Mik azok a Flavonoidok?
A flavonoidok elnevezés egy vegyületcsoportot jelöl, melynek tagjai hasonló kémiai alapvázzal rendelkeznek és főként gyümölcsök, illetve zöldségek héjában, magjában találhatóak meg. A flavonoidokat a növények saját védelmük érdekében termelik.
A flavonoidok élettani hatásáról fontos tudni, hogy főként az emésztő- és keringési rendszerben hatnak, és bélrendszerben szívódnak fel. Semlegesíti a szabadgyököket, azaz antioxidáns hatásúak, csökkentik az érelmeszesedést (arteriosclerosis) veszélyét. Gátolják a trombózisképződést, fokozzák az érfalak rugalmasságát. Kormoszóma elváltozást (mutagenezis) és a rosszindulatú daganatok kialakulásnak folyamatát (karciogenézis) befolyásoló hatásuk van.
Csökkentik a LDL ("rossz" koleszterin) és vérzsír (serum tridlycerid) szintet. Májvédő és fényvédő hatással rendelkeznek. Gyulladáscsökkentők, a cukorbetegség (diabetes mellitus) hosszú távú szövődményeinek kialakulását előzik meg, továbbá antivirális, antibakteriális hatással rendelkeznek.
Mióta ismerjük a Flavonoidokat?
1936-ban Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István elsőként mutatták ki, hogy a citrusfélékből származó két flavonoid (rutin, naringenin) csökkenti a kapillárisok törékenységét és permeabilitását (áteresztőképességét), ezért először a rutint P-vitaminnak nevezték el. Azóta a tudomány több ezer hasonló vegyületet izolált.
Mire jók a Flavonoidok?
A flavonoidok a szervezet antioxidáns kapacitását növelik, amely képes csökkenteni a szabadgyökök sejteket romboló hatását. Támogatják a védekező rendszer optimális működését.
A bioflavonoidokat Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István izolálta paprikából, és nevezte el P-vitaminnak, amikor rájött, hogy segítségükkel megelőzhető a hajszálerek áteresztése vagy törékenysége, továbbá megvédi az oxidációtól a C-vitamint és elősegíti a felszívódását a szervezetben. Később kiderült, hogy a flavonoid nem vitamin, mert bár az emberi szervezet számára rendkívül hasznos, de nem nélkülözhetetlen.
A kutatók több mint 4000 különböző fajta flavonoidot különböztettek már meg, melyek növényi táplálékokban széles körben elterjedtek. A flavonoidok a citrusfélék gyümölcsének sárga és narancssárga színét adják, de a cseresznye élénkpirossága és a szarkaláb mélykék színe is ezeknek a vegyületeknek köszönhető.
A flavonoidok több hatóanyag keveréke, azaz vegyületcsoport. Az alábbi felsorolásban megtalálhatók a leginkább ismert flavonoidokon túl néhány kiemelt citrus bioflavonoid, és a C-vitamin, illetve multivitamin készítményekben található pár vegyület is:
apigenin, cianidin, citrin, diosmetin, diosmin, eriocitrin, heszperidin, kempferol, luteolin, miricetin, naringen, naringenin, narirutin, neohesperidin, nobiletin, peridin, quercetin, rutin, tangeretin, flavonok és flavonolok.