Ez a zsírban oldódó vitamin segít a csontritkulás megelőzésében és a csontok felépítésében. Elősegíti a véralvadást, így segít a belső vérzések megakadályozásában. A K-vitamin két természetes formáját ismerjük, a fillokinont (K1-vitamin) és a menakinont (K2-vitamin). A K1-vitamint a táplálékokkal visszük a szervezetünkbe, a K2-vitamint pedig bélbaktériumaink állítják elő. A K-vitamin legfontosabb forrásai a különféle levélzöldségek, a fejes káposzta, brokkoli, spenót, bimbós kel, a tejtermékek és a máj.
A K-vitamin hiányt szélsőséges étrend, baleset, nagy sebészeti beavatkozás, illetve széles spektrumú antibiotikum kezelés okozhatja. Májbetegségben szenvedőkben is nagyobb a K-vitamin hiány fellépésének a kockázata. A K-vitamin hiány tünetei közé sorolandók a véralvadási problémák feltűnése, mint például egy egyszerű orrvérzés szokatlanul sokáig elhúzódik, avagy vérzékenység is kialakulhat. A nők ilyenkor intenzívebb menstruációs vérzést tapasztalhatnak. Ezen kívül a K-vitamin elősegíti a kalcium és a kálium beépülését, ezáltal a csontok egészséges fejlődésének a folyamatát. K-vitamin hiány esetén csontképzési zavarok alakulhatnak ki.
További részletek »
Jótékony hatása a karvakol nevű hatóanyagának köszönheti, mely rendkívüli hatékonysággal pusztítja a baktériumokat- és vírusokat. Immunerősítő szerepe jól alkalmazható a mindennapok során, de főként az ősz beköszöntével, mikor a szervezet veszít vitamin és ásványi anyag készletéből. A száraz köhögés okozta panaszokra eredményes javulást hozhat a sziklakertekben is nevelhető, apró, lilás virágzatú talajtakarónak is kiváló kakukkfű. Kiválóan alkalmazható a hasmenés okozta panaszok és bélférgek ellen, emellett eredményes antibiotikum. Már a megfázás kezdeti szakaszában alapja lehet ülőfürdőnek, melynek során a pórusokon és a felső légutakon keresztül, így a tüdőbe jutva fejti ki jótékony és egyben gyógyító hatását. A gyors javulásban segíthet a kakukkfüves inhalálás.
További részletek »
A kakukkfű pozitív hatása a karvakol nevű összetevőjének is köszönhető, amely egyaránt hatékonyan pusztítja a baktériumokat- és vírusokat. Immunerősítő tulajdonsága kiválóan alkalmazható a mindennapok során. A száraz köhögés okozta panaszokra meggyőző javulást hozhat a kakukkfű. Kiválóan felhasználható a hasmenés okozta panaszok és bélférgek ellen, emellett tagadhatatlan antibiotikum. Már a megfázás kezdeti szakaszában alapja lehet ülőfürdőnek, melynek során a pórusokon és a felső légutakon keresztül, így a tüdőbe jutva fejti ki pozitív hatásait. A gyors javulásban segíthet a kakukkfüves inhalálás.
További részletek »
A kalcium élettani szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának fenntartásában van. Egy átlagos testtömegű (60-70 kg) felnőtt emberben 750-850, illetve 1000-1200 g kalcium van, ennek 99%-a a csontokban, fogakban található kalcium-foszfát formájában. Kalciumban a tej és a tejtermékek, valamint az olajos magvak a leggazdagabbak.Napi adagja felnőtteknek 800 mg, gyermekeknek a csontfejlődés miatt 1200 mg. D-vitaminnal biztosítható a tökéletes felszívódása. A kalcium a foszforral együtt felel az egészséges csontokért és fogakért és a magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az izmok egészségéhez.
További részletek »
A felnőtt ember csontjaiban lévő kalcium nem kevesebb, mint 20%-a minden évben kiürül és újra termelődik. A csontlebontás és a csontépülés folyamata felnőtt korban stabil, viszont ahogy öregszünk ez a folyamat felborul és kevesebb csont képződik, mialatt több bontódik le, így megkezdődik a csontritkulás folyamata. A kalcium jótékony hatásai közé sorolandó az a tulajdonsága, hogy segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban és támogatja az idegrendszert, illetve részt vesz a vas felszívódásában. Hasznos lehet azoknak az embereknek is többek között, akik túlságosan érzékenyek a stresszre, fokozott hajlamuk van gyulladásra, egyes izomcsoportok görcsére. Mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét.
A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. Gyakorlatilag minden élelmiszerforrás tartalmaz káliumot, azonban a növényi eredetű élelmiszerekben a kálium hasznosulása kedvezőbb. A felnőtt emberben kb. 150 g kálium van, melynek 97%-a a sejten belüli vízterekben található. Vegyes táplálkozás esetén az átlagos napi bevitel 2,0-2,9 g között mozog, ami fedezi a szervezet szükségletét.
További részletek »
Cinnamomum Camphora
A tiszta kámfor átható szagú, csípősen égető, majd később hűsítő ízű anyag. A fehér port kb. 50–60 éves kámforfák (amely a babérfélék családjába tartozik) törzseiből és ágaiból nyerik ki. Az ezekből vízgőzdesztillációval kinyert kámforolaj kb. 50% kámfort tartalmaz. Számos ipari termékhez napjainkban szintetikusan előállított kámfort használnak.
Manapság a kámfort csak külsőleg alkalmazzák. Régebben belsőleg is használták keringést szabályozó szerként, de manapság belsőleg való alkalmazása nem jelentéktelen mértékű mérgező hatása miatt már nem időszerű.
További részletek »
A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, gyógyhatása sokrétű. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Külsőleg bőrbetegségeket, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele, szemborogatásra is kiválóan alkalmas. Lázas megbetegedéseknél, megfázásnál, náthánál a kamillából főzött tea gyorsítja a gyógyulást. Gyulladáscsökkentő tulajdonságával és izzasztó hatásával elősegíti a méreganyagok távozását a beteg szervezetből, oldja a letapadt nyákot, segíti a légzést, előkészíti a nyugodtabb alvást. A kamillás gőzölés és inhalálás jelentősen enyhíti a köhögést, tisztítja a légutak és az orr dugulását, továbbá serkenti az immunrendszer működését, javítja az általános közérzetet.
A kávé jótékony hatásai közé sorolandó az a tulajdonsága, hogy csökkenti az álmosságot, az unalmat és a fáradtságot. Páratlan hatásai vannak a rossz közérzetre, a szellemi fáradtságra, a memória kapacitásra és a koncentrációra is egyaránt. Áldásos hatásai a szívre is egyaránt kiterjednek, oly mértékben, hogy a gyógyszeres terápiában a benne található koffein szíverősítő gyógyszernek számít. A kávé ezen kívül javítja és erősíti az izmok összehúzó képességét, növeli a sportteljesítményt és segíti a mozgáskoordinációt is egyaránt. Ezen felül a kávé beindítja az epetermelést, és segít az epehólyag működésében, míg a belek szintjén segíti a bélmozgásokat, összehúzódásokat, javítva a funkcionalitást és a mozgásképességet is egyaránt.
További részletek »
(Cannabis sativa)
A kender a „cannabis sativa” nevű növény közismert neve, ám a kenderolaj amit a termékekben felhasználunk semmilyen formában nem fejt ki mámorító hatást, mivel ezek a növények kifejezetten orvosi célra lettek tenyésztve.
A kenderolaj – amit a magokból vonnak ki – figyelemreméltó mennyiségű zsírsavval rendelkezik: magas az omega-3 tartalma és megtalálható benne a GLA (gamma-linolenic acid) is, mely hiányzik azokból a zsírsavakból amit általában fogyasztunk. Az omega-3 zsírsavak természetes gyulladásgátló hatással bírnak, a GLA pedig a növekedést stimulálja, hidratálja, és javítja a bőr, a haj és a körmök minőségét és egészségi állapotát.
A kendernek relaxáló, nyugtató és anti-depresszáns hatásai vannak, melyek segítenek a test és az emóciók kiegyensúlyozásában, megnyugtatásában és kontrollálásában.
További részletek »
A kínai hernyógombát a leghatásosabb gyógygombának tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. A gyógyászat terén ezért számos betegség kezelésénél alkalmazzák, de betegségmegelőző hatása is kiemelkedő. Természetes antibiotikumként működik, meggátolja a káros baktériumok szaporodását, illetve el is pusztítja azokat. Fogyasztása nem jár semmilyen kellemetlen mellékhatással, sőt a betegségek kezelése közben megóvja az ép bélflórát.
A szívbetegségek elkerülésében fontos szerepe van a kókuszolajban található zsírsavaknak. Egyensúlyban tartják a vér koleszterinszintjét, megőrzik az érfalak rugalmasságát. Mivel a kókuszolaj magas hő hatására sem bomlik le, fogyasztásakor nem kerülnek káros, úgynevezett transz-zsírsavak a szervezetbe, amelyek jelentősen növelik a szív- és érrendszer megbetegedéseit. A kókuszolaj kíméletes a gyomorhoz és a belekhez, segíti a káros baktériumok, gombák és egyéb paraziták miatt kialakult emésztési zavarok, főként az IBS megelőzését, kezelését. Rendszeres fogyasztása serkenti a lelassult anyagcserét, gyorsítja a kalóriaégetést, és a pajzsmirigy működésére is pozitív hatással van.
A kolin tulajdonképpen a B-komplex egy tagja, pusztán amiatt nem sorolják mégsem a B-vitaminok közé, mivel nemcsak külső forrásból tud szervezetünk hozzájutni, hanem képes szintetizálni is azt. Számtalan természetes táplálékban nagy mennyiségben fordul elő, pl. máj, tojás, földimogyoró, búzacsíra. Elsődrendű forrása tulajdonképpen a lecitin, amikor valaki lecitint fogyaszt, szervezete kolinhoz is hozzájut.
További részletek »
A kollagén egyike a természetben előforduló fehérjéknek, a kötőszövet fő alkotóeleme. A sejtek közötti állományt szilárdító szívós, rostos fehérje, amely megtalálható a csontokban, a porcokban és egyéb szövetekben is.
Orvosi tanulmányok bizonyítják, hogy az inak szakítószilárdságát a kollagén-rostok mennyisége határozza meg. A szervezet kollagén termelése fokozatosan csökken, ennek eredménye a ráncosodás, bőrszárazság, a körmök és a haj töredezése, az ízületek ropogása és fájdalma, vagyis az öregedés folyamata.
A kollagén egy fehérje amely összeragasztja a sejtek részeit, elősegíti a szövetek létrejöttét, és felújítását, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén minden szervben megtalálható, szerven belüli és szervek közötti hártyaszerkezetet alkotja. Ezért ha külsőleg a bőrünkön érzékeljük a változásokat, akkor a hiányállapot már nem csak kívül, de belül is fennállhat. A kollagén a legfontosabb fehérje a testünkben, egyes szakemberek szerint a testünkben fellelhető fehérjék 30-50 százaléka kollagénből áll.
További részletek »
A komló termése gyógynövényként hatékony nyugtató- és altatószer, gyomorpanaszokra is eredményesen használják. A növényi nyugtatók és altatók rendkívüli előnye, hogy fogyasztásuknál nem alakul ki függőség, és hosszú távon is biztonságosan szedhetők. Ilyen a komló hatása is. Mindenféle alvászavar, álmatlanság kezelésére, elalvási nehézségekre, szorongásos állapotokra, idegi kimerültségre alkalmazható. Nemcsak éjszaka, alvás előtt ideális adagolni, de a napközbeni fokozott idegességérzet és a szorongás megszüntetésére is alkalmas. Természetes anxiolitikum, azaz feszültségoldó gyógynövény.
A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas. A virágjából teát készíthetünk, mely remekül funkcionál vízhajtóként, hashajtóként egyaránt. A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs emelett olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.
További részletek »
A körömvirág kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként. Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják.
A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák. Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.
A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen, és az életkor előrehaladtával mennyisége csökken. Az emberi szervezet krómtartalma pontosan nem ismert, de aktívan részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, elősegíti az inzulin hatását. Feltételezik, hogy hiánya a koszorúér-megbetegedés és a cukorbetegség egyik okozója.
A króm a teljes kiőrlésű gabonamagokban, hüvelyesek magjában, húsban, májban és sajtban található.
További részletek »
A króm segíti a cukoranyagcserét, illetve kiegyenlíti a szervezet vércukorháztartását. Jótékony hatásai közé sorolandó még azon tulajdonságai, hogy befolyásolja az inzulin kibocsátást, csökkenti az édességek iránti vágyat illetve mérsékli az LDL-koleszterin mértékét. Ezen kívül a króm elősegíti bizonyos aminosavak bejutását az agyi vérkörbe, ezáltal mérsékli az étvágyat és az éhségérzetet. Javítja a sejtek oxigénellátását és anyagcseréjét, ezáltal elősegíti a szervezet regenerálódását és növeli a teherbírását, teljesítőképességét, lassítja az öregedési folyamatot is egyaránt. A króm ezen felül segít az izomszövetből eltávolítani a zsírokat, ezáltal szálkásít és fokozza az izomerőt, illetve az állóképességet. Megakadályozza és csökkenti is egyben a magas vérnyomást, illetve támogatja a szervezetet a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
További részletek »
Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják. Fő hatóanyaga a kurkumin. A kurkuma a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.
A kurkuma elsősorban gyulladás gátló, azonban különösen jótékony hatással bír a szervezetre a következő betegségeknél; ízületi gyulladás, reumás jellegű ízületi gyulladás illetve heveny fertőzések. A májsejtek felépítésében, egészségének helyreállításában a kurkumin erősebb, mint a zöld tea kivonata. Meggátolja a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, azaz vérhígító hatású. Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Megvédi a szervezetünket a környezetünkben megtalálható rákkeltő hatású anyagoktól, leginkább a cigarettafüsttől. Ösztönzi az epehólyag működését, az epe kiválasztását. A népgyógyászat ezen kívül emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére is egyaránt alkalmazza.
További részletek »
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a flavonoidoknak, polifenoloknak komoly szerepük van a rákbetegségek megelőzésében és sokan azt állítják, hogy egyes vegyületek a rák gyógyításában, kezelésében is rendkívül hasznosak lehetnek. Köztudott, hogy a quercetin megtalálható az almában, a teában, a vörösborban, és még több olyan ételben, melyeket potenciális egészségjavító hatásaik megismerése érdekében vizsgáltak. A quercetin és a hozzá hasonló flavonoidok erőteljes antioxidánsok, melyek a szervezetben lévő, a fehérjéket, nukleinsavakat károsító és érelmeszesedést okozó szabadgyököket befogják és semlegesítik. Ezzel védik a sejteket az oxidatív stressztől, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak, és növelik a sejtek élettartamát. Ezen felül hatásos lehet a rossz koleszterin káros hatásaival szemben is; illetve segíthet csökkenteni a szívinfarktus kockázatát is.
További részletek »
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk.További információRendben