Az articsóka egy bogáncshoz hasonló zöldségféle, amely Közép-Európában, Észak-, Dél-Amerikában és Ázsiában is megtalálható. Az articsóka gazdag magnézium-, kálium-, vas-, réz- és mangánforrás. Cyranint is tartalmaz, amely a keserűanyagokkal együtt májvédő, a máj méregtelenítő funkcióját fokozó valamint emésztést segítő, étvágygerjesztő hatású. Különösen előnyösen befolyásolja a koleszterin anyagcseréjét (mozgósítja a szövetekből és segít a kiürítésben). Az articsókát már az ókorban is ismerték, a rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is használták. Nevét (szkolimos, görög szó) tüskés fészekpikkelyeiről kapta.
Az articsókát már az ókorban is ismerték, a rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is használták. Nevét (szkolimos, görög szó) tüskés fészekpikkelyeiről kapta.
Az antik világban drága ínyencségnek számított: nem annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákus hatása miatt. Ezt ugyan nem sikerült tudományosan igazolni, de az articsóka a mediterrán konyha jóvoltából igen elterjedt. Spanyolországban, Franciaországban (8-10 ezer ba), Olaszországban és Görögországban jelentős mennyiségben termesztik. Az olasz és francia éttermekből nem hiányozhat. A bimbók vastag sziromleveleit zöldségként fogyasztják.
Az articsóka levele szerves-savakban (almasav, tejsav, citromsav) és fenolvegyületekben, köztük cinarinban gazdag. Tartalmaz még szekszkviterpén-laktonokat (cinaropikrin), flavonoidokat és káliumsókat. Az articsóka levelét (cynarae folium) a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják: serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést. Hatóanyagai: cinarin, szeszkviterpén-laktonok, alkaloidok, flavonoidok (szkolimozid), inulin, aromaanyagok, keserűanyagok. A bőrgyógyászatban ekcéma és egyéb gyulladások ellen használták. Szép, mutatós virágainak díszítő értéke sem lebecsülendő. Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. Az articsóka kivonat apigenin tartalma hajszőkítésre alkalmas.
A modern fitoterápiában az articsóka friss leveleiből készült préslé, illetve levélkivonat, és az articsóka kivonatait is tartalmazó készítmények antibiotikus hatásúak. Cinarin, szilimarin tartalmának köszönhetően májvédő funkciója van: enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódásának. A kutatók 1993-ban mutatták ki először, hogy főbb hatásai közé tartozik az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása, és az epe hígabbá tétel. Elősegíti az epeutak összehúzódását, az megszűnteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását, és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat. A vér zsírtartalmát is csökkenti, ami gyógyír a kórosan megnövekedtet zsírtartalomra, ezért alkalmazható a kóros elhízás kezelésében is. Vizelethajtó, és só-ürítést fokozó hatása is van. Mindemellett a reumás folyamatok kezelésében, érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.
Articsóka tartalmú komplex készítmény. Gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A, B2-, és C-vitamint.
2 240 Ft -10% kedvezmény
Az articsóka az epe és a máj működését támogatja, méregtelenítő hatása van. A keserű ízű articsóka drognak és a borsmentának az emésztéshez kapcsolódóan görcsoldó, szélhajtó, gyulladás gátló hatása is érvényesül.
A gyógynövényekből készített gyógyteák ugyan nem csodaszerek, de nagyon jó kiegészítők lehetnek egyes betegségek kezelésében és számtalan panasz enyhíthető a segíthetségükkel.
Az articsókában és a papayában található értékes enzimek természetes módon segíthetik az emésztést.
Az articsóka kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarin hatóanyagban gazdag. Hozzájárulhat az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez.
Az articsóka kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarin hatóanyagban gazdag. Hozzájárulhat az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez.
1 590 Ft -20% kedvezmény
Az emésztés elősegítésére! Enyhítheti a méreganyagok okozta májrendellenességeket. Fokozhatja az epetermelést. Vizelethajtó és só-ürítést fokozó hatása is ismert a népgyógyászatban. Csökkentheti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
Hozzájárulhat a bélrendszer megfelelő működéséhez, az emésztéshez, az intesztinális komfortérzéshez.
A Máriatövis hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez, az articsóka pedig elősegíti a májműködést és az epekiválasztást.