széklettel kiürülnek. A zabkorpa jól hasznosítható szénhidrátokat, fehérjéket és D-vitamint tartalmaz. Előnyös lehet azoknak, akiknek epeproblémájuk van.
Zeller
A zeller gyógy-, és fűszernövény. Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik. A halványító és metélő zeller levélnyelében 30-50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat, csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős a mész, és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté.
Zöld tea
A zöld teát más néven szűz teának is nevezik, mert a legkevésbé van kezelve. A zöld teák előállítása a levelek azonnali hevítésével vagy gőzölésével történik, az eljárás az oxidációs folyamatok leállítását hivatottak szolgálni. Az erjesztés elkerülésével a levél megtartja eredeti, természetes, fényes zöld színét. A zöld teában kevés koffein van, a fekete tea koffeintartalmának egyharmada, a feketekávéénak pedig csak egynegyede, de ez a koffeinmennyiség csészénként változhat. Levelei kardpengéhez hasonlítanak, sötétzöld színűek és a bojtorjánra jellemző fehéres végződést találhatunk rajta. A zöld tea több olyan vegyületet tartalmaz, amely hatékony védelmet nyújthat bizonyos rákos megbetegedések és a koszorúér-betegségek ellen. Kisérletekkel bizonyított a fertőzések elleni és az életkort meghosszabító hatása is.

Zöld tea

További részletek »
Zöld tea – az egészséges ébresztő
A zöld tea méregtelenít és egyben serkenti az anyagcserét, illetve gyorsítja a zsírégetést. Ezen felül csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Antioxidáns hatású, így segítség nyújt abba, hogy lebontódjanak a pusztító szabad gyökök és koleszterin szint csökkentő. A zöld tea lazítja a vérereket, amelynek hatására csökkenti a magas vérnyomást is egyaránt. Stimulálja az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzések ellen is. Koffein tartalmának köszönhetően élénkít, így serkenti a szellemi teljesítőképességet, sőt, fejfájás ellen is hatásos lehet. Tehát a zöld tea éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet és frissen tartja az elmét. Ezen kívül látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát, illetve epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. További részletek »
Zöld tea polifenol tartalma
A zöld teában megtalálható polifenol-oxidáz enzimeket nem sokkal a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le. A későbbiekben a leveleket formázzák és minőségükhöz viszonyítani válogatják és szárítják őket. A zöld tea leginkább kiemelkedő pozitív hatása vegyületeiben rejlik. Antioxidáns komponensei közül legfontosabbak a polifenolok, amelyek magas arányban fordulnak elő a zöldteában. Egy liter zöld tea megközelítőleg egy gramm polifenolt tartalmaz. A fekete teával szemben a zöld tea a fent említett előnyös hatású anyagokból valamivel többet tartalmaz, illetve a zöld teában kevesebb koffein is található. További részletek »
Zöldárpa
A zöldárpa klorofilltartalma erőteljesen tisztít és fertőtlenít, valamint gyulladáscsökkentő hatású, javítja a zöldárpa a mellékvesekéreg működését, fokozza a bélmozgást, elősegíti a sejtépítést. Számos vitamint, ásványi anyagot, enzimeket, klorofillt és növényi fehérjéket tartalmaz. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamin, folsav, pantoténsav és nikotinsav.
Zöldbúzafűlé
A búzafűlé segít megszaba¬dulni a fölösleges zsírtól, az ásványi lerakódásoktól, ezáltal a szervezet energiát takarít meg, amelyet a test máskülönben a tisztítására használt volna fel. Tehát a búzafűlé leginkább energizáló hatásáról híresült el. A búzafűlé a szervezet tagadhatatlan tisztítója, építője, gyógyítója, védője és megújítója is egyaránt. Kevés élelem vagy orvosság tartalmaz ennyi aktív, élő komponenst, ráadásul bármennyit fogyaszthatunk belőle.
Zöldkagyló
A kizárólag Új-Zéland partvidékén élő, a "kagylók királynője"-ként emlegetett zöldkagyló (Perna Canaliculus) magas glükozamin tartalma miatt vált népszerűvé. A glükozaminglikán a porcszövetek újraképződésében és az ízületi szövetek működésében segít. Képes növelni a szalagok, ízületek, kötőszövetek rugalmasságát ezáltal csökkentve a lehetőségét annak, hogy sérüljenek. Segíti megállítani az ízületek romlási folyamatát, sőt még segíthet is abban, hogy új porc képződjön. Tartalmaz még olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, jód, vas, kálium) vitaminokat. Mindemellett még tartalmaz OMEGA 3 zsírsavat is melynek gyulladáscsökkentő hatása ismert.

Zöldkagyló


További részletek »
Zöldkávé
A klorogénsav a zöld kávé egyik fő összetevője, ami antioxidánsként működik a szervezetben. Ez a sav nemcsak a kávéban, hanem a napraforgóban, a sárgarépában, a paradicsomban és az articsókában is megtalálható. A zöld kávé klorogénsavjai képesek csökkenteni a vércukorszintet, így előnyösek azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek. Már több kutatás is igazolta a klorogénsav hatékonyságát. A klorogénsav kivonat olyan összetevőket tartalmaz, amik gyorsítják az anyagcserét. A zöld kávé koffeintartalma energikussá tesz, antioxidáns-tartalma pedig segíti a szervezet méregtelenítését.

Zöld kávé


További részletek »
Zsír
Zsíroknak szerves vegyületek egy csoportját nevezzük, melyek vízben jellemzően nem oldódnak, szerves oldószerekben viszont igen. A zsírok hőszigetelő hatásuk révén elősegítik az állandó hőmérséklet fenntartását, a szerveknek fizikai védelmet (párnázás) is nyújtanak. Az A-, D-, E- és K-vitaminok zsírban oldódóak, tehát kizárólag zsírokkal együtt kerülnek a szervezetbe, szívódnak fel, szállítódnak. A táplálékban lévő zsírok a forrásai az esszenciális zsírsavaknak. A szervezet energiatárolásra is felhasználja őket, jobb hatásfokkal mint a szénhidrátokat vagy a fehérjéket.
Zsírsavak
A zsírok és olajok az alapélelmiszerekhez tartoznak. Alapvetően energiahordozó funkciót töltenek be, de fontos a zsírbanoldódó vitaminok szállításában is. Energiatartalma körülbelül duplája a szénhidrátnak. Megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. A telített zsírsavaknak nincsenek szabad kötései (vegyértékei). A telítetlen zsírsavaknál a szénatomok között duplakötések vannak. Ennek számától függően beszélhetünk egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakról. Egyes zsírokat a test maga is képes előállítani - átalakítani. A többszörösen telítetlen zsírsavakat azonban nem. Ezek az életfontosságú (vagy esszenciális) zsírsavak és a táplálékkal kell, hogy a szervezetbe kerüljenek. A telítetlen zsírsavak számos kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre, a rák megelőzésében és gyógyításában is. Olyan élelmiszerekben találjuk meg őket, mint a halfélék, az említett növényi élelmiszerek, a szója, a kukoricacsíra vagy a kukoricából készült olaj, a hidegen sajtolt napraforgóolaj, a tökmag vagy a tökmagolaj.
Zsurló
Elsősorban veseműködés javítására szolgál, vízhajtó hatása kísérletileg igazolt. Vesekövet, vesehomokot lehet vele elhajtani, mindenféle húgyúti fertőzést megszüntetni. Szilícium és szerves ásvány tartalma miatt kiváló tonizáló, erősítő hatású. A romák salátaként fogyasztják zsenge termőhajtásait ebből a célból. Csontok, köröm erősítésére is használjuk. Csontritkulás esetén porrá őrölve kell fogyasztani. Jó vérzéscsillapító orrvérzés, tüdővérzés, bőséges havivérzés esetén. Általános tisztítója a szervezetnek, segít a lerakódott zsírok oldásában, ezért fogyasztó hatása is van. Tüdőbajra is ajánlják. Köszvény, reuma esetén is alkalmazzák. Fogszuvasodást is meg lehet vele előzni. Sziliciumot, kovasavat nagy mértékben tartalmaz. Van benne számos flavonoid, szerves savak, kevés nikotin. Tiamináz nevű enzimje a szívizom és az idegsejtek működéséhez szükséges B1 vitamint lebontja, ezért huzamosabb ideig történő, intenzív fogyasztása nem javallott.