A flavonoidok természetes növényi festékanyagok, melyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, sugárzással szemben. Ezek az anyagok hasznosak az emberi szervezet számára is, mert ugyanolyan védelmi szerepet töltenek be. Fogyasztásuk védelmet nyújthat például a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú daganatok kialakulása ellen is.
A flavonoidok legértékesebb tulajdonsága a természetes és kimagasló antioxidáns hatás.
A szervezetben nemcsak külső forrásból, egyes gyógyszerek fogyasztásával, a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaival, mezőgazdasági, kémiai szerekkel, ipari oldószerekkel, dohányfüsttel, de különféle anyagcsere-folyamatok folyamán is keletkeznek szabadgyökök, amelyek számos kóros elváltozás, betegség kiváltói, korai öregedéshez, gyulladásokhoz, idegrendszeri problémákhoz és rákos sejtek elburjánzásához vezethetnek. A szabadgyökök semlegesítése, megkötése csak nagymennyiségű hatékony antioxidáns bevitelével lehetséges. Olyan antioxidánsok alkalmasak erre, amelyek természetes forrásúak, mentesek minden mesterséges vegyülettől, összetevőtől, lebomláskor nem válnak maguk is káros szabadgyökökké.
A flavonoidok biztonságosan és hatékonyan támogathatják a szervezet káros szabadgyökök elleni védekezését, emellett fokozzák az elfogyasztott vagy a szervezet által termelt antioxidáns vitaminok és enzimek működését.
Flavonoidokat minden növény termel, de szerkezetük, megjelenési formájuk és flavonoidtartalmuk rendkívül változatos. A termőterület, a termesztés körülményei, az éghajlat, a betakarítás és feldolgozás mind befolyásolhatja egy-egy gyümölcs, zöldség vagy fűszernövény értékét.
A flavonoidok egészségvédő hatásai
- antioxidánsként semlegesítik a veszélyes szabadgyököket
- szabályozzák és erősítik az immunrendszer működését
- gátolják a kóros sejtek osztódását, visszaszorítják a daganatos sejtek burjánzását
- javítják a keringést, csökkentik az érfalak áteresztő képességét, véralvadásgátló hatásúak
- természetes antiallergénként és asztmaellenes szerként megakadályozzák a hisztamin felszabadulását
- növelik a szervezetbe kerülő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hasznosulását
- megakadályozzák a káros baktériumok, vírusok elszaporodását
- védik a májat, hozzájárulnak az egészséges méregtelenítési folyamatokhoz
- csökkentik a szervezetben zajló gyulladásokat, illetve megelőzik azokat
A flavonoidok természetes forrásai
A flavonoidok növényi eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, zöldségfélékben, gyümölcsökben, gabonákban, szárazhüvelyesekben, olajos magvakban, gyógynövényekben és fűszernövényekben. A legértékesebb flavonoidforrások a bogyós gyümölcsök, például a szeder, a meggy, a cseresznye és az eper, a citrusfélék, a leveles zöldségek, különösen a spenót, a hagymafélék, a zeller, a petrezselyem és a lencse.
A flavonoidok stabil vegyületek, amelyek nem érzékenyek hőre, oxigénre, azonban a különböző konyhai feldolgozások alatt (hámozás, bizonyos részek eltávolítása, sütés, főzés, páros) veszíthetnek értékes hatóanyagaikból.
Ma már kaphatók olyan direkt flavonoidkoncentrátumok is, amelyek az általános egészségmegőrzés és betegségmegelőzés mellett speciálisan egy-egy problémára is természetes kiegészítő kezelést nyújthatnak, mint például a gyomor- és bélrendszer tisztítása, az érrendszer védelme, a magas vérnyomás, koleszterinszint, illetve a vércukorszint csökkentése, vagy az ízületek, csontok megerősítése, a hormonháztartás szabályozása.
Kapcsolódó termékek:
- Flavin7+ kapszula - 90 kapszula - ára: 7 500 Ft
- Natur Tanya-Specchiasol Melagrana 100%-os gránátalma koncentrátum szelénnel - 500ml - ára: 3 490 Ft
- Optima Goji bogyó sűrítmény OXY 3™ - 500ml - ára: 5 990 Ft
- Optima Gránátalma koncentrátum - 500ml - ára: 4 490 Ft
- Vita Crystal homoktövis kapszula - 250 db kapszula - ára: 15 300 Ft
Kapcsolódó cikkek:
- Extra védelem és természetes immunerősítés flavonoidokkal
- Fekete áfonya, a látáskárosodás, a visszér és a cukorbaj ellenszere
- A bodza, mint természetes gyógyszer
- C-vitamin mellé P-vitamint is!
- Egészséges cukorpótlók – természetes édesítők
- Miért kell probiotikum mellé prebiotikumot is fogyasztani?
- Gránátalma, az antioxidáns gyümölcsbomba
- A zöld kávé nemcsak fogyaszt, de egészséges is
- Acai Berry - erősíti a szívet, javítja a keringést