ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Tenmag Maca
ProVitamin Tudástár » A betű » Aszkorbinsav

Aszkorbinsav

Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség, valamint a tej is bőségesen tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik.

Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagén-képződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását.

A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a XVI. század elején leírták. Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. Egyes hajósnépek felismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon segít a skorbut megelőzésében. Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.

Az L-aszkorbinsav megtalálható mind a növényi, mind az állati szervezetben. Egyes növények aszkorbinsav-tartalma különösen nagy. Száz gramm csipkebogyó például körülbelül 400, a fenyőtű 200, a petrezselyemlevél 185, a paradicsompaprika 180, a zöldpaprika 125, a káposzta 87, a barack 50, a citrom 45, a burgonya 24 mg aszkorbinsavat tartalmaz.

Aszkorbinsav főként a következő termékekben fordul elő:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Fagyasztott vagy szárított burgonyatermékek
• Gyümölcslevek és -nektárok
• Lekvárok, dzsemek
• Hústermékek, felvágottak
• Kenyér, sütőipari adalékok
• Bor, sör

Az aszkorbinsav veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik.

Kapcsolódó termékek

Akciós termék Almitas Aszkorbinsav por (C-vitamin)

Az aszkorbinsav por egy nagyon jól felszívódó por alapú C-vitamin forrás. Egyszerűen elkeverhető teában, vízben vagy akár limonádé is készíthető belőle.

Kosárba teszem

Akciós termék Nature Cookta aszkorbinsav

Az aszkorbinsav tulajdonképpen a C-vitamin kémiai megnevezése, melyről köztudott, hogy elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez, természetes védőhatása miatt.

Kosárba teszem

Akciós termék Naturmind aszkorbinsav

Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése. Mindennapi étkezésünkkel kell pótolnunk, mert szervezetünk nem képes előállítani.

Kosárba teszem

Akciós termék Vitaking Aszkorbinsav - C-vitamin por

A Vitaking terméke por formában tartalmazza a c-vitamint (aszkorbinsav). Semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, csak tisztán ezt az értékes hatóanyagot.

Kosárba teszem

Akciós termék Naturmind aszkorbinsav

Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése. A C-Vitamin egy vízoldékony vitamin, amely számos alapvető élettani folyamathoz nélkülözhetetlen, nagyhatású antioxidáns.

Kosárba teszem

Akciós termék Interherb Benefitt L-Aszkorbinsav

C-vitaminként is ismert aszkorbinsav jótékony hatása közismert, erősíti az immunrendszert, részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagénképződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges.

Kosárba teszem

Akciós termék Interherb Benefitt L-Aszkorbinsav

C-vitaminként is ismert aszkorbinsav jótékony hatása közismert, erősíti az immunrendszert, részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagénképződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges.

Kosárba teszem

Akciós termék Szafi Reform aszkorbinsav (C-vitamin)

A Szafi Fitt Aszkorbinsav 100%-ban természetes, étkezési célokra alkalmas L-aszkorbinsavat tartalmaz.

Kosárba teszem