A flavonoidok természetes növényi festékanyagok, melyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, sugárzással szemben. Ezek az anyagok hasznosak az emberi szervezet számára is, mert ugyanolyan védelmi szerepet töltenek be. Fogyasztásuk védelmet nyújthat például a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú kialakulása ellen is.

flavonoid1

A flavonoidok legértékesebb tulajdonsága a természetes és kimagasló antioxidáns hatás.

A szervezetben nemcsak külső forrásból, egyes gyógyszerek fogyasztásával, a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaival, mezőgazdasági, kémiai szerekkel, ipari oldószerekkel, dohányfüsttel, de különféle anyagcsere-folyamatok folyamán is keletkeznek szabadgyökök, amelyek számos kóros elváltozás, betegség kiváltói, korai öregedéshez, gyulladásokhoz, idegrendszeri problémákhoz és sejtek elburjánzásához vezethetnek. A szabadgyökök semlegesítése, megkötése csak nagymennyiségű hatékony antioxidáns bevitelével lehetséges. Olyan antioxidánsok alkalmasak erre, amelyek természetes forrásúak, mentesek minden mesterséges vegyülettől, összetevőtől, lebomláskor nem válnak maguk is káros szabadgyökökké.

A flavonoidok biztonságosan és hatékonyan támogathatják a szervezet káros szabadgyökök elleni védekezését, emellett fokozzák az elfogyasztott vagy a szervezet által termelt antioxidáns vitaminok és enzimek működését.

Flavonoidokat minden növény termel, de szerkezetük, megjelenési formájuk és flavonoidtartalmuk rendkívül változatos. A termőterület, a termesztés körülményei, az éghajlat, a betakarítás és feldolgozás mind befolyásolhatja egy-egy gyümölcs, zöldség vagy fűszernövény értékét.

A flavonoidok egészségvédő hatásai

  • antioxidánsként semlegesítik a veszélyes szabadgyököket
  • szabályozzák és erősítik az immunrendszer működését
  • gátolják a kóros sejtek osztódását, visszaszorítják a sejtek burjánzását
  • javítják a keringést, csökkentik az érfalak áteresztő képességét, véralvadásgátló hatásúak
  • természetes antiallergénként és asztmaellenes szerként megakadályozzák a hisztamin felszabadulását
  • növelik a szervezetbe kerülő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hasznosulását
  • megakadályozzák a káros baktériumok, vírusok elszaporodását
  • védik a májat, hozzájárulnak az egészséges méregtelenítési folyamatokhoz
  • csökkentik a szervezetben zajló gyulladásokat, illetve megelőzik azokat

 

flavonoid2

 

A flavonoidok természetes forrásai

 A flavonoidok növényi eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, zöldségfélékben, gyümölcsökben, gabonákban, szárazhüvelyesekben, olajos magvakban, gyógynövényekben és fűszernövényekben. A legértékesebb flavonoidforrások a bogyós gyümölcsök, például a szeder, a meggy, a cseresznye és az eper, a citrusfélék, a leveles zöldségek, különösen a spenót, a hagymafélék, a zeller, a petrezselyem és a lencse.

A flavonoidok stabil vegyületek, amelyek nem érzékenyek hőre, oxigénre, azonban a különböző konyhai feldolgozások alatt (hámozás, bizonyos részek eltávolítása, sütés, főzés, páros) veszíthetnek értékes hatóanyagaikból.

Ma már kaphatók olyan direkt flavonoidkoncentrátumok is, amelyek az általános egészségmegőrzés és betegségmegelőzés mellett speciálisan egy-egy problémára is természetes kiegészítő kezelést nyújthatnak, mint például a gyomor- és bélrendszer tisztítása, az érrendszer védelme, a magas vérnyomás, koleszterinszint, illetve a vércukorszint csökkentése, vagy az ízületek, csontok megerősítése, a hormonháztartás szabályozása.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: