ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dr. Konopka's újdonság - Minősített natúrkozmetikumok

K

K-vitamin
Ez a zsírban oldódó vitamin segít a csontritkulás megelőzésében és a csontok felépítésében. Elősegíti a véralvadást, így segít a belső vérzések megakadályozásában. A K-vitamin két természetes formáját ismerjük, a fillokinont (K1-vitamin) és a menakinont (K2-vitamin). A K1-vitamint a táplálékokkal visszük a szervezetünkbe, a K2-vitamint pedig bélbaktériumaink állítják elő. A K-vitamin legfontosabb forrásai a különféle levélzöldségek, a fejes káposzta, brokkoli, spenót, bimbós kel, a tejtermékek és a máj.

Miért fontos a K-vitamin pótlása?


További részletek »
K-vitamin hiány
A K-vitamin hiányt szélsőséges étrend, baleset, nagy sebészeti beavatkozás, illetve széles spektrumú antibiotikum kezelés okozhatja. Májbetegségben szenvedőkben is nagyobb a K-vitamin hiány fellépésének a kockázata. A K-vitamin hiány tünetei közé sorolandók a véralvadási problémák feltűnése, mint például egy egyszerű orrvérzés szokatlanul sokáig elhúzódik, avagy vérzékenység is kialakulhat. A nők ilyenkor intenzívebb menstruációs vérzést tapasztalhatnak. Ezen kívül a K-vitamin elősegíti a kalcium és a kálium beépülését, ezáltal a csontok egészséges fejlődésének a folyamatát. K-vitamin hiány esetén csontképzési zavarok alakulhatnak ki. További részletek »
Kakukkfű
Jótékony hatása a karvakol nevű hatóanyagának köszönheti, mely rendkívüli hatékonysággal pusztítja a baktériumokat- és vírusokat. Immunerősítő szerepe jól alkalmazható a mindennapok során, de főként az ősz beköszöntével, mikor a szervezet veszít vitamin és ásványi anyag készletéből. A száraz köhögés okozta panaszokra eredményes javulást hozhat a sziklakertekben is nevelhető, apró, lilás virágzatú talajtakarónak is kiváló kakukkfű. Kiválóan alkalmazható a hasmenés okozta panaszok és bélférgek ellen, emellett eredményes antibiotikum. Már a megfázás kezdeti szakaszában alapja lehet ülőfürdőnek, melynek során a pórusokon és a felső légutakon keresztül, így a tüdőbe jutva fejti ki jótékony és egyben gyógyító hatását. A gyors javulásban segíthet a kakukkfüves inhalálás. További részletek »
Kakukkfű jótékony hatásai
A kakukkfű pozitív hatása a karvakol nevű összetevőjének is köszönhető, amely egyaránt hatékonyan pusztítja a baktériumokat- és vírusokat. Immunerősítő tulajdonsága kiválóan alkalmazható a mindennapok során. A száraz köhögés okozta panaszokra meggyőző javulást hozhat a kakukkfű. Kiválóan felhasználható a hasmenés okozta panaszok és bélférgek ellen, emellett tagadhatatlan antibiotikum. Már a megfázás kezdeti szakaszában alapja lehet ülőfürdőnek, melynek során a pórusokon és a felső légutakon keresztül, így a tüdőbe jutva fejti ki pozitív hatásait. A gyors javulásban segíthet a kakukkfüves inhalálás. További részletek »
Kalcium
A kalcium élettani szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának fenntartásában van. Egy átlagos testtömegű (60-70 kg) felnőtt emberben 750-850, illetve 1000-1200 g kalcium van, ennek 99%-a a csontokban, fogakban található kalcium-foszfát formájában. Kalciumban a tej és a tejtermékek, valamint az olajos magvak a leggazdagabbak.Napi adagja felnőtteknek 800 mg, gyermekeknek a csontfejlődés miatt 1200 mg. D-vitaminnal biztosítható a tökéletes felszívódása. A kalcium a foszforral együtt felel az egészséges csontokért és fogakért és a magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az izmok egészségéhez. További részletek »
Kalcium és a csontrendszer
A felnőtt ember csontjaiban lévő kalcium nem kevesebb, mint 20%-a minden évben kiürül és újra termelődik. A csontlebontás és a csontépülés folyamata felnőtt korban stabil, viszont ahogy öregszünk ez a folyamat felborul és kevesebb csont képződik, mialatt több bontódik le, így megkezdődik a csontritkulás folyamata. A kalcium jótékony hatásai közé sorolandó az a tulajdonsága, hogy segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban és támogatja az idegrendszert, illetve részt vesz a vas felszívódásában. Hasznos lehet azoknak az embereknek is többek között, akik túlságosan érzékenyek a stresszre, fokozott hajlamuk van gyulladásra, egyes izomcsoportok görcsére. Mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét.

Mennyi kalciumot szükséges fogyasztani?


Mennyi kalciumot szükséges fogyasztani?


További részletek »
Kálium
A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. Gyakorlatilag minden élelmiszerforrás tartalmaz káliumot, azonban a növényi eredetű élelmiszerekben a kálium hasznosulása kedvezőbb. A felnőtt emberben kb. 150 g kálium van, melynek 97%-a a sejten belüli vízterekben található. Vegyes táplálkozás esetén az átlagos napi bevitel 2,0-2,9 g között mozog, ami fedezi a szervezet szükségletét. További részletek »
Kámfor
Cinnamomum Camphora A tiszta kámfor átható szagú, csípősen égető, majd később hűsítő ízű anyag. A fehér port kb. 50–60 éves kámforfák (amely a babérfélék családjába tartozik) törzseiből és ágaiból nyerik ki. Az ezekből vízgőzdesztillációval kinyert kámforolaj kb. 50% kámfort tartalmaz. Számos ipari termékhez napjainkban szintetikusan előállított kámfort használnak. Manapság a kámfort csak külsőleg alkalmazzák. Régebben belsőleg is használták keringést szabályozó szerként, de manapság belsőleg való alkalmazása nem jelentéktelen mértékű mérgező hatása miatt már nem időszerű. További részletek »
Kamilla
A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, gyógyhatása sokrétű. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Külsőleg bőrbetegségeket, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele, szemborogatásra is kiválóan alkalmas. Lázas megbetegedéseknél, megfázásnál, náthánál a kamillából főzött tea gyorsítja a gyógyulást. Gyulladáscsökkentő tulajdonságával és izzasztó hatásával elősegíti a méreganyagok távozását a beteg szervezetből, oldja a letapadt nyákot, segíti a légzést, előkészíti a nyugodtabb alvást. A kamillás gőzölés és inhalálás jelentősen enyhíti a köhögést, tisztítja a légutak és az orr dugulását, továbbá serkenti az immunrendszer működését, javítja az általános közérzetet.

Kamilla


További részletek »
Kávé
A kávé jótékony hatásai közé sorolandó az a tulajdonsága, hogy csökkenti az álmosságot, az unalmat és a fáradtságot. Páratlan hatásai vannak a rossz közérzetre, a szellemi fáradtságra, a memória kapacitásra és a koncentrációra is egyaránt. Áldásos hatásai a szívre is egyaránt kiterjednek, oly mértékben, hogy a gyógyszeres terápiában a benne található koffein szíverősítő gyógyszernek számít. A kávé ezen kívül javítja és erősíti az izmok összehúzó képességét, növeli a sportteljesítményt és segíti a mozgáskoordinációt is egyaránt. Ezen felül a kávé beindítja az epetermelést, és segít az epehólyag működésében, míg a belek szintjén segíti a bélmozgásokat, összehúzódásokat, javítva a funkcionalitást és a mozgásképességet is egyaránt. További részletek »
Kender
(Cannabis sativa) A kender a „cannabis sativa” nevű növény közismert neve, ám a kenderolaj amit a termékekben felhasználunk semmilyen formában nem fejt ki mámorító hatást, mivel ezek a növények kifejezetten orvosi célra lettek tenyésztve. A kenderolaj – amit a magokból vonnak ki – figyelemreméltó mennyiségű zsírsavval rendelkezik: magas az omega-3 tartalma és megtalálható benne a GLA (gamma-linolenic acid) is, mely hiányzik azokból a zsírsavakból amit általában fogyasztunk. Az omega-3 zsírsavak természetes gyulladásgátló hatással bírnak, a GLA pedig a növekedést stimulálja, hidratálja, és javítja a bőr, a haj és a körmök minőségét és egészségi állapotát. A kendernek relaxáló, nyugtató és anti-depresszáns hatásai vannak, melyek segítenek a test és az emóciók kiegyensúlyozásában, megnyugtatásában és kontrollálásában. További részletek »
Kínai hernyógomba
A kínai hernyógombát a leghatásosabb gyógygombának tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. A gyógyászat terén ezért számos betegség kezelésénél alkalmazzák, de betegségmegelőző hatása is kiemelkedő. Természetes antibiotikumként működik, meggátolja a káros baktériumok szaporodását, illetve el is pusztítja azokat. Fogyasztása nem jár semmilyen kellemetlen mellékhatással, sőt a betegségek kezelése közben megóvja az ép bélflórát.

Cordyceps - Kínai hernyógomba


További részletek »
Kókuszolaj - Kókuszzsír
A szívbetegségek elkerülésében fontos szerepe van a kókuszolajban található zsírsavaknak. Egyensúlyban tartják a vér koleszterinszintjét, megőrzik az érfalak rugalmasságát. Mivel a kókuszolaj magas hő hatására sem bomlik le, fogyasztásakor nem kerülnek káros, úgynevezett transz-zsírsavak a szervezetbe, amelyek jelentősen növelik a szív- és érrendszer megbetegedéseit. A kókuszolaj kíméletes a gyomorhoz és a belekhez, segíti a káros baktériumok, gombák és egyéb paraziták miatt kialakult emésztési zavarok, főként az IBS megelőzését, kezelését. Rendszeres fogyasztása serkenti a lelassult anyagcserét, gyorsítja a kalóriaégetést, és a pajzsmirigy működésére is pozitív hatással van.

Kókuszolaj - Kókuszzsír


További részletek »
Kolin
A kolin tulajdonképpen a B-komplex egy tagja, pusztán amiatt nem sorolják mégsem a B-vitaminok közé, mivel nemcsak külső forrásból tud szervezetünk hozzájutni, hanem képes szintetizálni is azt. Számtalan természetes táplálékban nagy mennyiségben fordul elő, pl. máj, tojás, földimogyoró, búzacsíra. Elsődrendű forrása tulajdonképpen a lecitin, amikor valaki lecitint fogyaszt, szervezete kolinhoz is hozzájut. További részletek »
Kollagén
A kollagén egyike a természetben előforduló fehérjéknek, a kötőszövet fő alkotóeleme. A sejtek közötti állományt szilárdító szívós, rostos fehérje, amely megtalálható a csontokban, a porcokban és egyéb szövetekben is. Orvosi tanulmányok bizonyítják, hogy az inak szakítószilárdságát a kollagén-rostok mennyisége határozza meg. A szervezet kollagén termelése fokozatosan csökken, ennek eredménye a ráncosodás, bőrszárazság, a körmök és a haj töredezése, az ízületek ropogása és fájdalma, vagyis az öregedés folyamata. A kollagén egy fehérje amely összeragasztja a sejtek részeit, elősegíti a szövetek létrejöttét, és felújítását, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén minden szervben megtalálható, szerven belüli és szervek közötti hártyaszerkezetet alkotja. Ezért ha külsőleg a bőrünkön érzékeljük a változásokat, akkor a hiányállapot már nem csak kívül, de belül is fennállhat. A kollagén a legfontosabb fehérje a testünkben, egyes szakemberek szerint a testünkben fellelhető fehérjék 30-50 százaléka kollagénből áll. További részletek »
Komló
A komló termése gyógynövényként hatékony nyugtató- és altatószer, gyomorpanaszokra is eredményesen használják. A növényi nyugtatók és altatók rendkívüli előnye, hogy fogyasztásuknál nem alakul ki függőség, és hosszú távon is biztonságosan szedhetők. Ilyen a komló hatása is. Mindenféle alvászavar, álmatlanság kezelésére, elalvási nehézségekre, szorongásos állapotokra, idegi kimerültségre alkalmazható. Nemcsak éjszaka, alvás előtt ideális adagolni, de a napközbeni fokozott idegességérzet és a szorongás megszüntetésére is alkalmas. Természetes anxiolitikum, azaz feszültségoldó gyógynövény.

Komló


További részletek »
Kökény
A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas. A virágjából teát készíthetünk, mely remekül funkcionál vízhajtóként, hashajtóként egyaránt. A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs emelett olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. További részletek »
Körömvirág
A körömvirág kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként. Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják. A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák. Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.

Körömvirág


További részletek »
Króm
A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen, és az életkor előrehaladtával mennyisége csökken. Az emberi szervezet krómtartalma pontosan nem ismert, de aktívan részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, elősegíti az inzulin hatását. Feltételezik, hogy hiánya a koszorúér-megbetegedés és a cukorbetegség egyik okozója. A króm a teljes kiőrlésű gabonamagokban, hüvelyesek magjában, húsban, májban és sajtban található. További részletek »
Króm jótékony hatásai
A króm segíti a cukoranyagcserét, illetve kiegyenlíti a szervezet vércukorháztartását. Jótékony hatásai közé sorolandó még azon tulajdonságai, hogy befolyásolja az inzulin kibocsátást, csökkenti az édességek iránti vágyat illetve mérsékli az LDL-koleszterin mértékét. Ezen kívül a króm elősegíti bizonyos aminosavak bejutását az agyi vérkörbe, ezáltal mérsékli az étvágyat és az éhségérzetet. Javítja a sejtek oxigénellátását és anyagcseréjét, ezáltal elősegíti a szervezet regenerálódását és növeli a teherbírását, teljesítőképességét, lassítja az öregedési folyamatot is egyaránt. A króm ezen felül segít az izomszövetből eltávolítani a zsírokat, ezáltal szálkásít és fokozza az izomerőt, illetve az állóképességet. Megakadályozza és csökkenti is egyben a magas vérnyomást, illetve támogatja a szervezetet a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. További részletek »
Kurkuma
Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják. Fő hatóanyaga a kurkumin. A kurkuma a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Kurkuma


További részletek »
Kurkuma gyulladásgátló hatása
A kurkuma elsősorban gyulladás gátló, azonban különösen jótékony hatással bír a szervezetre a következő betegségeknél; ízületi gyulladás, reumás jellegű ízületi gyulladás illetve heveny fertőzések. A májsejtek felépítésében, egészségének helyreállításában a kurkumin erősebb, mint a zöld tea kivonata. Meggátolja a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, azaz vérhígító hatású. Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Megvédi a szervezetünket a környezetünkben megtalálható rákkeltő hatású anyagoktól, leginkább a cigarettafüsttől. Ösztönzi az epehólyag működését, az epe kiválasztását. A népgyógyászat ezen kívül emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére is egyaránt alkalmazza. További részletek »
Kvercetin- Quercetin
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a flavonoidoknak, polifenoloknak komoly szerepük van a rákbetegségek megelőzésében és sokan azt állítják, hogy egyes vegyületek a rák gyógyításában, kezelésében is rendkívül hasznosak lehetnek. Köztudott, hogy a quercetin megtalálható az almában, a teában, a vörösborban, és még több olyan ételben, melyeket potenciális egészségjavító hatásaik megismerése érdekében vizsgáltak. A quercetin és a hozzá hasonló flavonoidok erőteljes antioxidánsok, melyek a szervezetben lévő, a fehérjéket, nukleinsavakat károsító és érelmeszesedést okozó szabadgyököket befogják és semlegesítik. Ezzel védik a sejteket az oxidatív stressztől, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak, és növelik a sejtek élettartamát. Ezen felül hatásos lehet a rossz koleszterin káros hatásaival szemben is; illetve segíthet csökkenteni a szívinfarktus kockázatát is. További részletek »