A stevia Dél-Amerikából származó gyógynövény, kivonatait elsősorban por, tabletta, szirup és szárított levél formájában használják édesítésre. Íze intenzív, mintegy 300-szor édesebb a nádcukornál, így kevés is elég belőle a tökéletes édesítésre. Nagy előnye, hogy 100%-ban természetes, kalória- és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe, és az italok édesítése, sütés, főzés mellett az egészségre is kiemelten jótékony hatással van.
A növény intenzív édes ízét elsősorban a leveleiben található stevioside-vegyület adja, de rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A-, B-, C-, D- és E-vitamin-tartalma mellett gazdag magnéziumban, cinkben, vasban, káliumban, kobaltban, mangánban, foszforban.
A stevia rendszeres fogyasztása nemcsak az ideális testsúly elérését és a fogszuvasodás esélyének csökkentését segíti, de kiváló gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő. Szabályozza a vérnyomást, a vércukor- és koleszterinszintet, csökkenti a fáradékonyságot, javítja a szövetek oxigénellátását és a vérkeringést.
A hasnyálmirigy működésének és a vércukorszint szabályozásával a diabéteszes betegek számára a stevia tökéletes édesítő. A növényből kivont, édes ízért felelős szteviol-glikozidok nem bomlanak le a szervezetben, nem emelik meg a vércukorszintet. A 2-es típusú cukorbetegségnél még a vércukorszint csökkentésében is szerepet játszhat. Nulla kalóriatartalma és édes íze alkalmassá teszi az alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekhez.
Elősegíti a fogyást, csökkenti az étvágyat
Amellett, hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, a stevia képes csökkenteni az édességek és a nehéz, zsíros ételek utáni vágyat. Szinte korlátlanul fogyasztható, nagyobb mennyiségben is biztonságos édesítő szer, nincsenek mellékhatásai. Az éhségérzet csökkentése mellett a telítettség érzését is növeli.
Javítja az emésztést, kezeli a Candidát
A stevia megnyugtatja a túlterhelt gyomrot, segít a puffadás, hasfeszülés és a kiadósabb étkezések után fellépő esetleges rosszullétek elmulasztásában. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida-diétában, elpusztítja a gombákat, és rendszeresen fogyasztva megakadályozza azok újbóli megtelepedését, elszaporodását. A káros baktériumok, vírusok ellen is hatásos, ezért például influenzajárvány idején hozzájárul a betegség elkerüléséhez, illetve betegség esetén annak kezeléséhez. Teaként fogyasztva javítja az emésztést, megszünteti a gyakori hasfájást.
Magas vérnyomás ellen
A stevia úgy csökkenti a magas vérnyomást, hogy a normális értékeket változatlanul hagyja. Míg a magas vérnyomástól szenvedőknél kifejezetten javasolt természetes kiegészítőként, az egészséges vérnyomást nem csökkenti, nem okoz vérnyomásesést, ingadozást.
Megelőzi a fogszuvasodást
Antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag-tartalma a steviát a fogszuvasodás megelőzésére és gyógyítására is alkalmassá teszi. Egyéb fog-, íny- és szájbetegségeknél is hatékony ellenszer, gyakran keverik fogkrémekbe és öblögetőszerekbe.
Külsőleg és belsőleg is ápolja a bőrt
Gyorsan gyógyítja a sebeket és sérüléseket, emellett megvédi a szöveteket, a sejteket a korai öregedéstől, hosszú ideig megtarthatja a bőr rugalmasságát. Acne, dermatitis, ekcéma, seborrhoea ellen is kiváló. Kisebb sebek, horzsolások esetén néhány csepp steviaoldatot csepegtetve a sérült felületre, gyorsan megszünteti a fájdalmat, és elősegíti a mielőbbi sebgyógyulást.
A stevia kivonatai egyaránt felhasználhatók italok és ételek édesítésére. Sütéskor a stevia 198 fokig hőstabil, megőrzi édes ízét a magas hő ellenére is. Ezért széleskörűen használható például sütemények, főzelékek, pudingok készítésénél; a forró és hideg italokat is kiválóan, kellemetlen mellékíz nélkül édesíti.
A stevia a cukornál 250-300-szor édesebb, amivel főzni és sütni is lehet, mert hő hatására is megtartja az édességét. Az emésztőenzimek nem képesek lebontani, így gyakorlatilag nem szívódik fel a szervezetedben, tehát a kalóriaértéke nulla.
Töltsön félig egy teatojást szárított levéllel, majd helyezze forró vízbe. Hagyja benne 10-12 percig (attól függően, hogy mennyire édesen szereti a teát).
A vas létfontosságú elem szervezetünk minden sejtje számára. Fontos szerepe van az oxigén szállításában, raktározásában, a sejtek növekedésében és szaporodásában. A C-vitamin segíti a vas felszívódását.
A Xukor Zéró 4X a stevia és az eritrit tökéletes kombinációja. Négyszeres édesítőereje miatt kevesebb mennyiség is elegendő az édes ízélményhez, nulla kalóriatartalma pedig lehetővé teszi a diéták sikerességét is.
Nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot és nulla a glikémiás indexe. Cukorbetegek és diétázók is egyaránt fogyaszthatják.
Szteviol glikozid alapú asztali édesítőszer.
Felhasználható: sütemények, krémek édesítésére. Egy tabletta kb. 4,8 g cukor édesítő hatásának felel meg.
Használhatják cukorbetegségben, cukorérzékenységben, candidiasisban szenvedő és túlsúlyos betegek is.
Szteviol glikozid alapú asztali édesítőszer.
Felhasználható: sütemények, krémek édesítésére. Egy tabletta kb. 4,8 g cukor édesítő hatásának felel meg.
Szteviol glikozid alapú asztali édesítőszer. Felhasználható sütemények, krémek édesítésére. Egy tabletta kb. 4,8 g cukor édesítő hatásának felel meg.
A steviol glükozidoknak köszönhető a növény leveleinek intenzív édes íze. Főzéshez, sütéshez is használható. Javasolható cukorbetegek és fogyókúrázók számára egyaránt, hiszen édes íze ellenére gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát.
A stevia a cukornál 250-300-szor édesebb, amivel főzni és sütni is lehet, mert hő hatására is megtartja az édességét. Az emésztőenzimek nem képesek lebontani, így gyakorlatilag nem szívódik fel a szervezetedben, tehát a kalóriaértéke nulla.